U-News » Здоров'я » Названі найкращі та найгірші для здоров’я способи приготування їжі
Всі новини

Названі найкращі та найгірші для здоров’я способи приготування їжі

Найкращі технології приготування – це ті, які створюють смачні страви та зберігають велику кількість вітамінів і поживних речовин.

Найкращі технології приготування — це ті, що не лише допомагають створювати смачні страви, але й зберегти велику кількість вітамінів і поживних речовин у продуктах.

Запікання, тушкування та пасерування в невеликій кількості води або олії є корисними варіантами при виборі способу приготування. Так ви покращуєте смак деяких овочів і вміст поживних речовин.

Деякі методи приготування зменшують кількість чутливих до тепла та світла поживних речовин і вітамінів, як-от вітамін С та деякі вітаміни групи В. Через це дієтологи радять регулярно змінювати спосіб приготування їжі, але так само на здорові.

Не забувайте виключити насичені жири з ваших страв — вершкове масло, маргарин, вершки чи сало — і не додавайте багато солі.

Наприклад, смаження, приготування на грилі та копчення з додаванням жирів і солі, особливо якщо їжа підгоріла, найшкідливіші.

Вживання продуктів, приготованих цими методами, збільшує ризик серцево-судинних захворювань і раку. Надлишок насичених жирів і натрію в раціоні може збільшити ймовірність серцевих захворювань, а підгоріла їжа — підвищити ризик деяких видів раку.

Смаження у фритюрі

Смаження у фритюрі може бути одним з найбільш шкідливих способів приготування їжі. Коли ми смажимо або регулярно їмо смажену їжу — особливо у фритюрі — підвищуємо ризик смерті від серцевих захворюваннь та інсульту. Якщо ви смажите їжу, переконайтеся, що вибираєте більш здорові олії, такі як оливкова, очищена пряжена або олія авокадо.озпродаж місяця! -50% на термобілизну Columbia

Копчення

Копчене м’ясо при регулярному вживанні серйозно зашкодить здоров’ю.

Згідно з новим дослідженням, зв’язок між раком кишкового тракту і частим вживанням копчених продуктів незаперечний.

Гриль

Приготування на грилі робить їжу смачною та допомагає зберегти поживні речовини та зменшити кількість жирів у продуктах. Однак важливо не готувати м’ясо та інші продукти на грилі до обвуглення. Згідно з дослідженнями, приготування на грилі може піддавати їжу впливу канцерогенних хімічних речовин, які містяться в димі. А інше дослідження показало, що приготування на грилі при високій температурі можуть бути пов’язані з підвищеним кров’яним тиском.

Смаження у аерофритюрниці

Якщо ви хочете отримати більш здорову альтернативу смаженню, то аерофритюрниця — чудовий варіант. Продукти готуються на краплі корисної олії, наприклад, авокадо. Брюссельська, цвітна капуста, картопля, курка та лосось чудово смакують, приготовані таким чином.

Мікрохвильова піч

У продуктах, приготованих у мікрохвильовці, зберігається вітамін С та інших поживних речовин, які часто зникають в процесі нагрівання. Дослідники виявили, що мікрохвильовка та приготування на пару найкраще зберігають флавоноїди, що містяться в брокколі.

Обсмажування

Це розповсюджений спосіб приготування овочів та м’яса. Однак важливо пам’ятати, які інгредієнти ви використовуєте під час пасерування. Дослідження, проведене в Іспанії, показало, що пасерування брокколі на оливковій або соняшниковій олії допомагає краще зберегти вміст вітаміну С у цих овочах.

Смаження

Смаження овочів з крапелькою олії та дрібкою солі дійсно може підкреслити смак і збільшити доступність таких поживних речовин, як бета-каротин, лікопін (каротиноїд, який може допомогти знизити ризик серцево-судинних захворювань) і кальцій. Однак смаження може підвищити деякі харчові переваги одних продуктів та зменшити користь інших.

Приготування під тиском

Скороварка — один з найпростіших і найздоровіших способів приготування їжі.

Приготування під тиском дозволяє зберегти поживні речовини в продуктах. Дослідники виявили, що, наприклад, брокколі зберігає 90% вмісту вітаміну С у скороварці.

Приготування на пару

На пару – це не лише легкий і простий спосіб приготування їжі, але й багато переваг для здоров’я. Приготування на пару овочів, таких як морква, перець і капуста, може допомогти забезпечити більше антиоксидантів порівняно з тим, коли ці самі овочі споживаються сирими. Водорозчинні вітаміни, такі як вітамін С і більшість вітамінів групи В, можуть також зберігатися більше під час приготування на пару, а не кип’ятіння, через обмежений контакт їжі з водою.


Читають Коментують
Гості на весіллі залишилися голодними після невдалого "жарту" нареченого і нареченої
42 948
Знайдений овоч, який очищає організм від токсинів, цукру і холестерину
36 102
Чи то підбори, чи то ходулі: дивне взуття Путіна насмішило мережу
23 275
Національний гімн Росії виявився краденим: чий він насправді
21 805
Чоловік піймав неймовірного гігантського хижака на Харківщині: вражаюче відео
20 462
Названо жирний продукт, який захищає від хвороб печінки і серця
19 505
Ось справжня Юлія Володимирівна: в мережі завірусилося смішне відео з Тимошенко
14 830
"Руки за голову": Путін відчитав дітей під час відеодзвінка
14 665
Популярні алкогольні напої назвали причиною небезпечно високого тиску
14 610
Овоч, який зберігає здоров'я мозку до старості
13 960
Шість ранніх ознак того, що печінку вже пошкоджено через алкоголь
13 951
Туристу вдалося таємно зняти Північну Корею зсередини: відео облетіли мережу
12 189
За станом рук можна визначити рівень холестерину
12 030
Батько роками тримав двох дітей у лісовій хатині, побоюючись коронавірусу
0
Конфлікт Тіни Кароль із Потапом: відомий ведучий розповів, що чекає на шоумена після цього скандалу
0
Легко вимовляються, гарно звучать: які українські імена до вподоби іноземцям
0
Небезпечного хижака помітили в центрі Львова: чому від таких тварин треба триматись якомога далі
0
Важливо їх почистити саме влітку: 10 найзабрудненіших предметів у домі
0
Хвороби, бідність, конфлікти - все це про одну річ в побуті, якої краще позбутися
0
Пенсії зростуть, але не для всіх: у 2026 році більшість залишаться з мінімумом
0
Павло Зібров гостро висловився про повернення Потапа і Олега Винника в український шоубізнес
0
Що слід зробити, щоб врожай картоплі радував розмірами
0
Жінка з найширшим язиком у світі: який він має вигляд
0
Що не потрібно робити в липні, щоб не зіпсувати врожай часнику
0
Гроші, кар'єра, кохання: середина літа принесе успіх цим трьом знакам Зодіаку
0
Чи призводить звичка затримувати випорожнення до розвитку раку кишечника
0
Експерти розповіли, який сік краще пити для здоров'я серця: особливо жінкам після 50 років

Результати одного з нещодавніх досліджень показали, який ...

«Правило трьох хвилин»: прийоми виховання дітей

Багато батьків виховують дітей інстинктивно або ...

Полуничка: Оля Полякова показала всі кадри з відвертої фотосесії для Playboy

Українська співачка Оля Полякова потішила прихильників ...