Приготування їжі на твердому паливі загрожує небезпечними захворюваннями очей, які можуть привести до сліпоти.
Зокрема, підвищується ризик кон’юнктивіту, катаракти і DSCIC на 32, 17 і 35 відсотків, відповідно. Такі висновки зробили вчені Оксфордського університету у Великобританії і Пекінського університету в Китаї. У процесі експерименту близько півмільйона дорослих китайців пройшли опитування про харчові звички, пише Plos Medicine.
Аналізуючи дані, фахівці простежили за госпіталізацією учасників в зв’язку з серйозними захворюваннями очей. За десять років спостереження серед них було виявлено 4877 випадків захворювань кон’юнктиви, 13408 – катаракти, 1583 захворювань склери, рогівки, райдужної оболонки і циліарного тіла (DSCIC), а також 1534 випадки глаукоми.
Як правило, споживачами твердого палива – дрова або вугілля – були літні жінки, сільські жителі, сільськогосподарські робітники і курці. При цьому, попри високий ризик названих захворювань, серед них не називають глаукому.
Причиною високого ризику захворювань вчені називають вплив дрібних твердих частинок і оксиду вуглецю, який може пошкодити поверхню очка і викликати запалення. Дослідники відзначили, що перехід на чисті види палива знижує ризики захворювань.