U-News » Здоров'я » Чи може підгоріла їжа спровокувати онкологічні захворювання: пояснення лікаря
Всі новини

Чи може підгоріла їжа спровокувати онкологічні захворювання: пояснення лікаря

Багато людей чули про те, що їжа, яка підгоріла, таїть у собі небезпеку. А саме – може спровокувати виникнення онкологічних захворювань.

Чи це так, і які ризики виникають у тих, хто любить їжу “зі скоринкою”, пише Іnverse з посиланням на старшу наукову співробітницю Національного інституту раку (Великобританія) Рашмі Сінху. За словами фахівчині не все однозначно в цьому питанні і не варто панікувати, але прислухатися до ряду корисних порад все ж таки слід.

Сінха розповіла, що справді підгоріла їжа може спровокувати рак, але в даному випадку слід говорити про тварин. Щодо людей, фахівчиня наголосила, що досі немає однозначних досліджень та висновків на цю тему.

Експертка пояснила, чому на їжі при тепловій обробці з’являється скоринка і чому вона чорного або темно-коричневого кольору.

“Коли ми нагріваємо їжу – особливо коли ми її обсмажуємо або смажимо на грилі, – між ланцюжками білків і простими цукрами в їжі відбувається хімічна реакція, яка викликає карамелізацію, внаслідок чого на продуктах з’являються відтінки коричневого та чорного. Це перетворення, відоме як реакція Майяра. Воно цінується через здатність утримувати аромат у їжі”, – розповіла вчена.

“При подібній тепловій обробці виникає і низка справді шкідливих реакцій”, – сказала вона.

Фахівець уточнила, що йдеться про утворення акриламіду, гетероциклічних амінів (ГКА) та поліциклічних ароматичних вуглеводнів (ПАУ).

ГКА і ПАУ зазвичай утворюються під час приготування м’яса і відповідно утворюються або за рахунок зв’язування білків, цукрів і жирів, або за рахунок утворення диму через сік, що капає. Акриламід більш універсальний, і його можна знайти у всьому: від кави, що пригоріла, до картоплі фрі та навіть сигаретного диму.

Сінха розповіла, що в організмі ці три сполуки можуть пошкодити частини ДНК та створити потенційно небезпечні мутації. Водночас вона зазначила, що незважаючи на ці дані, національні інститути охорони здоров’я обережно називають ці сполуки певними канцерогенами, які викликають рак.

“Ми знаємо напевно: ГКА та ПАУ сприяють розвитку раку на тваринних моделях (включаючи мавп), а акриламід сприяє розвитку раку на моделях гризунів. Однак підтвердити ці результати на людських моделях набагато складніше – як з логістичної, так і з етичної точки зору”, – сказала експертка.

Вона пояснила, що всі проведені раніше на цю тему дослідження зводилися до спостережень та опитувань. Але для офіційних та наукових висновків потрібні клінічні випробування.

“Однак ці випробування в кращому разі можуть показати кореляцію між методами приготування їжі та раком, вони не можуть довести причинно-наслідкового зв’язку”, – вважає вона.

“Щодо акриламіду, зокрема, дослідження на людях досі давали неоднозначні результати, при цьому деякі дослідники дійшли висновку, що ця сполука мало сприяє ризику раку. Так само складно дізнатися, у якій концентрації ці сполуки стають небезпечними, тому що вони можуть широко змінюватись в залежності від типу їжі та приготування”, – додала Сінха.

За її словами, низка вчених все ж таки допускає, що вживання підгорілої їжі, може спричиняти виникнення: раку яєчників, шкіри, колоректального раку та раку підшлункової залози. Але, як вона наголосила, ця теорія потребує додаткової діагностики.

Поки немає однозначної відповіді, вчена закликала не готувати їжу на занадто сильному вогні і не допускати того, щоб та пригоряла.

Додати коментар

Читають Коментують
Американець вперше скуштував сало в Україні: його реакція “вбила”
98 043
В аеропорту Лос-Анджелеса туристку хотіли заарештувати через “занадто гарячу” фотографію в паспорті
78 426
Жінка прикинулась подружкою нареченої й поїла найдорожчі страви на весіллі
21 295
Від холестерину і для довголіття: простий, але корисний фрукт
18 067
Українка насмішила мережу, показавши "хазяйновитість" чоловіка: "Поверніть його мамі"
17 751
Високий холестерин: ознаки в ногах вкажуть на небезпечний стан
16 039
Вчені назвали ягоди та овочі, які захищають організм від раку
13 631
Прокляття російської кухні: окупанти оголосили війну майонезу в Мелітополі
12 605
Симптоми тромбу: головні ознаки небезпечного стану
11 868
Жінка купила новий будинок – краса заднього двору підкорила мережу
11 281
Високий холестерин: 4 напої для його зниження
11 196
Від холестерину і для довголіття: японці розкрили, який продукт треба їсти кожен день
10 735
Довело до межі: Валерій Харчишин зізнався, що його дратувало під час таємних стосунків з Яніною Соколовою
10 554
Небезпечна хижа риба пробралася у річку Дон з окупованої території
4
В Україні змінять правила індексації пенсій: Кабмін готує новий механізм
1
У переможця "Шансу" і "Голосу країни" виявили рак 4 стадії: "Раз на рік треба обстежуватися"
1
Можуть забрати до 50% пенсії: в Україні хочуть впровадити нові відрахування для пенсіонерів
1
"Настане той час": Лукашенко розмріявся, що Європа платитиме Білорусі за повітря
1
Жінок з цими іменами чоловіки пам’ятають все життя
1
Блогерка з найбільшими вилицями: що відомо про Анастасію Покрещук і де вона зараз
1
Жінка сіла в літак у лосинах, і саме це могло стати фатальною помилкою: що не так
1
Чоловіка засудили за принизливий підпис ексдружини у телефоні: як він її назвав
1
Чоловік 20 років відрощував бороду, а потім раптово збрив її: фото приголомшили Мережу
1
Американець вперше скуштував сало в Україні: його реакція “вбила”
1
Фінансовий гороскоп для всіх знаків Зодіаку на листопад 2025 року
0
"Щось плутаю": Павлік ледь не осоромився під час привітання дружини з річницею
0
Яка доза алкоголю є критичною і може закінчитися інсультом? Відповідь знайдено

Нове дослідження вчених підтвердило, що люди, які вживають ...

Любовний гороскоп на 2026 рік: що готує нам рік Вогняного Коня

Дві тисячі двадцять шостий рік обіцяє стати часом ...

Це не просто чорна смуга: 7 прихованих сигналів, що на вас навели порчу

Бувають періоди, коли життя наче з'їжджає з кручі: здоров'я ...