U-News » Здоров'я » Чи може підгоріла їжа спровокувати онкологічні захворювання: пояснення лікаря
Всі новини

Чи може підгоріла їжа спровокувати онкологічні захворювання: пояснення лікаря

Багато людей чули про те, що їжа, яка підгоріла, таїть у собі небезпеку. А саме – може спровокувати виникнення онкологічних захворювань.

Чи це так, і які ризики виникають у тих, хто любить їжу “зі скоринкою”, пише Іnverse з посиланням на старшу наукову співробітницю Національного інституту раку (Великобританія) Рашмі Сінху. За словами фахівчині не все однозначно в цьому питанні і не варто панікувати, але прислухатися до ряду корисних порад все ж таки слід.

Сінха розповіла, що справді підгоріла їжа може спровокувати рак, але в даному випадку слід говорити про тварин. Щодо людей, фахівчиня наголосила, що досі немає однозначних досліджень та висновків на цю тему.

Експертка пояснила, чому на їжі при тепловій обробці з’являється скоринка і чому вона чорного або темно-коричневого кольору.

“Коли ми нагріваємо їжу – особливо коли ми її обсмажуємо або смажимо на грилі, – між ланцюжками білків і простими цукрами в їжі відбувається хімічна реакція, яка викликає карамелізацію, внаслідок чого на продуктах з’являються відтінки коричневого та чорного. Це перетворення, відоме як реакція Майяра. Воно цінується через здатність утримувати аромат у їжі”, – розповіла вчена.

“При подібній тепловій обробці виникає і низка справді шкідливих реакцій”, – сказала вона.

Фахівець уточнила, що йдеться про утворення акриламіду, гетероциклічних амінів (ГКА) та поліциклічних ароматичних вуглеводнів (ПАУ).

ГКА і ПАУ зазвичай утворюються під час приготування м’яса і відповідно утворюються або за рахунок зв’язування білків, цукрів і жирів, або за рахунок утворення диму через сік, що капає. Акриламід більш універсальний, і його можна знайти у всьому: від кави, що пригоріла, до картоплі фрі та навіть сигаретного диму.

Сінха розповіла, що в організмі ці три сполуки можуть пошкодити частини ДНК та створити потенційно небезпечні мутації. Водночас вона зазначила, що незважаючи на ці дані, національні інститути охорони здоров’я обережно називають ці сполуки певними канцерогенами, які викликають рак.

“Ми знаємо напевно: ГКА та ПАУ сприяють розвитку раку на тваринних моделях (включаючи мавп), а акриламід сприяє розвитку раку на моделях гризунів. Однак підтвердити ці результати на людських моделях набагато складніше – як з логістичної, так і з етичної точки зору”, – сказала експертка.

Вона пояснила, що всі проведені раніше на цю тему дослідження зводилися до спостережень та опитувань. Але для офіційних та наукових висновків потрібні клінічні випробування.

“Однак ці випробування в кращому разі можуть показати кореляцію між методами приготування їжі та раком, вони не можуть довести причинно-наслідкового зв’язку”, – вважає вона.

“Щодо акриламіду, зокрема, дослідження на людях досі давали неоднозначні результати, при цьому деякі дослідники дійшли висновку, що ця сполука мало сприяє ризику раку. Так само складно дізнатися, у якій концентрації ці сполуки стають небезпечними, тому що вони можуть широко змінюватись в залежності від типу їжі та приготування”, – додала Сінха.

За її словами, низка вчених все ж таки допускає, що вживання підгорілої їжі, може спричиняти виникнення: раку яєчників, шкіри, колоректального раку та раку підшлункової залози. Але, як вона наголосила, ця теорія потребує додаткової діагностики.

Поки немає однозначної відповіді, вчена закликала не готувати їжу на занадто сильному вогні і не допускати того, щоб та пригоряла.

Додати коментар

Читають Коментують
«Шедевр» пропаганди: пам’ятник родині солдата у Росії викликав лише насмішки
14 823
Названо три найбезкомпромісніші знаки зодіаку: вони не відступлять ні перед чим
14 069
Її досі продають у магазинах: експерти застерігають про отруйну рибу в Україні
12 770
Чоловік витратив понад $15 тисяч, щоб перетворитись на собаку: ким він став насправді
12 482
Медики назвали простий засіб для запобігання тромбозу
11 304
«Пророкував» чи просто персонаж? У серіалі «Слуга народу» помітили Міндіча
11 163
Названо зовнішні симптоми небезпечно високого рівня холестерину
10 738
Більше ніякого коньяку та шампанського з України: як зміняться полиці магазинів з 1 січня
10 422
Кардіолог назвав продукт для сніданку, якого слід уникати гіпертонікам
10 355
Чоловік купив стару хату в Карпатах: що він побачив всередині
9 252
Перелічено продукти, які можна вживати після терміну придатності
8 781
Пенсійний фонд помиляється: як українці втрачають тисячі гривень через бюрократію
8 396
Що можна знайти у секонд-хенді? Українка вразила мережу своїми "скарбами" для дому
7 960
Пенсійний фонд помиляється: як українці втрачають тисячі гривень через бюрократію
4
Нардеп пропонує зробити день звільнення Єрмака національним святом
3
Нова мовна реальність Росії: слова "говно" та "жопа" офіційно визнані нецензурними
3
Угорський міністр оборони проголосив військову поразку України
2
Залужний про мир: можливість для політичних реформ та відбудови
2
Швидкість світла спіймано на відео: вчений провів експеримент у власному гаражі
1
Сім основних ознак присутності поруч з вами Ангела-охоронця: народні прикмети
1
Апетитні форми на сцені: Дженніфер Лопес у бікіні вразила накачаним пресом
1
Хто така Ірина Пікалова, яка отримала частку у новій компанії "Кварталу 95" і є кумою Зеленських
1
«Заберуть на фронт»: як покупка дивана в Житомирі переросла в погрози через ТЦК
1
Журналісти знайшли доньку Путіна в Парижі: чи стане вона "ППО в Києві"
1
Магія котів: яку долю, за народними віруваннями, несуть білі, руді та триколірні звірі
1
«Шедевр» пропаганди: пам’ятник родині солдата у Росії викликав лише насмішки
1
Як коригується асиметрія грудей

Асиметрія грудей в жінок є поширеним явищем, яке може ...

Гармонія в ліжку, сварки поза ним: чи приречена ваша пара на розрив

Чудова інтимна близькість може створити ілюзію ідеальних ...

У чому зустрічати Різдво і Новий рік 2026: "луки" зі спідницями за знаками Зодіаку

Новий рік Червоного Вогняного Коня обіцяє яскраві зміни, а ...