Озима та яра цибуля потребують різного підходу до вирощування. Але грядки для обох можна підготувати вже у листопаді.
А ще важливо обрати правильні сорти, щоб вони дали вам справді гарний врожай.
Досвідчені господарі добре знають різницю між озимою та ярою цибулею. А якщо ви лише починаєте займатися городництвом, то можете не відрізняти їх.
Цибуля, та й цибуля. Яка різниця, коли та яку саджати? Але на ділі це дуже важливі нюанси, від яких залежить, яким у вас буде врожай.
Озима цибуля висаджується восени. Вона зимує прямо в ґрунті, навесні рано стартує, тому гарне пір’я і головки, щоб їсти, дозволяє отримати вже влітку. Але зберігається вона не дуже довго – 4-6 місяців максимум. А ось яра лежить 7-10 місяців. Але вона зовсім не холодостійка, тож висаджувати її можна виключно навесні, коли вже всі морози позаду. Тому обирати краще не один вид, а саджати обидва.
З сортами інша ситуація. Бо тут якраз треба вибрати хороший. Якщо говорити про озиму, яку треба саджати вже, тоді можна звернути увагу на Радар і Шекспір. Це перевірені сорти, які радять усі фермери. Обидва дають 3-4 кг врожаю з кожного квадратного метра. Середня вага Шекспіра складає 200 г, Радара – 300 г. Шекспір має м’якший смак. Радар гостріший, а ще дуже стійкий до морозу.
Якщо казати про ярі сорти, то можна порадити Стурон. А якщо хочете червону, то Ред Барон. Врожайність у них схожа з озимими – приблизно до 3.5-4.5 кг з квадратного метра. Вага трішки менша і в середньому складає 150 г. Обидва ці сорти досить лежкі, а також стійкі до хвороб і паразитів.
Грядки для них необхідно розпушити (не перекопувати) та підживити. Найкраще для цього підходить компост та зола. На кожен квадратний метр беріть відро та склянку відповідно. Можна також додати 20-30 г суперфосфату, 30-40 г сульфату калію і 80-100 г кісткового борошна. Все загорніть в у верхній шар ґрунту. Озиму цибулю можна саджати через тиждень. А під яру грядку замульчуйте на зиму.
