U-News » Здоров'я » Чи може підгоріла їжа спровокувати онкологічні захворювання: пояснення лікаря
Всі новини

Чи може підгоріла їжа спровокувати онкологічні захворювання: пояснення лікаря

Багато людей чули про те, що їжа, яка підгоріла, таїть у собі небезпеку. А саме – може спровокувати виникнення онкологічних захворювань.

Чи це так, і які ризики виникають у тих, хто любить їжу “зі скоринкою”, пише Іnverse з посиланням на старшу наукову співробітницю Національного інституту раку (Великобританія) Рашмі Сінху. За словами фахівчині не все однозначно в цьому питанні і не варто панікувати, але прислухатися до ряду корисних порад все ж таки слід.

Сінха розповіла, що справді підгоріла їжа може спровокувати рак, але в даному випадку слід говорити про тварин. Щодо людей, фахівчиня наголосила, що досі немає однозначних досліджень та висновків на цю тему.

Експертка пояснила, чому на їжі при тепловій обробці з’являється скоринка і чому вона чорного або темно-коричневого кольору.

“Коли ми нагріваємо їжу – особливо коли ми її обсмажуємо або смажимо на грилі, – між ланцюжками білків і простими цукрами в їжі відбувається хімічна реакція, яка викликає карамелізацію, внаслідок чого на продуктах з’являються відтінки коричневого та чорного. Це перетворення, відоме як реакція Майяра. Воно цінується через здатність утримувати аромат у їжі”, – розповіла вчена.

“При подібній тепловій обробці виникає і низка справді шкідливих реакцій”, – сказала вона.

Фахівець уточнила, що йдеться про утворення акриламіду, гетероциклічних амінів (ГКА) та поліциклічних ароматичних вуглеводнів (ПАУ).

ГКА і ПАУ зазвичай утворюються під час приготування м’яса і відповідно утворюються або за рахунок зв’язування білків, цукрів і жирів, або за рахунок утворення диму через сік, що капає. Акриламід більш універсальний, і його можна знайти у всьому: від кави, що пригоріла, до картоплі фрі та навіть сигаретного диму.

Сінха розповіла, що в організмі ці три сполуки можуть пошкодити частини ДНК та створити потенційно небезпечні мутації. Водночас вона зазначила, що незважаючи на ці дані, національні інститути охорони здоров’я обережно називають ці сполуки певними канцерогенами, які викликають рак.

“Ми знаємо напевно: ГКА та ПАУ сприяють розвитку раку на тваринних моделях (включаючи мавп), а акриламід сприяє розвитку раку на моделях гризунів. Однак підтвердити ці результати на людських моделях набагато складніше – як з логістичної, так і з етичної точки зору”, – сказала експертка.

Вона пояснила, що всі проведені раніше на цю тему дослідження зводилися до спостережень та опитувань. Але для офіційних та наукових висновків потрібні клінічні випробування.

“Однак ці випробування в кращому разі можуть показати кореляцію між методами приготування їжі та раком, вони не можуть довести причинно-наслідкового зв’язку”, – вважає вона.

“Щодо акриламіду, зокрема, дослідження на людях досі давали неоднозначні результати, при цьому деякі дослідники дійшли висновку, що ця сполука мало сприяє ризику раку. Так само складно дізнатися, у якій концентрації ці сполуки стають небезпечними, тому що вони можуть широко змінюватись в залежності від типу їжі та приготування”, – додала Сінха.

За її словами, низка вчених все ж таки допускає, що вживання підгорілої їжі, може спричиняти виникнення: раку яєчників, шкіри, колоректального раку та раку підшлункової залози. Але, як вона наголосила, ця теорія потребує додаткової діагностики.

Поки немає однозначної відповіді, вчена закликала не готувати їжу на занадто сильному вогні і не допускати того, щоб та пригоряла.


Читають Коментують
Проти тромбів і для серця: названий простий, але корисний квітковий чай
39 210
І сміх, і гріх: чоловік показав історію запитів дружини у браузері перед відпусткою
25 208
Трамп опублікував дивний пост: що б це означало
22 267
Виступ Путіна в Пекіні приспав Лаврова: курйозний момент потрапив на відео
18 809
Учитель Циганков підірвав мережу новим танцем на шкільній лінійці: перегляди зростають із кожною хвилиною
17 956
Майже 20 років веде подвійне життя: як виглядає коханка Лаврова і що про неї відомо
17 761
На приховану камеру зняли курйоз під час виступу хору “Гомін”
16 826
Про швидкий серцевий напад попередять чотири малопомітні симптоми
15 963
"Понабирали за оголошенням". Епічна погоня в Одесі перетворилась на курйоз
15 484
Коли на 5 хвилин вирвався з роботи: на пляжі чоловік засмагав незвичним способом
14 638
Два симптоми на обличчі можуть розповісти про ризик розвитку гіпертонії
12 828
Названо найдобріші знаки зодіаку: вони нікому не завдадуть зла
11 405
Українець знайшов у Карпатах 110-річну хату, де жили його предки: що було всередині
10 823
Даша Квіткова влаштувала спокусливу фотосесію у офісному стилі
0
Поширена помилка з дерев'яною підлогою, яка згодом може влетіти у чималу копієчку
0
Що сіяти після томатів у теплиці для відновлення родючості ґрунту
0
Вживання шкіри лосося: в яких випадках її можна їсти, а коли краще викинути
0
Оля Полякова назвала частину свого тіла, яка потрапила у "Книгу рекордів України"
0
Данія пропонує закрити лазівку в Європу для російського газу: у чому суть
0
Фінансовий гороскоп для всіх знаків Зодіаку на вересень 2025 року
0
Як змусити орхідею знову цвісти: допоможе проста дія у вересні
0
Що не можна приносити в дім 3 вересня, щоб не накликати злидні: народні прикмети
0
У чорному бікіні: 47-річна Ніколь Шерзінгер похизувалася ідеальною фігурою на пляжі
0
Коли варто позбавлятися від кущів полуниці: три перевірені ознаки
0
Названо найкращу країну для мандрівників-пенсіонерів: свіжий рейтинг
0
Ектор Хіменес-Браво заперечив звинувачення у розбещенні неповнолітніх і пригрозив судом
0
«Лід у ліжку»: психологи пояснили, чому жінки приховують свої фантазії навіть від коханих

Сексуальні фантазії – це уявні образи, що збуджують, але не ...

Що головне в сімейному житті

Сімейне життя – це не лише спільне проживання під одним ...

Невидимий тягар: що таке емоційна праця і чому вона переважно лежить на жінках

Кожна з нас знайома з цим відчуттям: коли здається, що ...