U-News » СМИ » Шапран Сергій Валентинович – інтерв'ю з керівником холдингу ALUMETA GROUP
Всі новини

Шапран Сергій Валентинович – інтерв'ю з керівником холдингу ALUMETA GROUP

У 2017 році Броварський алюмінієвий завод (холдинг Alumeta Group) очолив список виробників алюмінієвої продукції в Україні. Ми поспілкувалися із засновником холдингу Alumeta Group – Сергієм Шапраном. Про відновлення заводу з руїн, перші злети та лідерство на ринку дізнайтеся з нашого матеріалу.

Сергій Валентинович Шапран: хто він?

Шапран Сергій Валентинович – це молодий і перспективний підприємець з України. Заснував Alumeta Group. Володіє заводом з виробництва та обробки алюмінію в Броварах.

 

– Сергію Валентиновичу, давайте почнемо з історії заводу в Броварах.

 

Без проблем! Його заснували в 1979 році Українське підприємство стало першим в республіці по роботі з алюмінієвою продукцією. Після розпаду СРСР завод починає валитися. Борги, розібране та застаріле обладнання, відсутність замовлень, одним словом – руїна. 2010 рік: повний занепад заводу. Частина обладнання вийшла з ладу, тому здали на метал.

 

2011 рік: вирішуємо взятися за проект по відновленню Броварського заводу. Перед покупкою БРАЗ я приблизно 2 місяці вивчав, з чим будемо працювати. Ось момент Х – покупка Броварського алюмінієвого заводу. Я ставив амбітні цілі: крім відновлення роботи, я хотів оптимізувати алюмінієвий завод. Якщо чесно, навіть зараз не уявляю, як тоді зважився на цей відповідальний крок. Швидше за все, зіграли роль молодість і зухвалість.

 

Зараз розширюємо «алюмінієвий» асортимент, збільшуємо кількість товару на експорт. У планах – посилений розвиток профілю, який випускається.

 

– Чому завод став лідером на ринку? Чим відрізняєтеся від конкурентів?

 

Напевно, не кожне підприємство показує статистику, як у БРАЗ. Сьогодні співпрацюємо з 30 країнами світу. У нас налагоджено постачання в Польщу, Німеччину, Білорусь, Францію, країни Балтії. Розвиваємо ідею входу на ринок країн Сходу і Африки. Думаю, ми можемо зацікавити.

 

Чому стали лідерами? Напевно, через чудове розуміння ринку, механізмів. Якщо говорити про виробничі моменти, то Броварський алюмінієвий завод має замкнутий цикл. Що це означає? Ми робимо все: від алюмінію до готових виробів на експорт. БРАЗ – завод-гігант. Працює відразу по декількох напрямках, маючи продуману інфраструктуру збуту.

 

Від конкурентів нас відрізняє індивідуальний підхід до виконання замовлення. Високі світові стандарти для кожного клієнта однакові – зрозуміло, але ось підхід і рішення задачі – унікальний. Наша мета – не просто виконати замовлення, а створити максимальний комфорт для клієнта, викластися не на 100, а на всі 200%.

 

Завод пройшов сертифікацію ISO, СЄ і DIN. Продукція кожного напряму сертифікована за нормами REACH RoHs. Це означає, що ми корисні навіть для харчової промисловості.

 

Звичайно, хочеться покращувати результати. Зараз продумуємо плани по розширенню ринку. Впевнені, що далі – тільки більше.

 

– Сергій, поясніть взаємозв'язок БРАЗ і Alumeta Group.

 

Дивіться, завод в Броварах – складова Alumeta Group, який викупив його 10 років тому. Крім БРАЗ, сюди входять ще 3 підприємства (Braz Line, Braz Construction, ACORE Development Group). Компанії успішно працюють протягом шести років.

 

Лідером Alumeta Group став завод в Броварах. Це доводять цифри. 12000 видів виробів, експорт на внутрішній і міжнародний ринок, безперервна щоденна робота, планування на місяці вперед.

 

Тепер докладніше про три компанії, які знаходяться в холдингу. Braz Line продає алюмінієву продукцію для побуту українців. Наприклад, деталі для укладання підлог, системи для LED-ламп.

 

Braz Construction – інжинірингове підприємство. У них працює конструкторське бюро. Це допомагає розробляти надійні системи з алюмінію, скажімо, для віконних, дверних фасадів, різних перегородок.

 

ACORE Development Group працює за будівельним профілем. Займається будівництвом, відновленням, ремонтами ТРЦ, торгових залів і офісів. Використовує продукцію холдингових компаній.

 

– Які проблеми турбують під час робочого процесу?

 

Незначні проблеми є завжди, але ми оперативно їх вирішуємо командою. А якщо брати глобально, то нас хвилює проблема підбору кадрів. Багато економістів, юристів, менеджерів, але дуже не вистачає професійних електриків, сантехніків чи гідравліків. Ми зацікавлені в молодих кадрах, які будуть відповідальними на виробництві. Саме тому ми впровадили навчання в виробничий процес. Для нас не проблема взяти початківців фахівців і навчити їх. Більш того, у нас є діючі договори з провідними українськими ВНЗ. Багато студентів проходять практику з технічних спеціальностей саме у нас.

 

Звідки взялася ця проблема? Для себе я зрозумів, що застій на заводі призвів до проблеми підбору кадрів. До реконструкції завод не працював 2 роки, тому обладнання порізали на метал. Природно, зруйнувалася система, в тому числі пропали і робочі

місця. Я приблизно 2 місяці збирав по Україні професіоналів, у яких є потрібні навички. Уявляєте, одному з наших співробітників 76 років, так що несемо знання крізь покоління.

 

– А як тримаєте високу планку на світовому ринку?

 

Складне і просте питання! Ключову роль відіграє співвідношення ціна-якість, оперативність прийняття планів і рішень, інтернаціональна команда, оптимізація заводських потужностей, аналіз сучасного ринку з його трендами. Також приділяємо увагу мотивації співробітників, намагаємося приділяти увагу кожному. Розумієте, цього положення на світовому ринку ми домоглися завдяки комплексній роботи. Ми постійно розвиваємося, тому і займаємо впевнене місце на глобальному і внутрішньому ринку.

 

Хочу додати, що ще роль відіграє модернізація обладнання. Це не типова фраза. Варто розуміти зв'язок між якістю обладнання і замовленнями клієнтів: чим кращий інструментарій, тим краще і швидше ми виконуємо проекти. До речі, зараз адаптуємо товар під сфери на ринку, що розвиваються. З останнього, компоненти для сонячних батарей і для LED-ламп.

 

– Як модернізуєте завод?

 

У 2017 році ми зайшли з новим екструзійним обладнанням (запустили сучасні преси). Поповнилася і кількість пресових ліній: до існуючих 4 додали ще 2. Продуктивність становила 2000 тонн. Це обладнання здатне виготовляти продукцію від 90 г до 30 кг. Системи працюють автоматично.

 

– Розкажіть про гордість Alumeta Group: проекти, амбіції.

 

Неймовірно пишаюся, що з нашої продукції побудовані деякі українські електростанції. Ми не зупинилися і вийшли на співпрацю в Білорусі. Також радує унікальність нашої сировини. Справа в тому, що для деякої продукції (ті ж сонячні панелі) потрібні особливі характеристики алюмінієвої сировини. Це або загартовування, або використання сплавів, наприклад, EN AW 6282 (тут водяне охолодження). Можливості є тільки на Броварському алюмінієвому заводі.

 

Ще пишаюся допомогою Броварів. Силами нашого заводу замінили кілька тисяч вуличних світильників, використовуючи світлодіодне освітлення. Замість ламп на ртуті тепер красуються сучасні світлодіоди. Вночі на вулицях світло. При цьому витрати на освітлення скоротилися, а якість – покращилася. Справжня радість для міської влади. Хоча і тут не обійшлося без перешкод. Влада висуває часом ті критерії, через які переможцем стає найоптимальніший варіант. Але хіба показник освітленості в місті не важливіший? Питання залишається відкритим. Ну а поки скажу, що в Броварах освітленість на тротуарах і магістралях збільшилася в 6,5 разів.

 

– Поділіться з читачами найближчими проектами, планами Alumeta Group і заводу в Броварах.

 

Ми досягли багато чого: стали лідерами на ринку, наше виробництво одне з найбільш масштабних. Ми не зупиняємося на досягнутому! Попереду нас чекає модернізація. Плануємо збільшити планку до 3000 тонн продукції на місяць. Ставимо за мету увійти в першу європейську п'ятірку. Амбіції серйозні, але у нас є важливі ресурси – бажання і завзятість. Головний план – не зупинятися, так що далі – тільки більше! Дякуємо!

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Тромбоз: 7 симптомів, які не можна ігнорувати
28 640
Реальне «похмілля»: у Таїланді п’яному туристу зробили непристойне тату
24 481
Шукає жінку для стосунків без зобов'язань: чоловік залишив на лавці записку й став "героєм"
18 279
Каша на сніданок: з чим не можна поєднувати гречку, попередила лікарка
18 190
5 симптомів, що вказують на те, що здоров’я нирок підірвано
15 007
Найсильніша людина світу Василь Вірастюк ефектно “перепросив” перед Іво Бобулом: і Потапу теж дісталося
14 317
Жінка викинула обручку в океан після невдалого жарту чоловіка
12 862
Де зараз зірка "Маски-шоу" Георгій Делієв, який раніше висміював українську мову
11 832
Оштрафують при першій зупинці поліцейськими: водіям нагадали про популярне порушення ПДР
11 330
Високий холестерин: 4 основні продукти, які допоможуть знизити рівень
11 014
Більша за машину: у Дніпрі помітили авто, яке везло на даху величезну альтанку
10 574
Безугла показала свою повістку: як відреагувала Мережа
10 215
Названо дешевий напій, котрий очищає кров від надлишків цукру
9 485
Перевірка двигуна під час купівлі авто: 5 речей, на які потрібно звернути увагу
0
Три причини, чому помідори тріскають: досвід городників
0
Нацполіція звільнила поліцейського, який зранку влаштував скандал у ресторані в Києві
0
Зобов’язали передати списки: ТЦК у Києві посилює “полювання” на ухилянтів
0
Як підготувати родзинки для паски: чи потрібно їх перед цим мити
0
Як "витягнути" людину у разі інсульту до приїзду швидкої допомоги: головні поради, які врятують не одне життя
0
Ще один аргумент на користь кави: нове дослідження показало, що цей напій подовжує життя м'язів
0
Двоє людей померли від хвороби, яка перетворює оленів на зомбі: чи є загроза епідемії
0
Відчайдушно хотів знайти пару: павич пів року бігав по селу в пошуках своєї партнерки
0
Які обмеження та штрафи для водіїв прописані у законопроекті про мобілізацію
0
Найнадійніші дизельні автомобілі: названо ТОП-3 моделі
0
Названо лайфхак для авто з господарським милом: корисний для кожного водія
0
Вплив однієї спеції на тривалість життя виявили вчені
0
Секретний спосіб дізнатися, чи прослуховується ваш телефон: натисніть одну кнопку

Як власник смартфону, ви не застраховані від неприємних ...

Три препарати, які швидко збивають тиск: дієві поради кардіолога

При різкому підвищенні тиску виникає гіпертонічний криз, ...

Сейсмолог розповів, де в Україні можуть статися сильні землетруси

В Україні сильні землетруси можуть статися, зокрема, у ...