U-News » Здоров'я » Сім головних помилок при смаженні картоплі
Всі новини

Сім головних помилок при смаженні картоплі

Смажена картопля — страва проста і популярна. Однак її приготування також має свої тонкощі. Jana розповідає про сім помилок, які не дозволять отримати смачну і хрумку смажену картоплю із золотистою скоринкою.

Помилка № 1. Не та картопля

Сортів картоплі дуже багато, але візуально їх можна розділити на три частини: білі, жовті та червоні. Сорти картоплі відрізняються різним вмістом крохмалю. Для смаження потрібна та картопля, де крохмалю менше — червона чи рожева. Біла добре розварюється, вона підходить для пюре, в ній якраз найбільше крохмалю. Жовта картопля добре тримає форму, її використовують для супів, салатів, запікання.

Помилка № 2. Мало олії

Відомо, що багато олії — це шкідливо. Але намагання налити на сковороду якнайменше олії призводить до того, що картопля або прилипає до сковорідки (це можливо, якщо сковорода без антипригарного покриття, погано розігріта або покриття зіпсоване), або пускає сік і радше тушкується, ніж смажиться.

Якщо ви хочете хрумку скоринку, то доведеться налити на сковороду більше олії — 2-3 ложки. Крім того, цю олію потрібно буде прогріти, в холодну кидати скибочки картоплі не варто.

Помилка №3. Холодна сковорода

Сковороду потрібно добре розігрівати, інакше картопля може прилипнути до дна, її буде складно відмити потім, та й потрібної скоринки в результаті смаження не вийде. При цьому важливо не перегрівати сковороду, бо на сковороді почне горіти олія, що дуже шкідливо.

Та й сама картопля теж легко може пригоріти. Тому потрібно поставити сковороду на середній вогонь, прогріти кілька хвилин, налити на неї олію і теж прогріти протягом хвилини, а потім кидати на сковороду нарізану картоплю. Якщо від олії піде легкий білий дим або почне потріскувати, значить, перегрілося. Потрібно знімати сковороду з вогню, дати їй охолонути кілька хвилин, а потім починати смажити.

Помилка №4. Неправильне нарізування

Якщо ви нарізаєте картоплю досить дрібно, щоб вона швидше просмажилася, то це цілком допустимо. Тільки у разі тонкої соломки потрібно наливати більше олії та класти на сковороду зовсім небагато картоплі, не перемішувати її, а один раз перевернути. Тоді у вас вийде хрумка картопляна соломка.

Якщо нарізати картоплю великими шматками, то вона буде смажитися досить довго, доведеться її багато разів перевертати, і можна пошкодити скоринку або погано просмажити картопляні шматочки. Великі часточки картоплі краще запікати чи смажити у фритюрі. Хоча останній спосіб дуже далекий від правил здорового харчування.

Оптимально нарізати картоплю середньою соломкою: завтовшки приблизно 7-8 мм, а завдовжки не більше 3-4 см. Тоді картопля добре просмажиться і не перебуватиме на сковороді занадто довго.

Помилка № 5. Мокра картопля

Просунуті кулінари знають, що у смаженій картоплі має бути менше крохмалю. І є спосіб його звідти витягти: потрібно просто замочити нарізану для смаження картоплю на півгодини у холодній воді, потім вийняти її за допомогою шумівки. Ось тільки не можна кидати мокру картоплю в розігріту олію. По-перше, олія може почати сильно розбризкуватися при потраплянні води, тому можна отримати опіки. По-друге, на мокрій картоплі не утворюється та сама потрібна нам скоринка.

Щоб уникнути цієї помилки, картоплю варто просто підсушити на паперовому рушнику та промокнути серветками, а потім уже кидати на розігріту сковороду.

Помилка №6. Часто мішати

Картоплю потрібно кинути на сковороду й забути хвилин на 5-7. А потім повернутись і перевернути. Тоді на часточках картоплі утворюється якісна хрумка скоринка.

Не потрібно часто перемішувати картоплю на сковороді, цим ви руйнуєте весь смак і текстуру страви, скоринка розбивається, картопля стає м'якою — ламається і втрачає форму. Тому потрібно її перемішувати, просто акуратно перевертаючи лопаткою, і робити це не частіше 3-4 разів за все смаження.

Помилка №7. Закрити кришкою

Картопля, закрита кришкою, втрачає свою хрумку скоринку і стає м'якою. Річ у тім, що через конденсат, що утворюється під кришкою, вона радше тушкується, ніж смажиться. Також вийде смачна страва, але картопля не буде хрусткою.

Якщо ви боїтеся, що олія розбризкуватиметься, можна взяти дірчасту кришку: вона не випускає олії зі сковороди, а конденсат під нею не утворюється, тому що забезпечується вентиляція.

Також ми розповідали, які газовані напої можуть спричинити смерть у жінок.

GreenPost 

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Робітники випадково відремонтували кухню не в тому будинку: як відреагувала господиня
45 557
Дитина зустріла сестру-близнючку своєї матері: її реакція стала хітом
39 419
Кардіолог назвала найбільш небезпечний для серця алкогольний напій
38 710
Блогерка мало не залишилася за кордоном через нове обличчя: фото до і після пластики
24 784
Вікторія Булітко відреагувала на звільнення Глущенко із «Дизель Шоу»
20 749
Чому навіть хороші й надійні чоловіки зраджують: психолог назвав 8 причин
15 122
Туалет на вулиці та подача води відром: у Києві здають в оренду цікавий "таунхаус"
15 012
Сміливо: 50-річна телезірка у сукні з прозорою спідницею вийшла у світ
14 810
Хлопчик з мему "Скоро вже буде Паска" виріс, і ось як він виглядає зараз
13 458
Лікар назвав напій, ефективний від підвищеного тиску і холестерину
13 039
Пуповину перерізала ножицями для брів: жінка не знала, що вона вагітна, поки не народила
12 830
Вчені назвали напій, який запобігає серцевим нападам, інсультам і закупорюванню вен
12 187
Це не горілка: найгірший алкоголь, який часто вживають українці
11 577
Чи можуть чоловіки оформити паспорт за кордоном?
0
Чи прийде довгоочікуваний мир вже до кінця тижня?
0
Лікарі назвали овочі, які підвищують ризик розвитку хвороби Альцгеймера
0
Вчені назвали три продукти для поліпшення роботи головного мозку
0
Зірка "Кварталу 95" Кошовий із "глазурʼю" на лисині оскандалився дивним привітанням на Великдень
0
Астрологиня назвала знаки зодіаку, під якими народжуються найбагатші люди планети
0
Це не горілка: найгірший алкоголь, який часто вживають українці
0
Анна Саліванчук зізналася, навіщо вийшла заміж за експродюсера Студії Квартал 95
0
Ці знаки Зодіаку приречені на скандали: найгірші пари по гороскопу, які не будуть щасливими разом
0
Наталка Денисенко вперше відреагувала на чутки про розлучення з чоловіком-воїном
0
Понеділок влаштує перевірку на міцність: астролог назвала головні поради на 21 квітня
0
Чому не варто починати нові звички з першого числа або з понеділка
0
Як виглядати шикарно після домашніх процедур, витрачаючи мінімум коштів
0
Чому краще виходити заміж за зрілого чоловіка: основні переваги

Вже ніхто не дивується різниці у віці між партнерами. ...

Через ці 4 шкідливих фрази дитина може вирости вашим ворогом

Гадаєте, що насуплені брови і зціплені зуби — найкращий ...

Навіщо досвідчені господині обливають сирокопчену ковбасу окропом: слушна порада

Не варто дивуватися, якщо ви побачите, як господиня чи ...