Картопля в США є популярним овочем й, згідно з даними, в середньому на рік люди в цій країні споживають 22 кг картоплі.
Проте, цей овоч не користується такою ж повагою з точки зору поживної цінності, як, наприклад, брюссельська капуста, пише The Washington Post.
"Картопля давно асоціюється з поганим здоров'ям, незважаючи на те, що вона є в основному здоровою їжею", — сказала молекулярний біолог і почесний професор кафедри харчування, харчових досліджень та громадського здоров'я імені Полетт Годдард в Нью-Йоркському університеті Маріон Нестле.
У великому дослідженні Гарвардської школи громадського здоров'я ім. Т. Х. Чана, яке було опубліковано цього тижня в журналі BMJ, вчені зазначили, що три порції картоплі фрі на тиждень підвищують на 20% ризик розвитку діабету 2 типу в порівнянні з вживанням менше однієї порції на тиждень.
При цьому, інші страви з картоплі, як, наприклад, пюре, варена або печена картопля чи чипси - як картопляні, так і кукурудзяні - не пов’язані з підвищеним ризиком розвитку діабету.
Попередні дослідження також проводилися для встановлення взаємозв’язку між діабетом 2 типу та споживанням картоплі, але, як уточюється, тоді не враховувалося, як готувалася картопля.
Вказується, що результати нового дослідження підтверджують те, що вже давно кажуть експерти в галузі охорони здоров’я - смажені, надмірно оброблені фаст-фуди не мають бути в раціоні будь-якої людини на регулярній основі.
Проте, як вказується, це не означає, що картоплю слід взагалі викреслити зі свого раціону. Головне, як ви її приготуєте.