Ранкові звички можуть мати набагато більший вплив на здоров’я, ніж здається на перший погляд. Те, що ви їсте на сніданок, або відмова від нього, здатні змінити метаболізм, рівень енергії та ризик хронічних захворювань.
Навіть невеликі деталі ранкового раціону можуть впливати на тривалість життя. Видання eatthis.com розповідає, які звички сніданку науково доведено скорочують життя і чому варто бути обачними з ранковою їжею.
1. Відмова від сніданку шкодить метаболізму
Відмова від ранкового прийому їжі може негативно впливати на вагу. Дослідження, опубліковане в лютому 2020 року в Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, показало: люди, які споживали сніданок замість вечері, спалювали майже вдвічі більше калорій протягом дня. Крім того, у них були нижчі рівні цукру та інсуліну в крові.
Ще один аргумент на користь ситного ранку: учасники, які обмежувалися низькокалорійним сніданком, повідомляли про сильніше відчуття голоду протягом дня, особливо до солодощів. Усе це пов’язано з ожирінням, яке, за даними NIH, може скоротити тривалість життя до 14 років.
2. Бекон на сніданок може підвищити ризик колоректального раку
Запах бекону на сковороді приваблює багатьох, але варто бути обережними. Дослідження, опубліковане в лютому 2020 року в International Journal of Epidemiology, показало, що щоденне споживання лише одного шматочка бекону (25 грамів) збільшує ризик колоректального раку на 20%.
У дослідженні протягом п’яти років спостерігали майже півмільйона дорослих віком 40-69 років у Великій Британії. Американське онкологічне товариство зазначає, що 37% пацієнтів із колоректальним раком мають нижчий 5-річний рівень виживання порівняно з тими, у кого немає цієї хвороби.
3. Сік на сніданок підвищує ризик діабету 2 типу
Дослідження, опубліковане в Diabetes Care, показало: щоденне споживання понад ½ склянки (≈120 мл) 100% фруктового соку збільшує ризик діабету на 16%.
Науковці радять замінювати сік цілим фруктом, оскільки він містить більше клітковини і не підвищує різко рівень цукру в крові.
4. Грейпфрутовий сік може взаємодіяти з ліками
Любите ранковий грейпфрутовий сік? Слід бути обережними, якщо ви приймаєте ліки. FDA зазначає, що грейпфрутовий сік здатний впливати на їх дію, збільшуючи концентрацію ліків у крові. Це стосується препаратів для лікування серцево-судинних захворювань, таких як статини (наприклад, аторвастатин) або ліки для зниження артеріального тиску (ніфедипін).
5. Ранкова кава на порожній шлунок впливає на рівень цукру
Можливо, варто почекати з кавою до сніданку. Дослідження в Університеті Бата показало, що чорна кава натще може підвищувати рівень глюкози в крові на 50%, що збільшує ризик розвитку діабету та серцевих захворювань.
6. Пропуск сніданку шкодить серцю
Ще одна неприємна новина: пропуск ранкового прийому їжі погіршує здоров’я серця. Дослідження, опубліковане в квітні 2019 року в Journal of the American College of Cardiology, за участю 6550 дорослих у США показало: ті, хто не снідав, мали на 87% вищий ризик смерті від серцево-судинних хвороб порівняно з тими, хто снідав.
Причина – підвищений рівень холестерину та артеріального тиску. Пропуск сніданку – не єдина шкідлива звичка для серця, тому експерти радять бути уважними до ранкових харчових ритуалів.