Ковбаса – аж ніяк не дієтичний продукт. Багато видів м’ясних виробів глибоко обробляються з виробництва і дуже калорійні. Хоча ковбаса є хорошим джерелом білка, її найкраще вживати в мінімальній кількості через високий вміст натрію та насичених жирів.
Про те, як знайти найменш небезпечну ковбасу, розповіла дієтолог та експерт із лікувального харчування Марина Сергієнко в інтерв’ю «П’ятому каналу».
За словами фахівця, ковбаса завжди містить низку сполук, які апріорі позитивно не вплинуть на здоров’я людини. Навіть колір ковбаси – це вже підказка, яка вказує на те, що цей продукт хімічно обробили. Втім, не все так страшно, вибрати якісну відварену ковбасу нескладно.
За нормами ДСТУ, варена ковбаса повинна відповідати деяким характеристикам: бути пружною, без порожнин і грудочок рожевого або світло-рожевого кольору. Як основні інгредієнти “здорової” ковбаси можуть використовуватися: свинина, яловичина, повножирне або знежирене коров’яче молоко, курячі яйця або яєчний меланж, вода, кухонна сіль, цукор, натуральні спеції, наприклад, мускатний горіх, кардамон, чорний запашний перець. «Зайвими» у ковбасі будуть куряче м’ясо, рослинні білки, клітковина та крохмаль.
У найменш шкідливих ковбасних виробах можна зустріти кілька добавок із маркуванням «Е». До них відносяться: стабілізатори та регулятори кислотності, аскорбінова/лимонна кислота, фіксатори кольору. Перелічені компоненти можуть негативно вплинути на здоров’я.
При цьому слід уважно читати склад на етикетці. Якщо в переліку є такі компоненти, як Е536 і Е252, від такого продукту краще відмовитися, оскільки це небезпечні речовини. Перша «єшка», хоч і малотоксична, проте користі від неї точно ніякої немає – вона використовується виробниками як емульгатор. А друга – має канцерогенний ефект.