Рак – страшне слово, яке лякає кожного. Але правильне харчування здатне знизити ризик пошкодження ДНК, зміцнити імунітет і навіть уповільнити розвиток пухлинних клітин.
Ось 10 продуктів, які лікарі рекомендують включати до щоденного раціону, щоб захистити організм та зберегти молодість клітин.
Гриби шиїтаке. Завдяки речовині лентинан шиїтаке активують Т-клітини, що допомагають організму розпізнавати й знищувати атипові клітини. До того ж ці гриби легко готуються і мають приємний, м’ясистий смак.
Печериці. Доступний продукт із вражаючими властивостями: блокують вироблення естрогенів і захищають ДНК від окисного стресу завдяки селену та вітамінам групи В.
Куркума. Ця спеція містить куркумін – речовину, що знімає запалення, пригнічує ріст пухлин і навіть перериває їхнє кровопостачання. У парі з чорним перцем її ефект посилюється. Куркума чудово підходить до супів та соусів.
Ожина. Ця ягода має величезний потенціал: багата на антоціани й елагову кислоту, що блокують мутації ДНК та зменшують запалення в кишечнику і молочних залозах. Ожину їдять свіжою або додають до смузі.
Капуста (кале, броколі, білокачанна). Хрестоцвіті овочі – джерело сульфорафану, який запускає процеси детоксикації, знижує ризик раку підшлункової та простати й допомагає контролювати цукор у крові. Чим більше подрібнити й пожувати листя – тим більше користі.
Зелений чай матча. Катехіни матча діють як антиоксиданти, знижують ризик пошкодження ДНК та появи поліпів у товстій кишці. Крім того, цей чай дає потужний заряд енергії (не менший за каву) і підтримує імунітет.
Насіння льону. Лідер серед продуктів за вмістом лігнанів – природних речовин, що знижують ризик гормонозалежних видів раку. Мелене насіння варто додавати до каші, йогурту або салатів.
Волоські горіхи. Ці горіхи мають високий вміст омега-3, антиоксидантів і речовин, що покращують роботу мітохондрій. Горіхи знижують запалення, рівень холестерину та сприяють загибелі ракових клітин.
Тофу. Соя містить ізофлавони, які блокують надлишковий естроген і захищають від раку молочної залози. Це ще й чудове джерело білка – для тих, хто мало їсть (або взагалі не їсть) м’яса.
Квасоля. Багата на клітковину і фітати, які уповільнюють ріст пухлинних клітин і знижують ризик раку товстої кишки.
Насправді, кажуть лікарі, не існує продукту, який може стовідсотково захистити від раку. Але перераховані вище здатні створити в організмі таке середовище, у якому захворюванню важче розвиватися.