Сіль часто асоціюється з виразом "біла смерть". І це не дарма, адже вона викликає залежність, сприяє розвитку гіпертонії та призводить до ожиріння. Ми розповімо про корисні та шкідливі властивості солі, а також порадимо, чим її замінити.
Чому сіль може бути шкідливою для організму
Добова норма солі – 5 грамів, проте більшість людей споживають у середньому 9-12 грамів на день. Збільшується ризик розвитку гіпертонії та інших захворювань серця та судин, сіль сприяє затримці рідини в організмі, що призводить до ожиріння. Це підвищує навантаження на серце та нирки.
Сіль небезпечна тим, що вона міститься у хлібобулочних виробах, крупах, готових м'ясних та молочних продуктах, а також у майонезах, кетчупах, консервах та інших продуктах переробки.
Зменшення кількості споживаної солі на день сприяє зниженню артиріального тиску та покращенню самопочуття при інших хронічних хворобах.
Чим замінити сіль: альтернативні продукти
Пропонуємо 3 альтернативні варіанти, якими можна замінити сіль.
- Соєвий соус – це продукт бродіння соєвих бобів. Він містить безліч амінокислот, вітамінів та мінералів.
- Спеції, у складі яких є сіль. На полицях магазинів досить багатокомпонентних приправ, які можна застосувати.
- Часник, сушені овочі, оскільки в процесі вилучення вологи з овочів вони стають солонішими. Це може бути селера, морква, помідори, перець.
