У багатьох садівників є спокуса залишати падалицю під деревами, бо, мовляв, перегниє й стане добривом. Насправді це одна з найпоширеніших помилок у догляді за садом та городом. Опалі плоди несуть набагато більше шкоди, ніж користі, і ось чому.
Чому не можна лишати падалицю під деревами та на грядках і яку небезпеку такі плоди несуть, розповідає РБК-Україна.
У вересні-жовтні в саду та на городі, на ділянках біля дому та у дворах збирається багато опалих плодів. Це не тільки яблука, груші, виноград та ягоди, а ще й опале листя і багато іншого.
Багато господарів вважають, що прибирати падалицю не потрібно і вона може лежати до наступної весни чи стати гарним добривом. Але це величезна помилка.
Джерело хвороб і шкідників
- У падалиці зберігаються личинки плодожерки, пильщика та інших шкідників, які з легкістю перезимують у гнилій серцевині.
- Гнилі яблука й груші стають розсадником моніліозу, парші, борошнистої роси. Навесні інфекція миттєво поширюється на здорові дерева.
Гнилі плоди - ідеальне середовище для розмноження грибків, бактерій та шкідників. І все це не залишається тільки на падалці та швидко перебирається на сусідні дерева, рослини й у ґрунт. А це все вже серйозна загроза майбутнім врожаям.
Погіршення якості ґрунту
- Розкладаючись, падалиця утворює кисле середовище, що шкодить корінню та мікрофлорі ґрунту.
- Замулена й закислена земля втрачає родючість, а плодові дерева слабшають. З часом такий сад починає просто виживати, а не давати врожай.
Привабливість для гризунів і диких тварин
- Гнилі фрукти приваблюють комах, мишей, щурів і навіть диких кабанів у сільській місцевості.
Це підвищує ризик пошкодження кори дерев, коріння рослин, молодих пагонів і поширення інфекцій.
Неприємний запах і неестетичний вигляд
Купи гнилої падалиці швидко починають смердіти, псуючи атмосферу саду. Для господаря та гостей це створює відчуття занедбаності. У такому саду неможливо гуляти або відпочивати.
Як правильно діяти
Прибирати падалицю регулярно - щонайменше раз на кілька днів.
Не залишати на компості сирими - перед закладанням обов'язково подрібнити та пересипати вапном чи землею, або ж утилізувати окремо.
Використати корисно - падалицю можна пустити на сік, сидр, сухофрукти (якщо плід ще не пошкоджений).