U-News » Здоров'я » Чи може підгоріла їжа спровокувати онкологічні захворювання: пояснення лікаря
Всі новини

Чи може підгоріла їжа спровокувати онкологічні захворювання: пояснення лікаря

Багато людей чули про те, що їжа, яка підгоріла, таїть у собі небезпеку. А саме – може спровокувати виникнення онкологічних захворювань.

Чи це так, і які ризики виникають у тих, хто любить їжу “зі скоринкою”, пише Іnverse з посиланням на старшу наукову співробітницю Національного інституту раку (Великобританія) Рашмі Сінху. За словами фахівчині не все однозначно в цьому питанні і не варто панікувати, але прислухатися до ряду корисних порад все ж таки слід.

Сінха розповіла, що справді підгоріла їжа може спровокувати рак, але в даному випадку слід говорити про тварин. Щодо людей, фахівчиня наголосила, що досі немає однозначних досліджень та висновків на цю тему.

Експертка пояснила, чому на їжі при тепловій обробці з’являється скоринка і чому вона чорного або темно-коричневого кольору.

“Коли ми нагріваємо їжу – особливо коли ми її обсмажуємо або смажимо на грилі, – між ланцюжками білків і простими цукрами в їжі відбувається хімічна реакція, яка викликає карамелізацію, внаслідок чого на продуктах з’являються відтінки коричневого та чорного. Це перетворення, відоме як реакція Майяра. Воно цінується через здатність утримувати аромат у їжі”, – розповіла вчена.

“При подібній тепловій обробці виникає і низка справді шкідливих реакцій”, – сказала вона.

Фахівець уточнила, що йдеться про утворення акриламіду, гетероциклічних амінів (ГКА) та поліциклічних ароматичних вуглеводнів (ПАУ).

ГКА і ПАУ зазвичай утворюються під час приготування м’яса і відповідно утворюються або за рахунок зв’язування білків, цукрів і жирів, або за рахунок утворення диму через сік, що капає. Акриламід більш універсальний, і його можна знайти у всьому: від кави, що пригоріла, до картоплі фрі та навіть сигаретного диму.

Сінха розповіла, що в організмі ці три сполуки можуть пошкодити частини ДНК та створити потенційно небезпечні мутації. Водночас вона зазначила, що незважаючи на ці дані, національні інститути охорони здоров’я обережно називають ці сполуки певними канцерогенами, які викликають рак.

“Ми знаємо напевно: ГКА та ПАУ сприяють розвитку раку на тваринних моделях (включаючи мавп), а акриламід сприяє розвитку раку на моделях гризунів. Однак підтвердити ці результати на людських моделях набагато складніше – як з логістичної, так і з етичної точки зору”, – сказала експертка.

Вона пояснила, що всі проведені раніше на цю тему дослідження зводилися до спостережень та опитувань. Але для офіційних та наукових висновків потрібні клінічні випробування.

“Однак ці випробування в кращому разі можуть показати кореляцію між методами приготування їжі та раком, вони не можуть довести причинно-наслідкового зв’язку”, – вважає вона.

“Щодо акриламіду, зокрема, дослідження на людях досі давали неоднозначні результати, при цьому деякі дослідники дійшли висновку, що ця сполука мало сприяє ризику раку. Так само складно дізнатися, у якій концентрації ці сполуки стають небезпечними, тому що вони можуть широко змінюватись в залежності від типу їжі та приготування”, – додала Сінха.

За її словами, низка вчених все ж таки допускає, що вживання підгорілої їжі, може спричиняти виникнення: раку яєчників, шкіри, колоректального раку та раку підшлункової залози. Але, як вона наголосила, ця теорія потребує додаткової діагностики.

Поки немає однозначної відповіді, вчена закликала не готувати їжу на занадто сильному вогні і не допускати того, щоб та пригоряла.


Читають Коментують
Стало відомо, які продукти різко підвищують рівень цукру в крові
43 385
Проти тромбів і для серця: названий простий, але корисний квітковий чай
36 261
«Багаті старими не бувають»: у мережі завірусилося відео, як дідусь на Porsche «підчепив» молодицю
25 779
Новий скандал на публіці: Макрони раптово осоромилися перед камерами
22 473
"Пора додому": двійник Зеленського в Італії не зміг втекти від українки
22 238
В Україні можуть змінити пенсійний вік: що відомо про чергові плани народних депутатів
19 849
Як швидко знизити холестерин: 5 простих порад від кардіолога
19 034
Влучна карикатура на Путіна завірусилася в мережі
14 649
Три можливих причини інсульту, про які багато людей не здогадуються
13 382
Уряд готує масштабну реформу пенсійної системи: ключові зміни
12 403
"Мауглі", який жив з дикими тваринами, наразі не впізнати: фото до і після
10 970
Пацієнти з жировою хворобою печінки часто повідомляють про один і той самий симптом
9 939
Щоденна помилка у вживанні кави може підвищити цукор в крові
9 883
Представникам яких знаків Зодіаку варто готуватися до раптового прозріння
0
Три найефективніші продукти для очищення судин та артерій від холестерину
0
Подвійні податки для українців: кого змусять платити гроші кілька разів
0
37-річна Леся Нікітюк розповіла про спорт під час вагітності та як відновлюється після пологів
0
Арабський "шейх" вирішив охолодитись в Україні: курйозне відео з полтавського пляжу
0
Названо продукти, котрі підвищують імунітет, про які зазвичай забувають
0
Підживлення для огірків в липні, яке врятує навіть слабкий врожай
0
Як зберігати кавун, щоб він залишався свіжим, соковитим і смачним якомога довше
0
Як не "підчепити" грибок і чому його не можна ігнорувати: рекомендації медиків
0
Доля змінить життя цих 4 знаків Зодіаку: здійсниться те, про що вони навіть не мріяли
0
Кардіолог розповів, що змінив у своєму житті для підтримки здоров’я серця
0
Цей гарячий напій значно зменшує жир на животі за кілька тижнів
0
Навіщо закопувати в землю фольгу: збільшить урожай картоплі
0
Лікарі застерігають: на тілі є точки, яких краще не торкатися

Погодьтеся, є щось майже медитативне у спробі «навести лад» ...

Накликаєте бідність і самотність: 5 причин не підстригати собі волосся власноруч

Не так багато дівчат наважаться самостійно підстригати собі ...

Ці 6 фраз, почуті від чоловіка, мають насторожити будь-яку жінку

На думку психологів, представники сильної половини людства ...