U-News » Здоров'я » Сім головних помилок при смаженні картоплі
Всі новини

Сім головних помилок при смаженні картоплі

Смажена картопля — страва проста і популярна. Однак її приготування також має свої тонкощі. Jana розповідає про сім помилок, які не дозволять отримати смачну і хрумку смажену картоплю із золотистою скоринкою.

Помилка № 1. Не та картопля

Сортів картоплі дуже багато, але візуально їх можна розділити на три частини: білі, жовті та червоні. Сорти картоплі відрізняються різним вмістом крохмалю. Для смаження потрібна та картопля, де крохмалю менше — червона чи рожева. Біла добре розварюється, вона підходить для пюре, в ній якраз найбільше крохмалю. Жовта картопля добре тримає форму, її використовують для супів, салатів, запікання.

Помилка № 2. Мало олії

Відомо, що багато олії — це шкідливо. Але намагання налити на сковороду якнайменше олії призводить до того, що картопля або прилипає до сковорідки (це можливо, якщо сковорода без антипригарного покриття, погано розігріта або покриття зіпсоване), або пускає сік і радше тушкується, ніж смажиться.

Якщо ви хочете хрумку скоринку, то доведеться налити на сковороду більше олії — 2-3 ложки. Крім того, цю олію потрібно буде прогріти, в холодну кидати скибочки картоплі не варто.

Помилка №3. Холодна сковорода

Сковороду потрібно добре розігрівати, інакше картопля може прилипнути до дна, її буде складно відмити потім, та й потрібної скоринки в результаті смаження не вийде. При цьому важливо не перегрівати сковороду, бо на сковороді почне горіти олія, що дуже шкідливо.

Та й сама картопля теж легко може пригоріти. Тому потрібно поставити сковороду на середній вогонь, прогріти кілька хвилин, налити на неї олію і теж прогріти протягом хвилини, а потім кидати на сковороду нарізану картоплю. Якщо від олії піде легкий білий дим або почне потріскувати, значить, перегрілося. Потрібно знімати сковороду з вогню, дати їй охолонути кілька хвилин, а потім починати смажити.

Помилка №4. Неправильне нарізування

Якщо ви нарізаєте картоплю досить дрібно, щоб вона швидше просмажилася, то це цілком допустимо. Тільки у разі тонкої соломки потрібно наливати більше олії та класти на сковороду зовсім небагато картоплі, не перемішувати її, а один раз перевернути. Тоді у вас вийде хрумка картопляна соломка.

Якщо нарізати картоплю великими шматками, то вона буде смажитися досить довго, доведеться її багато разів перевертати, і можна пошкодити скоринку або погано просмажити картопляні шматочки. Великі часточки картоплі краще запікати чи смажити у фритюрі. Хоча останній спосіб дуже далекий від правил здорового харчування.

Оптимально нарізати картоплю середньою соломкою: завтовшки приблизно 7-8 мм, а завдовжки не більше 3-4 см. Тоді картопля добре просмажиться і не перебуватиме на сковороді занадто довго.

Помилка № 5. Мокра картопля

Просунуті кулінари знають, що у смаженій картоплі має бути менше крохмалю. І є спосіб його звідти витягти: потрібно просто замочити нарізану для смаження картоплю на півгодини у холодній воді, потім вийняти її за допомогою шумівки. Ось тільки не можна кидати мокру картоплю в розігріту олію. По-перше, олія може почати сильно розбризкуватися при потраплянні води, тому можна отримати опіки. По-друге, на мокрій картоплі не утворюється та сама потрібна нам скоринка.

Щоб уникнути цієї помилки, картоплю варто просто підсушити на паперовому рушнику та промокнути серветками, а потім уже кидати на розігріту сковороду.

Помилка №6. Часто мішати

Картоплю потрібно кинути на сковороду й забути хвилин на 5-7. А потім повернутись і перевернути. Тоді на часточках картоплі утворюється якісна хрумка скоринка.

Не потрібно часто перемішувати картоплю на сковороді, цим ви руйнуєте весь смак і текстуру страви, скоринка розбивається, картопля стає м'якою — ламається і втрачає форму. Тому потрібно її перемішувати, просто акуратно перевертаючи лопаткою, і робити це не частіше 3-4 разів за все смаження.

Помилка №7. Закрити кришкою

Картопля, закрита кришкою, втрачає свою хрумку скоринку і стає м'якою. Річ у тім, що через конденсат, що утворюється під кришкою, вона радше тушкується, ніж смажиться. Також вийде смачна страва, але картопля не буде хрусткою.

Якщо ви боїтеся, що олія розбризкуватиметься, можна взяти дірчасту кришку: вона не випускає олії зі сковороди, а конденсат під нею не утворюється, тому що забезпечується вентиляція.

Також ми розповідали, які газовані напої можуть спричинити смерть у жінок.

GreenPost 


Читають Коментують
Тромбоз: 6 ознак, що в організмі може бути потенційно смертельний згусток крові
51 775
Росіян привітали з 9 травня курйозним плакатом - він встиг потрапити на фото
49 346
Стало відомо, які продукти різко підвищують рівень цукру в крові
40 821
"Скромно, по-домашньому": квартира Путіна з золотом, ліпниною та власною церквою насмішила мережу
31 374
До пенсії готова: реакція дівчинки-підлітка на перший робочий день стала вірусною
26 508
"І жердина для стриптизу..." Путін показав "найголовнішу частину" своєї квартири і тільки насмішив
17 262
Двійника Буданова знайшли у Миколаєві: вірусне відео
15 792
Експерти вказали на п’ять найбільш непотрібних ліків в домашній аптечці
14 912
46-річна Полякова пояснила, чому спить окремо від свого 62-річного чоловіка
14 445
Онкологи розповіли, які симптоми можуть попереджати про рак підшлункової залози
14 427
Чи можна молитися лежачи: священник дав однозначну відповідь
12 907
Руйнівні продукти: остерігайтеся цих щоденних харчів, які провокують високий тиск
12 354
Кардіологи перерахували сигнали, які вказують на інфаркт та інсульт
11 506
Більше ніж сім'я: вчені дізналися, який тип людей вважає своїх партнерів найкращими друзями
0
Мільйонери виграли справу в суді через "несплачений рахунок": що сталося насправді
0
Корисні продукти, які шкідливо їсти разом: 15 неприпустимих поєднань
0
Настоянка для колорадських жуків, яка змусить їх покинути картоплю
0
Вчені встановили, що розмір ноги впливає на тривалість життя
0
Сергій Притула замилував рідкісним фото з мамою та зачарував їхньою схожістю
0
Стамбул, так Стамбул: Зеленський буде чекати Путіна особисто
0
Чотири причини постійного відчуття холоду - висновок вченого з Великобританії
0
Як гарантовано вивести назавжди бліх: одна рослина проти паразитів
0
Тімур Мірошниченко розкрив, як його діти ладнають між собою і чи планує він стати батьком уп'яте
0
Чому часникову воду для орхідей вважають хорошим підживленням
0
Навіть найстаріший пластик виглядатиме як новий: ефективний спосіб відбілити підвіконня
0
Тихий серцевий напад: як розпізнати попереджуючі знаки
0
Навіщо класти ложку в морозилку та інші бюджетні хитрощі для омолодження

За допомогою цих лайфхаків можна покращити свій зовнішній ...

Психологи порадили, що робити, якщо у вас закохався чоловік подруги

Часом в житті відбуваються складні ситуації — наприклад, ...

"Прийми мене таким, як є". Як ця фраза може зруйнувати стосунки: правда та міфи

"Прийми мене таким, як є" - звучить по-філософськи та ...