Любите каву? Не можете без неї прокинутися вранці і продуктивно провести свій день? Подобається відчувати себе бадьорими і енергійними за допомогою цього смачного, ароматного напою?
Це чудово, але є одна проблема: дія кофеїну через годину закінчується і рука тягнеться за новою порцією. Вживати її у великих кількостях не можна, але вихід є!
Мільйони людей випивають за день не менше трьох чашок ароматного напою. Перевищення допустимої дози кофеїну призводить до виснаження нервових клітин, підвищення артеріального тиску і аритмії. Також він сприяє розвитку остеопорозу, появи проблем з нирками і виведенню кальцію з організму. Як результат, з віком кістки стають особливо крихкими.
Тонізуючий ефект кави теж перебільшений. Вчені вважають, що він пов’язаний не стільки з властивостями кавових зерен, скільки з психологічною прихильністю і самонавіюванням. Так що шкоди від кави стільки ж, скільки і користі. Звичайно, відмовляти кавоманів від вживання цього напою безглуздо, але спробувати зменшити шкоду для організму можна. Для цього лікарі радять додавати до кави деякі спеції. На яких з них зупинитися, залежить тільки від ваших смакових уподобань.
Кардамон
Каву з кардамоном люблять пити в Туреччині. У неї пікантний, східний аромат. Кілька зерен кардамону додають в закипаючий напій. Вони м’яко заспокоюють і зміцнюють роботу травної системи.
Чорний перець
Крім того, що він очищає травну систему, перець також прискорює метаболізм, покращує роботу шлунку і сприяє виведенню токсинів з організму. Кава з чорним перцем дуже бадьорить. Досить додати 2-3 горошинки в свіжозаварений напій.
Кориця
За допомогою цієї спеції можна домогтися приємного, солодкуватого смаку і благотворного впливу на здоров’я. У кави з’являється «різдвяний» аромат, який діє як заспокійливе на нервову систему. Кориця сприяє зниженню рівня глюкози в крові і нейтралізує окислювальний ефект, викликаний напоєм. На етапі приготування кави в неї можна додати паличку кориці, а в свіжозварену мелену.
Гвоздика
Ця спеція благотворно позначається на кровообігу і знижує артеріальний тиск. У гвоздиці містяться ефірні олії, які надають каві аромат і пом’якшують її вплив на організм. Однією зірочки вистачить, щоб домогтися ефекту. Тільки дайте напою настоятися.
Імбир
Надає заспокійливий ефект, знімає спазми, зменшує больові відчуття і часто використовується для стимуляції роботи травної системи. Під час варіння кави досить додати шматочок свіжого кореня на кінчику ножа або розвести трохи імбирного порошку.
Колаген
Сприяє зменшенню запалення і болю в суглобах. Насилу встаєте з ліжка? Боляче зробити крок? Спробуйте додати трохи колагену в ваш ранковий напій. Звичайно, до спецій він не відноситься, але зробить каву смачнішою, а суглоби більш здоровими.
Какао
Гарячий шоколад і кава — абсолютно різні напої. Переходити на какао вам ніхто не пропонує, але додати смаку і аромату з його допомогою можна. Вчені довели, що какао-боби знижують ризик виникнення хвороб серця. Щоб насолодитися корисним напоєм, додайте в зварену каву трохи какао-порошку і розмішайте. Вам сподобається!
Вершки або кокосове молоко
Теж не спеції, але і в тому, і в іншому містяться корисні жири, які необхідні організму для правильного функціонування. Додайте ложку молока або вершків до кави і насолоджуйтеся! До речі, на основі кокосового молока можна приготувати корисний капучіно. Для цього знадобиться:
- 3 ч. л. цикорію;
- 50 мл кокосового молока;
- 150 мл окропу.
Молоко і окріп змішайте в каструльці, поставте на вогонь, додайте цикорій, розмішайте і нагрійте, але до кипіння не доводьте. Зніміть напій з плити і збийте прямо в каструльці до пишної піни. Пробуйте, експериментуйте і насолоджуйтеся кавою без шкоди для здоров’я!