“Ми є те, що ми їмо”. Авторство цієї фрази належить давньогрецькому лікарю і філософу Гіппократу. Більше двох тисячоліть тому люди вже знали, що їжа не просто втамовує голод, а й впливає на здоров’я людини.
Неправильне харчування, пасивний спосіб життя і шкідливі продукти у великих кількостях можуть привести до розвитку різних захворювань. Фахівці з Французького агентства громадської охорони здоров'я з'ясували, що фруктовий сік також не такий корисний, як ми звикли вважати з дитинства.
Дослідники проаналізували дані більш ніж 100 тис. осіб, 79% з яких становили жінки. Вони заповнювали анкети кожні півроку протягом п'яти років спостережень.
У результаті виявилося, що в середньому людина п'є близько 93 мл фруктового соку в день. При цьому додаткові 100 мл цього напою збільшують ризик розвитку всіх видів раку на 18% і ризик появи раку грудей у жінок на 22%.
Результати дослідження опублікували в журналі British Medical Journal: 100% фруктові соки так само, як і інші солодкі напої, пов'язані з розвитком смертельного захворювання.
Вчені зробили припущення, що це може бути пов'язано з впливом цукру, що міститься у соку, на вісцеральний жир, який покриває життєво важливі органи, або підвищенням рівня цукру в крові. В обох випадках шанси захворіти на рак підвищуються.