Дослідники медицини та охорони здоров’я з Медичної школи Бостонського університету (за підтримки Гарвардської медичної школи) опублікували цікаву роботу у виданні Клінічна гастроентерологія та гепатологія.
Учасники експерименту повідомили про частоту, з якою вони вживають солодкі або газовані напої, і дослідники звірили ці самозвіти з частотою неалкогольної жирової хвороби печінки — «стану, при якому надлишок жиру накопичується у вашій печінці».
Тож, науковці припустили, що неалкогольна жирова хвороба печінки (НАЖХП) вражає кожного четвертого американця. Неалкогольна жирова хвороба печінки не може призвести до серйозних ускладнень для здоров’я, але викликає збільшення печінки і, отже, біль.
Згідно з дослідженням серця, безалкогольної жирової хвороби печінки можна уникнути, виключивши солодкі напої. Це тому, що любителі солодких напоїв (які повідомили, що вживали їх від одного разу на день до одного разу на тиждень) мали в два з половиною рази більший ризик безалкогольного жирового захворювання печінки, порівняно з тими, хто не вживає солодкі напої.
Дослідники повідомляють, що у «випадкових» споживачів солодких напоїв (тобто від одного разу на місяць до рідше одного разу на тиждень) спостерігалося «більш несприятливе збільшення жиру в печінці порівняно з тими, хто не вживав».
Тож, якщо ви полюбляєте газовану солодку водичку, не дивуйтеся, що у вас час від часу болить печінка.