U-News » Здоров'я » Названі найкращі та найгірші для здоров’я способи приготування їжі
Всі новини

Названі найкращі та найгірші для здоров’я способи приготування їжі

Найкращі технології приготування – це ті, які створюють смачні страви та зберігають велику кількість вітамінів і поживних речовин.

Найкращі технології приготування — це ті, що не лише допомагають створювати смачні страви, але й зберегти велику кількість вітамінів і поживних речовин у продуктах.

Запікання, тушкування та пасерування в невеликій кількості води або олії є корисними варіантами при виборі способу приготування. Так ви покращуєте смак деяких овочів і вміст поживних речовин.

Деякі методи приготування зменшують кількість чутливих до тепла та світла поживних речовин і вітамінів, як-от вітамін С та деякі вітаміни групи В. Через це дієтологи радять регулярно змінювати спосіб приготування їжі, але так само на здорові.

Не забувайте виключити насичені жири з ваших страв — вершкове масло, маргарин, вершки чи сало — і не додавайте багато солі.

Наприклад, смаження, приготування на грилі та копчення з додаванням жирів і солі, особливо якщо їжа підгоріла, найшкідливіші.

Вживання продуктів, приготованих цими методами, збільшує ризик серцево-судинних захворювань і раку. Надлишок насичених жирів і натрію в раціоні може збільшити ймовірність серцевих захворювань, а підгоріла їжа — підвищити ризик деяких видів раку.

Смаження у фритюрі

Смаження у фритюрі може бути одним з найбільш шкідливих способів приготування їжі. Коли ми смажимо або регулярно їмо смажену їжу — особливо у фритюрі — підвищуємо ризик смерті від серцевих захворюваннь та інсульту. Якщо ви смажите їжу, переконайтеся, що вибираєте більш здорові олії, такі як оливкова, очищена пряжена або олія авокадо.озпродаж місяця! -50% на термобілизну Columbia

Копчення

Копчене м’ясо при регулярному вживанні серйозно зашкодить здоров’ю.

Згідно з новим дослідженням, зв’язок між раком кишкового тракту і частим вживанням копчених продуктів незаперечний.

Гриль

Приготування на грилі робить їжу смачною та допомагає зберегти поживні речовини та зменшити кількість жирів у продуктах. Однак важливо не готувати м’ясо та інші продукти на грилі до обвуглення. Згідно з дослідженнями, приготування на грилі може піддавати їжу впливу канцерогенних хімічних речовин, які містяться в димі. А інше дослідження показало, що приготування на грилі при високій температурі можуть бути пов’язані з підвищеним кров’яним тиском.

Смаження у аерофритюрниці

Якщо ви хочете отримати більш здорову альтернативу смаженню, то аерофритюрниця — чудовий варіант. Продукти готуються на краплі корисної олії, наприклад, авокадо. Брюссельська, цвітна капуста, картопля, курка та лосось чудово смакують, приготовані таким чином.

Мікрохвильова піч

У продуктах, приготованих у мікрохвильовці, зберігається вітамін С та інших поживних речовин, які часто зникають в процесі нагрівання. Дослідники виявили, що мікрохвильовка та приготування на пару найкраще зберігають флавоноїди, що містяться в брокколі.

Обсмажування

Це розповсюджений спосіб приготування овочів та м’яса. Однак важливо пам’ятати, які інгредієнти ви використовуєте під час пасерування. Дослідження, проведене в Іспанії, показало, що пасерування брокколі на оливковій або соняшниковій олії допомагає краще зберегти вміст вітаміну С у цих овочах.

Смаження

Смаження овочів з крапелькою олії та дрібкою солі дійсно може підкреслити смак і збільшити доступність таких поживних речовин, як бета-каротин, лікопін (каротиноїд, який може допомогти знизити ризик серцево-судинних захворювань) і кальцій. Однак смаження може підвищити деякі харчові переваги одних продуктів та зменшити користь інших.

Приготування під тиском

Скороварка — один з найпростіших і найздоровіших способів приготування їжі.

Приготування під тиском дозволяє зберегти поживні речовини в продуктах. Дослідники виявили, що, наприклад, брокколі зберігає 90% вмісту вітаміну С у скороварці.

Приготування на пару

На пару – це не лише легкий і простий спосіб приготування їжі, але й багато переваг для здоров’я. Приготування на пару овочів, таких як морква, перець і капуста, може допомогти забезпечити більше антиоксидантів порівняно з тим, коли ці самі овочі споживаються сирими. Водорозчинні вітаміни, такі як вітамін С і більшість вітамінів групи В, можуть також зберігатися більше під час приготування на пару, а не кип’ятіння, через обмежений контакт їжі з водою.


Читають Коментують
Стало відомо, які продукти різко підвищують рівень цукру в крові
45 769
Відома українська співачка зменшила груди й показалася після операції: "Було мрією з 13 років"
22 545
Названо найрозумніші знаки зодіаку: для них немає непосильних завдань
21 221
Батько хотів включити "білий шум", аби дитина заснула, але щось пішло не так
18 577
Жирова хвороба печінки: перші "тихі" зміни в організмі назвали лікарі
16 927
Скільки потрібно грошей для комфортного життя в Україні: експерт назвав цифри
16 892
Українців закликали робити запаси: в Україні рекордно подорожчають два основні продукти
16 133
Село-символ: знайдено населений пункт, назва якого влучно характеризує сучасне життя в Україні
13 768
Чотири симптоми, які вказують на дуже високий артеріальний тиск
13 561
Народна артистка під час виступу на сцені створила конфуз: глядачі не стримали емоцій
12 976
Коли треба поєднати пляж і роботу: відео з Одеси розсмішило соцмережі
12 892
Продукти, які потрібно їсти кожній людині для підтримки здоров’я суглобів
12 728
Скільки можна зберігати заварений чай, розповіли фахівці
12 425
Чорна смуга позаду: які знаки Зодіаку розпрощаються з проблемами вже наприкінці вересня
0
"Це дуже великий біль" - Катерина Бужинська розповіла, чому не бачиться з матір'ю понад 10 років
0
Із цими знаками Зодіаку завжди легко - вони цінують душу, а не вроду
0
Названо два простих способи позбавлення від вісцерального жиру
0
Менше цієї суми пенсіонери отримувати не будуть: в Україні підвищать мінімальну пенсію
0
Лідер "Другої Ріки" Харчишин підтвердив роман з Соколовою та одразу ошелешив їхнім розривом
0
Леся Нікітюк вперше за довгий час показалася зі своїм коханим-воїном
0
Як зберігати моркву взимку: поради для уникнення гнилі, сухості та проростання
0
Ірина Білик розповіла, що стало причиною її численних пластичних операцій
0
Банани залишаються свіжими і не темніють тижнями, якщо зберігати їх з одним предметом побуту
0
Фахівці назвали три сорти огірків, які не підходять для консервації
0
Бужинська здивувала конфузом з польською владою, в який потрапила через відому колеги: "Змушена захищатися"
0
Як самостійно приготувати просте та ефективне добриво для орхідей
0
Тантричний секс: як почати практикувати і чи він допоможе стосункам

Нереальне задоволення тривалістю кілька годин і глибший ...

Дисоргазмія: чому після сексу можуть зʼявлятися спазми

Більшість жінок хоча б раз у житті відчували судоми чи ...

Дружба й секс: чи можна їх поєднати без неприємних наслідків

Дружба та сексуальність — це два потужні виміри людських ...