Сода - незамінний помічник на кухні. Її не тільки додають у тісто, але й використовують для чищення та дезінфекції поверхонь.
Однак деякі речі краще ніколи не чистити за використанням соди, інакше ви тільки зашкодите їм. Як повідомляє журнал "Better Homes & Gardens", помірні абразивні властивості харчової соди роблять її не ідеальною для чищення матеріалів, схильних до подряпин.
"Харчова сода є м'яким абразивом, що робить її прекрасною для обережного видалення плям з твердих поверхонь, але коли справа доходить до чищення матеріалів, схильних до подряпин, таких як скло, слід уникати харчової соди. Харчова сода може залишати мікродрапини на дзеркалах та вікнах, створюючи тьмяний вигляд і завдаючи незворотної шкоди”, – йдеться у публікації.
Зазначається також, що сода – ворог для склокерамічної варильного панелі. Сода подряпає поверхню та пошкодить її.
Не можна чистити содою та посуд з позолотою – вибирайте ніжні миючі засоби, такі як мило для посуду, неабразивні губки та тканини з мікрофібри, коли справа доходить до прання цих делікатних речей.
Оскільки сода є лужною речовиною, нею не слід чистити алюмінієве приладдя. В іншому випадку це може призвести до окислення металу, змінивши колір його поверхні. Якщо ви хочете очистити содою алюмінієву каструлю, доведеться дуже швидко після чищення її промити водою, щоб вона не почорніла.
Мармур та кварц теж не люблять соду. Вона може викликати подряпини та зношувати верхній захисний шар мармурових та кварцових поверхонь.
А ще сода – ворог дерев'яної підлоги та меблів. Чистка содою приведе до мікродрапин на дерев'яній підлозі та меблів, стираючи герметик і надаючи дереву тьмяного вигляду.