Регулярне вживання несолодкого чаю може продовжити життя та знизити ризик серйозних захворювань.
Такого висновку дійшли вчені, вивчивши дані майже 197 тисяч людей у рамках британського проекту UK Biobank.
Спостереження за учасниками велися протягом 13,5 років. За цей час було зафіксовано 11 718 смертей, з яких 6415 пов'язані з онкологічними захворюваннями, а 2202 – із хворобами серця та судин.
Виявилося, що найменший ризик був у людей, які в середньому випивали від 3,5 до 4,5 чашки несолодкого чаю на день.
Їхня загальна смертність була на 20% нижчою, ризик смерті від раку – на 14% нижчим, а від серцево-судинних захворювань – на 27% нижчим порівняно з тими, хто чай не пив.
При цьому, чай із цукром чи штучними підсолоджувачами таких переваг не показав. Вчені припускають, що солодкі добавки можуть зводити нанівець корисний ефект напою, і для максимальної користі краще пити його без підсолоджувачів.
Автори роботи зазначають, що висновки збігаються з рекомендаціями щодо скорочення споживання доданих цукрів і можуть лягти в основу майбутніх порад щодо здорового харчування та продовження життя.