U-News » Здоров'я » Головний біль: названо 9 видів болю і способи подолання
Всі новини

Головний біль: названо 9 видів болю і способи подолання

Головний біль - це неприємний стан, який заважає повсякденній діяльності. Він може бути різким, гострим, тупим, короткочасним і довгограючим.

Головні болі бувають:

  • головні болі напруги;
  • кластерні головні болі;
  • мігрень;
  • алергія або головні болі носових пазух;
  • гормональні головні болі;
  • кофеїнові головні болі;
  • головні болі від напруги;
  • головні болі гіпертонії;
  • посттравматичні головні болі.

Всесвітня організація охорони здоров'я зазначає, що майже кожен час від часу відчуває головний біль.

Хоча головний біль можна визначити як біль "в будь-якій області голови", причина, тривалість і інтенсивність цього болю можуть варіюватися в залежності від типу головного болю.

У деяких випадках головний біль може вимагати негайної медичної допомоги. Негайно зверніться за медичною допомогою, якщо крім головного болю ви відчуваєте що-небудь з наступного:

  • скутість м'язів шиї;
  • шорсткість;
  • найстрашніший головний біль, який ви коли-небудь мали;
  • блювота;
  • сплутаність свідомості;
  • невиразна мова;
  • будь-яка температура 38 °C або вище;
  • параліч будь-якої частини тіла або втрата зору.

Якщо ваш головний біль менш сильний, читайте далі, щоб дізнатися, як визначити тип головного болю, який ви можете відчувати, і що ви можете зробити, щоб полегшити симптоми.

Найбільш часті первинні головні болі

Первинні головні болі виникають, коли болить голова. Іншими словами, ваш головний біль не викликаний чимось, з чим має справу ваше тіло, наприклад, хворобою або алергією.

Ці головні болі можуть бути епізодичними або хронічними:

Епізодичні головні болі можуть виникати час від часу. Вони можуть тривати від півгодини до декількох годин.

Хронічні головні болі більш постійні. Вони трапляються в більшості днів місяця і можуть тривати кілька днів. У цих випадках необхідний план знеболювання.

1. Головні болі напруги

Якщо у вас болить голова від напруги, ви можете відчути тупий, ниючий біль у всій голові. Вона не пульсує. Також може виникнути хворобливість або чутливість в області шиї, чола, волосистої частини голови або плечей.

Головний біль від напруги може виникнути у будь-якої людини, і часто вона викликана стресом.

Безрецептурний болезаспокійливий може бути все, що потрібно для полегшення ваших випадкових симптомів.

Коли головний біль напруги стає хронічною, можна запропонувати інший курс дій для усунення основного тригера головного болю.

2. Кластерні головні болі

Кластерні головні болі характеризуються сильним пекучим і пронизливим болем. Вони виникають навколо або за одним оком або на одній стороні обличчя за раз. Іноді набряк, почервоніння, почервоніння і потовиділення можуть виникати на стороні, ураженої головним болем. Закладеність носа і сльозотеча також часто виникають на тій же стороні, що і головний біль.

Ці головні болі виникають серіями. Кожна окрема головний біль може тривати від 15 хвилин до трьох годин. Більшість людей відчувають від одного до чотирьох головних болів в день, зазвичай приблизно в один і той же час кожен день під час кластера. Після того, як одна головний біль пройде, незабаром піде інша.

Серія кластерних головних болів може тривати щодня протягом декількох місяців. У місяці між кластерами симптоми відсутні. Кластерні головні болі частіше зустрічаються навесні і восени. Також вони в три рази частіше зустрічаються у чоловіків.

Лікарі не впевнені, що викликає кластерні головні болі, але вони знають кілька ефективних способів лікування цих симптомів. Ваш лікар може порекомендувати кисневу терапію або місцевий анестетик для полегшення болю.

Після того, як діагноз буде поставлений, ваш лікар разом з вами розробить план профілактики. Кортикостероїди, мелатонін і блокатори кальцієвих каналів можуть викликати у кластерних головних болів період ремісії.

3. Мігрень

Біль при мігрені-це сильна пульсація з глибини вашої голови. Цей біль може тривати кілька днів. Головний біль значно обмежує вашу здатність виконувати свій розпорядок дня. Мігрень пульсуюча і зазвичай одностороння. Люди, які страждають мігренню, часто чутливі до світла і звуку. Також зазвичай виникають нудота і блювота.

Деяким мігреням передують порушення зору. Приблизно один з п'яти чоловік відчує ці симптоми до того, як почнеться головний біль. Відома як аура, вона може змусити вас побачити:

  • миготливі вогні;
  • мерехтливі вогні;
  • зигзагоподібні лінії;
  • зірка;
  • сліпі зони.

Аури можуть також включати поколювання на одній стороні обличчя або в одній руці і проблеми з промовою. Однак симптоми інсульту також можуть імітувати мігрень, тому, якщо будь-який з цих симптомів є новим для вас, вам слід негайно звернутися за медичною допомогою.

Напади мігрені можуть бути у вашій родині або пов'язані з іншими захворюваннями нервової системи. У жінок ймовірність розвитку мігрені в три рази вище, ніж у чоловіків. Люди з посттравматичним стресовим розладом також мають підвищений ризик мігрені.

Певні фактори навколишнього середовища, такі як порушення сну, зневоднення, пропуск їжі, деякі продукти, коливання гормонів і вплив хімічних речовин, є поширеними тригерами мігрені.

Найбільш часті вторинні головні болі

Вторинні головні болі - це симптом чогось ще, що відбувається у вашому тілі. Якщо причина вашої вторинної головного болю триває, вона може стати хронічною. Лікування основної причини зазвичай полегшує головний біль.

4. Алергія або головні болі носових пазух

Іноді головні болі виникають в результаті алергічної реакції. Біль від цих головних болів часто зосереджена в області носових пазух і в передній частині голови.

Мігрень часто помилково приймають за головний біль носових пазух. Фактично, до 90 відсотків "головних болів з пазух носа" насправді є мігренню. Цим видам головних болів схильні люди, які страждають хронічною сезонною алергією або синуситом.

Головні болі носових пазух лікують шляхом розрідження слизу, яка накопичується і викликає тиск в носових пазухах. У цьому можуть допомогти назальні стероїдні спреї, протинабрякові засоби, що відпускаються без рецепта.

Головний біль в носових пазухах також може бути ознакою інфекції носових пазух. У цих випадках ваш лікар може призначати антибіотики, щоб позбутися інфекції та полегшити головний біль та інші симптоми.

5. Гормональні головні болі

Жінки зазвичай відчувають головні болі, пов'язані з гормональними коливаннями. Менструація, протизаплідні таблетки і вагітність впливають на рівень естрогену, що може викликати головний біль. Головні болі, пов'язані з менструальним циклом, також відомі як менструальна мігрень. Це може статися безпосередньо перед, під час або відразу після менструації, а також під час овуляції.

Безрецептурні знеболюючі або рецептурні ліки можуть допомогти контролювати цей біль.

Підраховано, що близько 60 відсотків жінок, які страждають на мігрень, також страждають від менструальної мігрені, тому альтернативні засоби можуть зіграти роль у зменшенні загального головного болю в місяць. Методи релаксації, йога, акупунктура та змінена дієта можуть допомогти запобігти мігрені.

6. Головні болі, пов'язані з кофеїном

Кофеїн впливає на приплив крові до мозку. Занадто велика кількість кофеїну може викликати головний біль, як і відмова від кофеїну. Люди, які часто страждають мігренню, ризикують викликати головний біль через вживання кофеїну.

Коли ви звикли піддавати свій мозок певній кількості кофеїну, стимулятора, кожен день, у вас може виникнути головний біль, якщо ви не приймете дозу кофеїну. Це може бути пов'язано з тим, що кофеїн змінює хімічний склад вашого мозку, і відмова від нього може викликати головний біль.

Не кожен, хто скорочує споживання кофеїну, зазнає головного болю відміни. Збереження постійного і розумного рівня споживання кофеїну або повне припинення його вживання може запобігти появі цих головних болів.

7. Головні болі при фізичному навантаженні

Головні болі при фізичному навантаженні виникають швидко після періодів інтенсивної фізичної активності. Підняття важких предметів, біг і статевий акт - все це часті тригери головного болю від напруги. Вважається, що ці заняття викликають посилений приплив крові до черепа, що може викликати пульсуючий головний біль з обох сторін голови.

Головний біль від напруги не повинна тривати занадто довго. Цей тип головного болю зазвичай проходить протягом декількох хвилин або декількох годин. Анальгетики, такі як аспірин та ібупрофен, повинні полегшити ваші симптоми.

Якщо у вас виникли головні болі при фізичному навантаженні, обов'язково зверніться до лікаря. У деяких випадках вони можуть бути ознакою серйозного основного стану, пов'язаного з прийомом ліків.

8. Головні болі при гіпертонії

Високий кров'яний тиск може викликати головний біль, і такий головний біль сигналізує про небезпеку. Це відбувається, коли ваш кров'яний тиск стає небезпечно високим.

Головний біль при гіпертонії зазвичай виникає з обох сторін голови і зазвичай посилюється при будь-якій активності. Він часто буває пульсуючим. Ви також можете відчувати зміни зору, оніміння або поколювання, кровотеча з носа, біль у грудях або задишку.

Якщо ви думаєте, що у вас гіпертонічний головний біль, вам слід негайно звернутися за медичною допомогою.

Ви, швидше за все, розвинете цей тип головного болю, якщо ви лікуєте високий кров'яний тиск.

Ці типи головних болів зазвичай проходять незабаром після того, як артеріальний тиск стає краще. Вони не повинні повторюватися, поки зберігається високий кров'яний тиск.

9. Посттравматичні головні болі

Посттравматичні головні болі можуть розвинутися після будь-якого типу травми голови. Ці головні болі нагадують мігрень або головні болі напруги і зазвичай тривають від 6 до 12 місяців після травми. Вони можуть перейти в хронічну форму.

Коли звернутися до лікаря

У більшості випадків епізодичні головні болі проходять протягом 48 годин. Якщо у вас головний біль, який триває більше двох днів або посилюється, вам слід звернутися за допомогою до лікаря.

Якщо у вас головні болі частіше, ніж 15 днів на місяць протягом трьох місяців, можливо, у вас хронічний головний біль. Вам слід звернутися до лікаря, щоб з'ясувати, в чому справа, навіть якщо ви можете впоратися з болем за допомогою аспірину або ібупрофену.

Головні болі можуть бути симптомом більш серйозних захворювань, і деякі з них вимагають лікування, крім безрецептурних ліків і домашніх засобів.

Главред

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Рішення підтримали всі: наречена скасувала весілля через невдалий анекдот чоловіка
20 990
Ця каша омолоджує жіночий організм - найголовніше джерело колагену для організму
14 848
Названа приправа, яка допомагає знизити високий тиск
13 953
Атака на Москву: з’явилось відео з Домодєдово
12 484
Пасажир кидав монети у двигун літака "на удачу": курйозне відео та реакція стюардеси
11 910
6 найбільш небезпечних продуктів харчування для печінки
11 501
Скандальна блогерка Алхім катається Києвом без водійських прав: її позбавили посвідчення у грудні
11 450
6 напоїв, які варто пити натщесерце для здоров’я і посилення метаболізму
11 014
Їх краще обходити стороною: 7 найгірших моделей Renault
10 243
Про швидкий серцевий напад попередять чотири малопомітні симптоми
9 981
Всесвіт дасть знак. Ці чотири знаки Зодіаку почнуть нове життя
9 803
Доступний продукт для гіпертоніків, який нормалізує тиск
9 350
Власник маєтку збожеволів: під Києвом зберігся таємничий палац ХІХ століття
9 277
На українських дорогах помічено Rover з незвичайним дахом
0
Автомобілі Mercedes-Benz збиратимуть людиноподібні роботи
0
Іржаву 30-річну машину з величезним пробігом продають за 2 млн грн
0
Жінка купила біле кошеня з незначною вадою, але ця особливість зробила тварину неймовірно гарною
0
Як краще зберігати зимові шини в теплий сезон: поради та рекомендації
0
В Іспанії жінка відсудила у колишнього чоловіка 88 000 євро за роботу по дому
0
Навіщо досвідчені дачники зав’язують у вузол пір’я часнику: не всі про це знають
0
Відомі своєю ностальгією: знаки Зодіаку, що сумують за минулим
0
Багато вимагають від дітей: астрологи назвали найбільш строгих батьків по знаку Зодіаку
0
Секрет вирощування моркви: поряд із яким овочем її потрібно посадити
0
В Україні є села, в яких повністю зникли чоловіки через мобілізацію
0
Шкідлива їжа знищує наш мозок: жирні продукти спричиняють психічні розлади
0
У Польщі тепер вилучають авто у п'яних водіїв: першим "попався" українець
0
7 ознак, що чоловік нагострив лижі наліво

Зрада для чоловіків завжди більш буденна й не настільки ...

У ці міфи про догляд за волоссям жінкам не варто вірити

Серед різноманіття інформації у інтернеті дуже легко ...

Єдиний правильний спосіб розморозити м’ясо за кілька хвилин

За словами кухаря, існує єдиний правильний спосіб ...