U-News » Здоров'я » Названі найкращі та найгірші для здоров’я способи приготування їжі
Всі новини

Названі найкращі та найгірші для здоров’я способи приготування їжі

Найкращі технології приготування – це ті, які створюють смачні страви та зберігають велику кількість вітамінів і поживних речовин.

Найкращі технології приготування — це ті, що не лише допомагають створювати смачні страви, але й зберегти велику кількість вітамінів і поживних речовин у продуктах.

Запікання, тушкування та пасерування в невеликій кількості води або олії є корисними варіантами при виборі способу приготування. Так ви покращуєте смак деяких овочів і вміст поживних речовин.

Деякі методи приготування зменшують кількість чутливих до тепла та світла поживних речовин і вітамінів, як-от вітамін С та деякі вітаміни групи В. Через це дієтологи радять регулярно змінювати спосіб приготування їжі, але так само на здорові.

Не забувайте виключити насичені жири з ваших страв — вершкове масло, маргарин, вершки чи сало — і не додавайте багато солі.

Наприклад, смаження, приготування на грилі та копчення з додаванням жирів і солі, особливо якщо їжа підгоріла, найшкідливіші.

Вживання продуктів, приготованих цими методами, збільшує ризик серцево-судинних захворювань і раку. Надлишок насичених жирів і натрію в раціоні може збільшити ймовірність серцевих захворювань, а підгоріла їжа — підвищити ризик деяких видів раку.

Смаження у фритюрі

Смаження у фритюрі може бути одним з найбільш шкідливих способів приготування їжі. Коли ми смажимо або регулярно їмо смажену їжу — особливо у фритюрі — підвищуємо ризик смерті від серцевих захворюваннь та інсульту. Якщо ви смажите їжу, переконайтеся, що вибираєте більш здорові олії, такі як оливкова, очищена пряжена або олія авокадо.озпродаж місяця! -50% на термобілизну Columbia

Копчення

Копчене м’ясо при регулярному вживанні серйозно зашкодить здоров’ю.

Згідно з новим дослідженням, зв’язок між раком кишкового тракту і частим вживанням копчених продуктів незаперечний.

Гриль

Приготування на грилі робить їжу смачною та допомагає зберегти поживні речовини та зменшити кількість жирів у продуктах. Однак важливо не готувати м’ясо та інші продукти на грилі до обвуглення. Згідно з дослідженнями, приготування на грилі може піддавати їжу впливу канцерогенних хімічних речовин, які містяться в димі. А інше дослідження показало, що приготування на грилі при високій температурі можуть бути пов’язані з підвищеним кров’яним тиском.

Смаження у аерофритюрниці

Якщо ви хочете отримати більш здорову альтернативу смаженню, то аерофритюрниця — чудовий варіант. Продукти готуються на краплі корисної олії, наприклад, авокадо. Брюссельська, цвітна капуста, картопля, курка та лосось чудово смакують, приготовані таким чином.

Мікрохвильова піч

У продуктах, приготованих у мікрохвильовці, зберігається вітамін С та інших поживних речовин, які часто зникають в процесі нагрівання. Дослідники виявили, що мікрохвильовка та приготування на пару найкраще зберігають флавоноїди, що містяться в брокколі.

Обсмажування

Це розповсюджений спосіб приготування овочів та м’яса. Однак важливо пам’ятати, які інгредієнти ви використовуєте під час пасерування. Дослідження, проведене в Іспанії, показало, що пасерування брокколі на оливковій або соняшниковій олії допомагає краще зберегти вміст вітаміну С у цих овочах.

Смаження

Смаження овочів з крапелькою олії та дрібкою солі дійсно може підкреслити смак і збільшити доступність таких поживних речовин, як бета-каротин, лікопін (каротиноїд, який може допомогти знизити ризик серцево-судинних захворювань) і кальцій. Однак смаження може підвищити деякі харчові переваги одних продуктів та зменшити користь інших.

Приготування під тиском

Скороварка — один з найпростіших і найздоровіших способів приготування їжі.

Приготування під тиском дозволяє зберегти поживні речовини в продуктах. Дослідники виявили, що, наприклад, брокколі зберігає 90% вмісту вітаміну С у скороварці.

Приготування на пару

На пару – це не лише легкий і простий спосіб приготування їжі, але й багато переваг для здоров’я. Приготування на пару овочів, таких як морква, перець і капуста, може допомогти забезпечити більше антиоксидантів порівняно з тим, коли ці самі овочі споживаються сирими. Водорозчинні вітаміни, такі як вітамін С і більшість вітамінів групи В, можуть також зберігатися більше під час приготування на пару, а не кип’ятіння, через обмежений контакт їжі з водою.

Додати коментар

Читають Коментують
Рибалка з США спіймав окуня-гіганта: вага риби може побити усі світові рекорди
18 781
Вчені з’ясували, проживання на яких поверхах найшкідливіше для здоров’я
15 384
Такого ще не бачив: чоловік знайшов у Карпатах хату, де 100 років тому "зупинився час"
13 381
Медик назвала звичку, яка веде до ожиріння печінки
11 983
Мережу розсмішила історія українки в Польщі, яка купила дитині на свято в дитсадок костюм: що з ним не так
10 948
Новий конфуз: Меган Маркл осоромилася на кухні, але навіть цього не помітила
9 015
Названо 3 напої, що тримають під контролем рівень цукру в крові
8 724
За відмову партнеру у сексі можна потрапити до в’язниці: про який злочин йдеться
8 589
Як 85-річний чоловік зміг обдурити шахраїв, які хотіли забрати в нього 10 тисяч євро
8 422
Не лише алкоголь: медики назвали три звички, що руйнують печінку
8 365
Дієтолог розповіла, яка крупа зберігає серце та мозок надовго
7 980
3 продукти, які потрібно їсти регулярно, для здорового серця
7 892
Вчені назвали унікальний продукт, який є профілактикою 4 видів раку
7 686
Могилевська різко відповіла на закиди про всиновлення дітей і "нерідну маму"
4
Гіпертонія та зелений чай: дозволено чи заборонено? Пояснення лікаря
2
У радіоведучого Слави Дьоміна загинула сусідка внаслідок повітряної російської атаки
1
Кому 2026 рік принесе удачу та перемоги: щаслива четвірка знаків зодіаку
1
Треба записатися у зал: Безугла після скандалу в Раді вирішила стати боксеркою
1
Такого ще не бачив: чоловік знайшов у Карпатах хату, де 100 років тому "зупинився час"
1
Шість місяців на курячому філе та цвітній капусті: чим закінчилася дієта жінки
1
У поліклініці Кремля заявили про можливість "продовжити життя до 120 років"
1
Розчиняється в океані без сліду: винахід учених з Японії може врятувати Землю
1
З 1 січня пенсії призупинять без ідентифікації: кого зобов’язали пройти перевірку
1
"Я служу своїй дружині, готовий зробити для неї все": Козловський ніжно відгукнувся про матір свого сина
1
Як додати оселі святкових ароматів: кілька простих способів
0
Відома українська ведуча вперше заговорила про свого чоловіка-військового
0
Домашній «жироспалювач»: рецепт імбирного напою, який допомагає схуднути

Імбир — це один з тих продуктів, який діє м'яко, але дає ...

Зимове сонцестояння 2025: точна дата і 4 перевірені ритуали для залучення удачі та достатку

Зимове сонцестояння — одне з найпотужніших астрономічних та ...

Чи готові ви до нових романтичних зв’язків після важкого розриву: головні ознаки

Розставання з коханою людиною — одне з найболючіших ...