Курячі яйця рекомендовано їсти якомога частіше, бо це безцінне джерело найкорисніших речовин для нашого організму.
А ви знали, що курячі яйця містять понад сто корисних речовин? Тому їх можна назвати справжнім суперфудом, до того ж доволі недорогим. Лікарі зазначають, що яйця обов’язково мають бути у щоденному раціоні кожного з нас. А все тому, що продукт містить вітаміни, мінерали й корисні сполуки, які підтримують біохімічні процеси нашого організму. Напевно, кожен з нас хоч раз замислювався про те, які яйця корисніші – білі чи коричневі. Медики дають однозначну відповідь на це запитання. Розповідаємо, як яйця впливають на здоров’я людини, які найкорисніші – білі чи коричневі.
Яка користь курячих яєць для здоров’я людини
- Налагоджують роботу мозку. Яйця містять лецитин – сполуку, яка покращує циркуляцію крові в судинах мозку. Тому вчені рекомендують обов’язково їсти продукт, щоб нівелювати ризики появи хвороби Альцгеймера та деменції.
- Зміцнюють кісткову тканину. Курячі яйця – це потужне джерело вітаміну D, який сприяє засвоєнню кальцію. А цей мінерал зміцнює зуби, кістки, волосся та нігті.
- Потужне джерело білка. Він є будівельним матеріалом м’язової тканини нашого організму. Білок курячих яєць засвоюється значно краще, ніж той, який міститься у м’ясі та молоці. Тому його можна вважати значно ціннішим.
- Роблять шкіру еластичною та пружною. У жовтках курячих яєць міститься холін – речовина, яка сприяє синтезу колагену, що робить нашу шкіру пружною і гладенькою.
- Покращують зір. Завдяки вмісту лютеїну та зеаксантину курячі яйця сприяють гостроті зору та нівелюють ризик виникнення катаракти.
Які яйця корисніші – коричневі чи білі
Побутує думка, що коричневі яйця значно корисніші, ніж білі, втім, лікарі не погоджуються з таким твердженням. Медики наголошують на тому, що корисні властивості білих і коричневих курячих яєць однакові. Продукт різниться лише кольором шкаралупи.
Колір яєць залежить від кольору пір’я курки. Коричневі яйця несуть курки з темним пір’ям, білі – з білим оперенням. Користь яєць радше залежатиме від того, чим годують курей і в яких умовах вони живуть, а колір шкаралупи жодного значення не має.
Яка шкода курячих яєць: кому не можна вживати
Окрім того, що курячі яйця вкрай корисні для нашого організму, вони можуть бути шкідливими, і ось чому.
- Сальмонельоз. Поверхня шкаралупи може мати сальмонелу – небезпечну кишкову паличку. Зараження сальмонельозом має такі симптоми: нудота, діарея, зневоднення та сильна інтоксикація організму. Сальмонела може навіть стати причиною зараження крові. Лікарі радять їсти яйця лише після термічного оброблення і добре мити їх перед приготуванням. Не рекомендується пити сирі яйця, особливо маленьким дітям.
- Підвищення холестерину в крові. На тиждень рекомендовано їсти всього сім яєць, оскільки може бути ризик підвищення "поганого" холестерину.
- Алергія. Курячі яйця можуть стати причиною алергії, якщо є індивідуальна непереносимість. Якщо після вживання яєць з’явилися висипання на шкірі, нудота й запаморочення, варто негайно звернутися до лікаря.