Пригоріла їжа та неприємний запах у духовці можна усунути без складних засобів. Достатньо скористатися підручними методами, щоб очистити поверхні та освіжити повітря.
Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Southern living.
Видаліть розливи та залишки їжі
Спочатку зачекайте, поки духовка повністю охолоне, а потім зробіть наступне:
- якщо на нагрівальний елемент щось пролилося, витріть це вологою ганчіркою але без миючого засобу
- приберіть сміття з дна духовки. Якщо немає часу на ретельне очищення, скористайтеся пластиковим скребком та вологою ганчіркою, щоб видалити більшу частину прилиплої їжі з дна та боків
- змочіть ганчірку сумішшю білого оцту та води у співвідношенні 50/50, щоб протерти внутрішню частину духовки. Обов’язково протріть також жирні ділянки, оскільки олія димітиме під час випікання
- якщо решітки брудні, помийте їх у раковині водою з милом
Содове очищення
Для цього способу змішайте 2-3 ст.л харчової соди з невеликою кількістю води до стану пасти. Нанесіть її на місця, де є видимі пригорілі залишки.
Залиште на 15-20 хвилин, потім змийте вологою губкою.
Чищення парою
Коли у вас обмаль вільного часу, очищення парою з цитрусовими може допомогти позбутися пригорілого запаху. Може знадобитись щонайменше 90 хвилин, щоб очистити духовку парою :
- обов’язково спочатку видаліть крихти та якомога більше розлитої їжі, інакше виникне ще більше диму.
- увімкніть духовку та розігрійте її до максимального температури
- в каструлю влийте приблизно 2 склянки води та два нарізані лимони і поставте в духовку. Встановіть таймер на 20 хвилин. Перевірте воду хоча б один раз, щоб переконатися, що вона не повністю випарувалася
- залиште дверцята зачиненими та дайте духовці достатньо часу, щоб вона повністю охолонула. Потім вийміть каструлю та протріть внутрішню частину духовки.
