Тяжкість, здуття чи біль у животі після ситної їжі – симптоми, знайомі майже кожному. Часто вони свідчать про те, що травна система потребує підтримки.
Окрім ліків, існують природні засоби, які допомагають налагодити роботу шлунку й кишечника. Одними з найефективніших вважають спеції та трави: вони не лише додають стравам аромату, а й мають потужні лікувальні властивості.
Ці п’ять спецій і трав сприяють кращому травленню, зменшують здуття та полегшують дискомфорт після їжі.
Ромашка
Вона заспокоює не тільки нерви, а й травну систему. Її п’ють при нетравленні, нудоті, газах і спазмах. Має легку протизапальну дію і допомагає відновити баланс слизової шлунку. Однак людям з алергією на айстрові рослини слід бути з нею обережними.
Кмин
Активізує вироблення ферментів, необхідних для розщеплення їжі, стимулює виділення жовчі, що покращує засвоєння жирів. Додавання кмину до страв не лише підсилює смак, а й підтримує роботу шлунку, зменшуючи ризик печії та тяжкості після трапези.
Аджван
Популярна спеція в індійській кухні. Має пряний, терпкий смак із нотами чебрецю та кмину, але більш гострий і насичений аромат, ніж в останнього. Додається до бобів, смажених овочів, маринадів для риби та м’яса. Аджван стимулює вироблення шлункового соку. У його складі є тимол – речовина, яка покращує перетравлювання жирної їжі та зменшує газоутворення. Декілька насінин пожувати після їжі – простий спосіб уникнути важкості в животі.
Фенхель
В Індії та країнах Середземномор’я традиційно жують насіння фенхелю по закінченню трапези. Воно полегшує спазми, запобігає здуттю та сприяє природному очищенню травного тракту. Крім того фенхель також має легкий освіжаючий ефект і допомагає нейтралізувати запах з рота.
М’ята перцева
Справжній порятунок при здутті й спазмах. Її головний компонент – ментол – розслаблює стінки кишечника, зменшує біль і сприяє відходженню газів. Дослідження підтверджують, що м’ятний чай або капсули з м’ятною олією можуть полегшувати симптоми синдрому подразненого кишківника.
Ви можете включити ці спеції та трави до свого раціону, щоб позбутися печії або відчуття переповненого шлунку. Але якщо таки й дискомфорт відчуваєте регулярно, варто проконсультуватися з гастроентерологом.
