U-News » Здоров'я » Сім головних помилок при смаженні картоплі
Всі новини

Сім головних помилок при смаженні картоплі

Смажена картопля — страва проста і популярна. Однак її приготування також має свої тонкощі. Jana розповідає про сім помилок, які не дозволять отримати смачну і хрумку смажену картоплю із золотистою скоринкою.

Помилка № 1. Не та картопля

Сортів картоплі дуже багато, але візуально їх можна розділити на три частини: білі, жовті та червоні. Сорти картоплі відрізняються різним вмістом крохмалю. Для смаження потрібна та картопля, де крохмалю менше — червона чи рожева. Біла добре розварюється, вона підходить для пюре, в ній якраз найбільше крохмалю. Жовта картопля добре тримає форму, її використовують для супів, салатів, запікання.

Помилка № 2. Мало олії

Відомо, що багато олії — це шкідливо. Але намагання налити на сковороду якнайменше олії призводить до того, що картопля або прилипає до сковорідки (це можливо, якщо сковорода без антипригарного покриття, погано розігріта або покриття зіпсоване), або пускає сік і радше тушкується, ніж смажиться.

Якщо ви хочете хрумку скоринку, то доведеться налити на сковороду більше олії — 2-3 ложки. Крім того, цю олію потрібно буде прогріти, в холодну кидати скибочки картоплі не варто.

Помилка №3. Холодна сковорода

Сковороду потрібно добре розігрівати, інакше картопля може прилипнути до дна, її буде складно відмити потім, та й потрібної скоринки в результаті смаження не вийде. При цьому важливо не перегрівати сковороду, бо на сковороді почне горіти олія, що дуже шкідливо.

Та й сама картопля теж легко може пригоріти. Тому потрібно поставити сковороду на середній вогонь, прогріти кілька хвилин, налити на неї олію і теж прогріти протягом хвилини, а потім кидати на сковороду нарізану картоплю. Якщо від олії піде легкий білий дим або почне потріскувати, значить, перегрілося. Потрібно знімати сковороду з вогню, дати їй охолонути кілька хвилин, а потім починати смажити.

Помилка №4. Неправильне нарізування

Якщо ви нарізаєте картоплю досить дрібно, щоб вона швидше просмажилася, то це цілком допустимо. Тільки у разі тонкої соломки потрібно наливати більше олії та класти на сковороду зовсім небагато картоплі, не перемішувати її, а один раз перевернути. Тоді у вас вийде хрумка картопляна соломка.

Якщо нарізати картоплю великими шматками, то вона буде смажитися досить довго, доведеться її багато разів перевертати, і можна пошкодити скоринку або погано просмажити картопляні шматочки. Великі часточки картоплі краще запікати чи смажити у фритюрі. Хоча останній спосіб дуже далекий від правил здорового харчування.

Оптимально нарізати картоплю середньою соломкою: завтовшки приблизно 7-8 мм, а завдовжки не більше 3-4 см. Тоді картопля добре просмажиться і не перебуватиме на сковороді занадто довго.

Помилка № 5. Мокра картопля

Просунуті кулінари знають, що у смаженій картоплі має бути менше крохмалю. І є спосіб його звідти витягти: потрібно просто замочити нарізану для смаження картоплю на півгодини у холодній воді, потім вийняти її за допомогою шумівки. Ось тільки не можна кидати мокру картоплю в розігріту олію. По-перше, олія може почати сильно розбризкуватися при потраплянні води, тому можна отримати опіки. По-друге, на мокрій картоплі не утворюється та сама потрібна нам скоринка.

Щоб уникнути цієї помилки, картоплю варто просто підсушити на паперовому рушнику та промокнути серветками, а потім уже кидати на розігріту сковороду.

Помилка №6. Часто мішати

Картоплю потрібно кинути на сковороду й забути хвилин на 5-7. А потім повернутись і перевернути. Тоді на часточках картоплі утворюється якісна хрумка скоринка.

Не потрібно часто перемішувати картоплю на сковороді, цим ви руйнуєте весь смак і текстуру страви, скоринка розбивається, картопля стає м'якою — ламається і втрачає форму. Тому потрібно її перемішувати, просто акуратно перевертаючи лопаткою, і робити це не частіше 3-4 разів за все смаження.

Помилка №7. Закрити кришкою

Картопля, закрита кришкою, втрачає свою хрумку скоринку і стає м'якою. Річ у тім, що через конденсат, що утворюється під кришкою, вона радше тушкується, ніж смажиться. Також вийде смачна страва, але картопля не буде хрусткою.

Якщо ви боїтеся, що олія розбризкуватиметься, можна взяти дірчасту кришку: вона не випускає олії зі сковороди, а конденсат під нею не утворюється, тому що забезпечується вентиляція.

Також ми розповідали, які газовані напої можуть спричинити смерть у жінок.

GreenPost 


Читають Коментують
Українська співачка: мій чоловік незаконно покинув Україну, але йому не соромно
25 090
Відома українська співачка зменшила груди й показалася після операції: "Було мрією з 13 років"
20 574
Названо найрозумніші знаки зодіаку: для них немає непосильних завдань
20 285
Батько хотів включити "білий шум", аби дитина заснула, але щось пішло не так
17 953
Скільки потрібно грошей для комфортного життя в Україні: експерт назвав цифри
15 422
Менше цієї суми пенсіонери не можуть отримувати: рішення Конституційного Суду
15 160
Чоловік хотів придбати піджак, а знайшов чужий секрет: що виявилося у кишені
13 345
Чотири симптоми, які вказують на дуже високий артеріальний тиск
12 938
"Я в Польщі": Хто той блогер, чиє відео з перетину кордону стало вірусним у TikTok
12 666
Коли треба поєднати пляж і роботу: відео з Одеси розсмішило соцмережі
12 183
Мешканцям не дуже зручно говорити, звідки вони: під Харковом є село-запитання
12 168
Лікар назвав чотири продукти, які розчиняють тромби
11 839
Як вивести холестерин з організму без таблеток: учені назвали найпростіший спосіб
11 593
Як знизити артеріальний тиск за допомогою простих харчових звичок
0
За межею ілюзії: серфер підкорив озеро, у якому небо відзеркалюється у воді
0
Мешканці найгарнішого села у світі засмучені цим титулом: що непокоїть одразу 600 людей
0
Анатолій Анатоліч розніс путіністку Собчак і здивував, які брехливі повідомлення отримував від неї
0
Чотири знаки зодіаку, які найчастіше розбивають серця
0
Є з ким їсти гречку: українка похизувалась незвичайними вихованцями
0
"Такі речі принизливі": ексдружина Розового розповіла, що він хотів від неї в сексі
0
Як позбавитися похмілля: дієві народні методи
0
Село-символ: знайдено населений пункт, назва якого влучно характеризує сучасне життя в Україні
0
12 рослин, які категорично не можна обрізати восени: поради садівників
0
«Мене чекає довгий процес лікування»: MELOVIN назвав свій діагноз і розповів, як кожен може його підтримати
0
Названий чай, який знижує рівень цукру в крові до мінімуму: коштує копійки
0
Час ризикувати: 3 знаки Зодіаку, на яких чекає фінансовий прорив до кінця 2025 року
0
Дружба й секс: чи можна їх поєднати без неприємних наслідків

Дружба та сексуальність — це два потужні виміри людських ...

Несподіваний захисник: популярна закуска може значно знизити рівень «поганого» холестерину

Дослідження показало, що авокадо, основний інгредієнт ...

Від помпи до сенсора: як змінювалися дозатори для рідкого мила

Історія гігієни тісно переплетена з історією пристроїв, які ...