U-News » Здоров'я » Чи може підгоріла їжа спровокувати онкологічні захворювання: пояснення лікаря
Всі новини

Чи може підгоріла їжа спровокувати онкологічні захворювання: пояснення лікаря

Багато людей чули про те, що їжа, яка підгоріла, таїть у собі небезпеку. А саме – може спровокувати виникнення онкологічних захворювань.

Чи це так, і які ризики виникають у тих, хто любить їжу “зі скоринкою”, пише Іnverse з посиланням на старшу наукову співробітницю Національного інституту раку (Великобританія) Рашмі Сінху. За словами фахівчині не все однозначно в цьому питанні і не варто панікувати, але прислухатися до ряду корисних порад все ж таки слід.

Сінха розповіла, що справді підгоріла їжа може спровокувати рак, але в даному випадку слід говорити про тварин. Щодо людей, фахівчиня наголосила, що досі немає однозначних досліджень та висновків на цю тему.

Експертка пояснила, чому на їжі при тепловій обробці з’являється скоринка і чому вона чорного або темно-коричневого кольору.

“Коли ми нагріваємо їжу – особливо коли ми її обсмажуємо або смажимо на грилі, – між ланцюжками білків і простими цукрами в їжі відбувається хімічна реакція, яка викликає карамелізацію, внаслідок чого на продуктах з’являються відтінки коричневого та чорного. Це перетворення, відоме як реакція Майяра. Воно цінується через здатність утримувати аромат у їжі”, – розповіла вчена.

“При подібній тепловій обробці виникає і низка справді шкідливих реакцій”, – сказала вона.

Фахівець уточнила, що йдеться про утворення акриламіду, гетероциклічних амінів (ГКА) та поліциклічних ароматичних вуглеводнів (ПАУ).

ГКА і ПАУ зазвичай утворюються під час приготування м’яса і відповідно утворюються або за рахунок зв’язування білків, цукрів і жирів, або за рахунок утворення диму через сік, що капає. Акриламід більш універсальний, і його можна знайти у всьому: від кави, що пригоріла, до картоплі фрі та навіть сигаретного диму.

Сінха розповіла, що в організмі ці три сполуки можуть пошкодити частини ДНК та створити потенційно небезпечні мутації. Водночас вона зазначила, що незважаючи на ці дані, національні інститути охорони здоров’я обережно називають ці сполуки певними канцерогенами, які викликають рак.

“Ми знаємо напевно: ГКА та ПАУ сприяють розвитку раку на тваринних моделях (включаючи мавп), а акриламід сприяє розвитку раку на моделях гризунів. Однак підтвердити ці результати на людських моделях набагато складніше – як з логістичної, так і з етичної точки зору”, – сказала експертка.

Вона пояснила, що всі проведені раніше на цю тему дослідження зводилися до спостережень та опитувань. Але для офіційних та наукових висновків потрібні клінічні випробування.

“Однак ці випробування в кращому разі можуть показати кореляцію між методами приготування їжі та раком, вони не можуть довести причинно-наслідкового зв’язку”, – вважає вона.

“Щодо акриламіду, зокрема, дослідження на людях досі давали неоднозначні результати, при цьому деякі дослідники дійшли висновку, що ця сполука мало сприяє ризику раку. Так само складно дізнатися, у якій концентрації ці сполуки стають небезпечними, тому що вони можуть широко змінюватись в залежності від типу їжі та приготування”, – додала Сінха.

За її словами, низка вчених все ж таки допускає, що вживання підгорілої їжі, може спричиняти виникнення: раку яєчників, шкіри, колоректального раку та раку підшлункової залози. Але, як вона наголосила, ця теорія потребує додаткової діагностики.

Поки немає однозначної відповіді, вчена закликала не готувати їжу на занадто сильному вогні і не допускати того, щоб та пригоряла.


Читають Коментують
Стало відомо, які продукти різко підвищують рівень цукру в крові
45 827
Відома українська співачка зменшила груди й показалася після операції: "Було мрією з 13 років"
22 668
Названо найрозумніші знаки зодіаку: для них немає непосильних завдань
21 275
Батько хотів включити "білий шум", аби дитина заснула, але щось пішло не так
18 607
Жирова хвороба печінки: перші "тихі" зміни в організмі назвали лікарі
17 009
Скільки потрібно грошей для комфортного життя в Україні: експерт назвав цифри
16 979
Українців закликали робити запаси: в Україні рекордно подорожчають два основні продукти
16 307
Село-символ: знайдено населений пункт, назва якого влучно характеризує сучасне життя в Україні
13 874
Чотири симптоми, які вказують на дуже високий артеріальний тиск
13 598
Народна артистка під час виступу на сцені створила конфуз: глядачі не стримали емоцій
13 222
Коли треба поєднати пляж і роботу: відео з Одеси розсмішило соцмережі
12 952
Продукти, які потрібно їсти кожній людині для підтримки здоров’я суглобів
12 902
Скільки можна зберігати заварений чай, розповіли фахівці
12 464
Мадонна випнула пишний бюст у напівпрозорому мереживі та здивувала фанів новиною
0
Як зберегти серце здоровим восени: поради кардіолога
0
В Україні знайшли найбільший скарб в історії: як це сталося і кому він належав
0
"Не спала": Оля Цибульська зізналася, що була закохана в зірку українського спорту
0
5 ознак запалення кишечника і кращі продукти для поліпшення стану
0
Називали "стриптизом": яку побутову звичку вважали неприйнятною в СРСР
0
Рада легалізувала створення загальнодержавної бази даних на всіх українців
0
Чорна смуга позаду: які знаки Зодіаку розпрощаються з проблемами вже наприкінці вересня
0
"Це дуже великий біль" - Катерина Бужинська розповіла, чому не бачиться з матір'ю понад 10 років
0
Із цими знаками Зодіаку завжди легко - вони цінують душу, а не вроду
0
Названо два простих способи позбавлення від вісцерального жиру
0
Менше цієї суми пенсіонери отримувати не будуть: в Україні підвищать мінімальну пенсію
0
Лідер "Другої Ріки" Харчишин підтвердив роман з Соколовою та одразу ошелешив їхнім розривом
0
Швидкість та сумісність: обираємо ідеальний кардрідер для ваших потреб

Коли справа доходить до зручної роботи з флеш-картами, ...

Тантричний секс: як почати практикувати і чи він допоможе стосункам

Нереальне задоволення тривалістю кілька годин і глибший ...

Дисоргазмія: чому після сексу можуть зʼявлятися спазми

Більшість жінок хоча б раз у житті відчували судоми чи ...