U-News » Здоров'я » Сім головних помилок при смаженні картоплі
Всі новини

Сім головних помилок при смаженні картоплі

Смажена картопля — страва проста і популярна. Однак її приготування також має свої тонкощі. Jana розповідає про сім помилок, які не дозволять отримати смачну і хрумку смажену картоплю із золотистою скоринкою.

Помилка № 1. Не та картопля

Сортів картоплі дуже багато, але візуально їх можна розділити на три частини: білі, жовті та червоні. Сорти картоплі відрізняються різним вмістом крохмалю. Для смаження потрібна та картопля, де крохмалю менше — червона чи рожева. Біла добре розварюється, вона підходить для пюре, в ній якраз найбільше крохмалю. Жовта картопля добре тримає форму, її використовують для супів, салатів, запікання.

Помилка № 2. Мало олії

Відомо, що багато олії — це шкідливо. Але намагання налити на сковороду якнайменше олії призводить до того, що картопля або прилипає до сковорідки (це можливо, якщо сковорода без антипригарного покриття, погано розігріта або покриття зіпсоване), або пускає сік і радше тушкується, ніж смажиться.

Якщо ви хочете хрумку скоринку, то доведеться налити на сковороду більше олії — 2-3 ложки. Крім того, цю олію потрібно буде прогріти, в холодну кидати скибочки картоплі не варто.

Помилка №3. Холодна сковорода

Сковороду потрібно добре розігрівати, інакше картопля може прилипнути до дна, її буде складно відмити потім, та й потрібної скоринки в результаті смаження не вийде. При цьому важливо не перегрівати сковороду, бо на сковороді почне горіти олія, що дуже шкідливо.

Та й сама картопля теж легко може пригоріти. Тому потрібно поставити сковороду на середній вогонь, прогріти кілька хвилин, налити на неї олію і теж прогріти протягом хвилини, а потім кидати на сковороду нарізану картоплю. Якщо від олії піде легкий білий дим або почне потріскувати, значить, перегрілося. Потрібно знімати сковороду з вогню, дати їй охолонути кілька хвилин, а потім починати смажити.

Помилка №4. Неправильне нарізування

Якщо ви нарізаєте картоплю досить дрібно, щоб вона швидше просмажилася, то це цілком допустимо. Тільки у разі тонкої соломки потрібно наливати більше олії та класти на сковороду зовсім небагато картоплі, не перемішувати її, а один раз перевернути. Тоді у вас вийде хрумка картопляна соломка.

Якщо нарізати картоплю великими шматками, то вона буде смажитися досить довго, доведеться її багато разів перевертати, і можна пошкодити скоринку або погано просмажити картопляні шматочки. Великі часточки картоплі краще запікати чи смажити у фритюрі. Хоча останній спосіб дуже далекий від правил здорового харчування.

Оптимально нарізати картоплю середньою соломкою: завтовшки приблизно 7-8 мм, а завдовжки не більше 3-4 см. Тоді картопля добре просмажиться і не перебуватиме на сковороді занадто довго.

Помилка № 5. Мокра картопля

Просунуті кулінари знають, що у смаженій картоплі має бути менше крохмалю. І є спосіб його звідти витягти: потрібно просто замочити нарізану для смаження картоплю на півгодини у холодній воді, потім вийняти її за допомогою шумівки. Ось тільки не можна кидати мокру картоплю в розігріту олію. По-перше, олія може почати сильно розбризкуватися при потраплянні води, тому можна отримати опіки. По-друге, на мокрій картоплі не утворюється та сама потрібна нам скоринка.

Щоб уникнути цієї помилки, картоплю варто просто підсушити на паперовому рушнику та промокнути серветками, а потім уже кидати на розігріту сковороду.

Помилка №6. Часто мішати

Картоплю потрібно кинути на сковороду й забути хвилин на 5-7. А потім повернутись і перевернути. Тоді на часточках картоплі утворюється якісна хрумка скоринка.

Не потрібно часто перемішувати картоплю на сковороді, цим ви руйнуєте весь смак і текстуру страви, скоринка розбивається, картопля стає м'якою — ламається і втрачає форму. Тому потрібно її перемішувати, просто акуратно перевертаючи лопаткою, і робити це не частіше 3-4 разів за все смаження.

Помилка №7. Закрити кришкою

Картопля, закрита кришкою, втрачає свою хрумку скоринку і стає м'якою. Річ у тім, що через конденсат, що утворюється під кришкою, вона радше тушкується, ніж смажиться. Також вийде смачна страва, але картопля не буде хрусткою.

Якщо ви боїтеся, що олія розбризкуватиметься, можна взяти дірчасту кришку: вона не випускає олії зі сковороди, а конденсат під нею не утворюється, тому що забезпечується вентиляція.

Також ми розповідали, які газовані напої можуть спричинити смерть у жінок.

GreenPost 


Читають Коментують
Канадка знатно осоромилася, кидаючи букет нареченої
30 125
Названий по-справжньому шкідливий продукт при високому холестерині
28 317
Ліками від високого цукру виявився простий і недорогий продукт
23 370
Видно навіть із космосу. Українці в Києві передали "особливе" вітання Путіну
21 897
Онкологи назвали новий незвичайний симптом раку легенів
15 212
“Шкідливий” продукт назвали простим засобом для довголіття
14 910
У мережі кепкують з “іранської версії Симоньян”: з’явився кумедний мем
13 785
Лише дві країни: у Німеччині сказали, хто може змусити РФ закінчити війну в Україні
13 498
Вчені назвали ягоду, яка рятує від «тихого» раку кишечника
13 460
Три продукти, що спричиняють найбільше здуття живота
12 629
Небезпечні продукти для людей з високим холестерином назвали фахівці
12 587
Медики назвали унікальну ягоду, яка знижує цукор у крові
11 130
В пустелі Сахара виявили розбиту «літаючу тарілку»
10 652
Як назавжди позбутися запаху тварини у квартирі: прості лайфхаки
0
Телеведучий Костянтин Грубич двома словами відреагував на мобілізацію свого сина
0
Памела Андерсон про новий етап життя і відмову від стандартів краси
0
Фото з вершини гори: Анна Саліванчук підкорила Говерлу
0
Дівчина Касселя в купальнику показала нові світлини з сином від актора
0
Цибульська після переїзду до будинку зізналася, чому спить окремо від чоловіка
0
ЗСУ на фронті за допомогою дрона захопили у полон піхотинця РФ
0
Облисіла Собчак заявила, що на головному форумі Путіна немає повій: їй продемонстрували головну з них
0
"Завалив і їв два тижні": ГУР оприлюднило докази канібалізму серед окупантів
0
Невигідно: На головний форум Путіна посадовці приїхали без дружин, а ескортниці його проігнорували
0
Медики назвали знайомий і дуже корисний для серця продукт
0
Як набрати норму клітковини, без якої ви не зможете схуднути
0
Кардіологи назвали продукт, який допомагає зменшити тиск і зміцнити судини
0
Металеві брекети OrthoSmiles: ефективне вирівнювання зубів з доведеною надійністю

  1. Чому варто обрати металеві брекети OrthoSmiles? Якщо ...

Догляд за тілом: найкращі олії, поради та секрети краси

  1. Чому важливо доглядати за тілом? Кожна жінка мріє про ...

Які речі чоловіки можуть помічати в жінці вже за перші кілька секунд розмови з нею

Психологи та експерти у відносинах розповіли про те, що ...