Харчування може бути не менш потужною зброєю проти хвороб, ніж ліки. Відомий лікар Вільям Лі стверджує: деякі звичні продукти мають унікальну властивість – пригнічувати ріст ракових клітин та зменшувати запалення.
Обираючи правильні страви, ми не лише підтримуємо імунітет, а й фактично допомагаємо організму перекривати живлення пухлин, запускаючи процеси самозахисту, пояснює доктор Лі. Зокрема, ці чотири продукти він радить додати до раціону просто зараз.
Усі види капусти
Білокачанна, броколі, брюссельська, капуста кале – це не просто джерело вітамінів, а потужний детокс-механізм. Усі види капусти містять особливі речовини – сульфорафани та ізотіоціанати, які допомагають блокувати кровопостачання пухлин і знижують рівень запалення. Вони активують внутрішні ферменти-захисники клітин, що запобігають ушкодженню ДНК – головній причині мутацій і ракових процесів.
Дослідження показують, що регулярне вживання таких овочів зменшує ризик раку. Особливо вони ефективні проти раку молочної залози, простати й кишечника.
Бобові
Червона, чорна й біла квасоля, соя, едамаме, нут, сочевиця – порятунок для кишечника. Бобові містять велику кількість харчових волокон, які очищають організм, виводять токсини та надлишкові гормони, що можуть провокувати рак. Окрім того, вони живлять корисні бактерії у кишечнику, зміцнюючи імунітет і знижуючи рівень системного запалення. Вчені відзначають, що люди, які регулярно їдять бобові, мають значно менший ризик розвитку раку товстої кишки та інших захворювань травної системи.
Оливкова олія першого віджиму
Це один із найпотужніших природних антиоксидантів. Оливкова олія містить поліфеноли – гідрокситирозол і олеокантал. Ці речовини мають здатність знищувати ракові клітини, залишаючи здорові клітини недоторканими. Регулярне використання оливкової олії замість соняшникової або вершкового масла зменшує ризик серцево-судинних захворювань, підтримує роботу мозку й бореться з хронічним запаленням.
Морепродукти
Жирна риба (лосось, скумбрія, сардини), а також тріска, мідії, креветки чи молюски – усе це джерела омега-3 жирних кислот, необхідних для здоров’я судин і клітин. Ці жири нормалізують співвідношення омега-3 до омега-6 у раціоні, що допомагає зменшити хронічне запалення – один із ключових механізмів старіння та розвитку раку. А ще вони перешкоджають утворенню нових судин, які живлять пухлини.
