U-News » Про все » Якщо помідори не червоніють: 3 старовинні фермерські хитрощі для швидкого дозрівання
Всі новини

Якщо помідори не червоніють: 3 старовинні фермерські хитрощі для швидкого дозрівання

Якщо ваші помідори все ще не дозрівають, то час діяти. Надихніться старими сільськогосподарськими методами, щоб пришвидшити процес.

Багато гордників вважають, що залишати плоди на лозі до повного дозрівання — це ключ до найкращого смаку. Але це не тільки неправда, але й може призвести до скупого врожаю та більшої кількості зіпсованих плодів, що робить помідори вразливими до негоди, шкідників, хвороб та розтріскування.

Тож, якщо ваші помідори ще не червоніють, то не панікуйте — ще є час пришвидшити їх до найсмачнішого врожаю.

Що вам потрібно зробити, розповідає GardeningKnowHow.

Звичайно, немає нічого більш небесного, ніж з’їсти солодкий, ідеально стиглий помідор, щойно зірваний з лози, але якщо ви не збираєте лише кілька тут і там для салату чи бутерброда, то вам потрібно бути більш проактивними щодо дозрівання. Навчитися правильно дозрівати зелені помідори — це ключова різниця між урожаєм, який має смак, ніби його підживило сонце, та тим, який прісний та безрадісний.

Фермери століттями стикаються з цими проблемами та розробили кілька перевірених методів для прискорення процесу, одночасно захищаючи свій урожай. Тож, якщо ви рахуєте останні дні літа, а ваші помідори ще повністю зелені, або ви зіткнулися зі шкідниками томатів та іншими проблемами та хочете зберегти якомога більше плодів, вам потрібно діяти швидко, щоб вони дозріли, не втрачаючи смаку. Спробуйте ці хитрі трюки, натхненні фермерами, щоб допомогти помідорам достигнути як на гілці, так і поза нею.

Збирайте помідори на стадії зривання

Знати, коли збирати помідори, — це мистецтво. Помідори — одна з тих рідкісних культур, які можна збирати зеленими, не впливаючи на смак, але ніколи до того, як вони досягнуть «стадії зривання». Це означає, що плоди тільки починають червоніти, зазвичай знизу. Помідори починають виробляти етилен (ключ до дозрівання), щойно вони починають змінювати колір, і оскільки більшість цукрів і кислот вже затверділи на цій стадії, вони будуть на смак ближчими до стиглих на лозі плодів, навіть якщо їх збирають і вони достигають у приміщенні.

Часто великі ферми збирають плоди на «стадії зрілої зелені», тобто на стадії перед розпушуванням, потім поміщають плоди в прохолодні приміщення та закачують етилен, але саме це призводить до несмачних помідорів. Менші ферми чекатимуть на стадію розпушування, щоб зібрати врожай.

Це чудовий варіант, якщо ви бачите майбутній прогноз поганої погоди або якщо ви помітили ранні ознаки хвороби помідорів, такої як фітофтороз. Більш раннє в сезоні збирання помідорів на стадії розпушування сприятиме утворенню нових квіток на невизначених сортах помідорів, які продовжують цвісти та плодоносити протягом усього сезону.

Отже, якщо ваші помідори вже на стадії розпушування, і ви відчуваєте, що рослина під загрозою, тоді зберіть їх і занесіть до безпечного місця.

Стрес для рослини

Що робити, якщо ваші рослини ще не досягли стадії зрілості. Якщо це не терміново, ви можете пришвидшити процес, створивши стрес для рослини та заохочуючи її перенаправити енергію з вегетативного росту на дозрівання існуючих плодів. Існує кілька способів зробити це:

Напруження коренів — обережно надріжте ґрунт лопатою приблизно на відстані 20-25 см від стебла, розрізаючи кілька коренів. Фермери старої школи злегка скручують рослину біля основи або трохи піднімають її, щоб зламати тонке коріння.

Зменште поливання — скоротіть поливання, щойно плоди добре сформуються, оскільки легка посуха сигналізує рослині про завершення дозрівання.

Видалення зайвого листя — обрізка помідорів загалом є гарною практикою, але якщо вони повільно дозрівають, тоді «зріжте» верхівку стебла індетермінантних помідорів, зрізавши верхівку стебла, а також видаліть нижнє листя, щоб збільшити кількість сонячного світла.

Видалення нових квітів і дрібних плодів — вони забирають енергію у розвитку більш зрілих плодів, але вони не дозрівають так пізно в сезоні.

Якщо ви хочете навчитися вирощувати помідори як професіонал, то такі поглиблені знання виведуть ваш домашній сад на новий рівень.

Викорчовування рослини

Якщо погода змінюється, і ви дійсно більше не можете чекати, поки зелені помідори дозріють, тоді у вас залишився варіант – викорчуйте всю рослину, разом з корінням та певною кілкістю ґрунту.

Існує два традиційні методи фермерів щодо подальших дій. Ви можете або підвісити рослину догори дном і зберігати її в сараї чи гаражі, або ж переконатися, що ви взяли всю кореневу грудку, а потім закопати її в купу соломи або сухого ґрунту в погребі чи прохолодному сараї.

Обидва методи захищають рослини від негоди та дозволяють помідорам продовжувати тягнутися з коріння та повільно дозрівати.

Майте на увазі, що якщо зробити це занадто рано, цей метод може вплинути на смак. В ідеалі, найперші рослини слід викорчовувати, щоб зберегти якомога більше смаку безпосередньо перед стадією розпускання плодів. Викорчовуйте рослини з дуже зеленими плодами лише в крайньому випадку.

Поради щодо достигання в приміщенні

Після того, як ви зібрали помідори, у вас є можливість або зберігати їх, щоб стимулювати повільніше дозрівання та довший термін зберігання, або ви можете прискорити дозрівання. Ще до того, як ми знали науку про етилен, фермери кидали стигле яблуко або банан у ящик із зеленими помідорами, щоб допомогти їм швидше достигнути. Ви можете відтворити це, поклавши їх разом у паперовий пакет. Однак не залишайте їх там надто довго, оскільки тривалий вплив етилену може призвести до занадто швидкого достигання та погіршення смаку.

Щойно вони почнуть мати гарний колір, помістіть майже стиглі помідори на сонячне підвіконня або під яскраве непряме сонячне світло та дайте їм досхолонути. Вплив світла підвищує рівень каротиноїдних пігментів, таких як лікопен та бета-каротин, що робить помідори червонішими та трохи солодшими. Однак не під жарким прямим сонцем, оскільки плоди можуть обпектися. Це проявляється у вигляді жовтих, білих або світло-коричневих плям на поверхні плодів, які стають папероподібними, зморшкуватими або навіть запалими.

Якщо ви хочете, щоб помідори достигали повільніше, зберігайте їх у ящиках, вистелених соломою або газетами, і розміщуйте їх одним шаром у прохолодному приміщенні. Старомодні вирощувачі іноді загортають помідори окремо в газету, щоб уповільнити процес гниття та мінімізувати ризик його гниття. Перевіряйте помідори кожні кілька днів.

А якщо ваші помідори достигають швидше, ніж ви можете їх з’їсти, існує багато чудових способів їх консервування, включаючи консервування, заморожування та сушіння. Щасливого збирання врожаю!


Читають Коментують
Тромбоз: 7 симптомів, які не можна ігнорувати
31 875
Жінка попрохала чоловіка розвісити попраний одяг: побачене довело її до сліз
26 703
Полонений окупант додзвонився додому: мама накричала та вимагала набити морду
24 057
Чоловік взяв кота із притулку: через тиждень він зрозумів, що щось пішло не так
22 838
Названо найрозумніші знаки зодіаку: для них немає непосильних завдань
19 586
Названо п’ять ознак раку легенів, які легко проігнорувати
16 707
Трави для довголіття порадили китайські лікарі
14 120
Цей дешевий дієтичний продукт зменшує жир на животі
14 001
Росіян закликали доносити на одягнених не по сезону людей зі стиснутими губами
12 090
Чотири хронічні симптоми раку, які не можна ігнорувати
12 068
Українка показала, як змінилися "хороми" Януковича під Києвом
12 067
Чотири симптоми, які вказують на дуже високий артеріальний тиск
11 867
Коли на 5 хвилин вирвався з роботи: на пляжі чоловік засмагав незвичним способом
11 379
Що їсти для профілактики раку: вчені назвали важливі продукти
0
І сміх, і гріх: чоловік показав історію запитів дружини у браузері перед відпусткою
0
Місячне затемнення у Рибах 2025: коли відбудеться та що принесе різним знакам зодіаку
0
ГУР перехопило наказ російського командира катувати полонених українців
0
Мозгова пояснила суть конфлікту з Камалією - та розказала про підлу зраду подруги
0
Якщо помідори не червоніють: 3 старовинні фермерські хитрощі для швидкого дозрівання
0
Левам радять не поспішати: зірки вказують на ризик фатальних помилок
0
Олена Кравець змінила образ і попросила фанатів не лякатися
0
Які сидерати потрібно посіяти після цибулі та часнику, щоб покращити ґрунт
0
Сім’я відселила Брюса Вілліса в окремий будинок через хворобу
0
Три знаки Зодіаку відчують щастя, про яке давно мріяли
0
Нікітюк заявила, що боїться сусідів: її мати стала на захист
0
Як зрозуміти, що пральна машина перевантажена або недовантажена
0
5 продуктів, які можуть природним чином знизити тиск

Для людей із високим кров'яним тиском фахівці рекомендують ...

Чи можна займатися сексом під час місячних: думка лікарів

Секс під час місячних — тема, про яку не заведено говорити ...

Баклажанова ікра, яку захочеться готувати знову: легкий рецепт

Соковита, ароматна та неймовірно ніжна баклажанова ікра ...