U-News » Здоров'я » Сім головних помилок при смаженні картоплі
Всі новини

Сім головних помилок при смаженні картоплі

Смажена картопля — страва проста і популярна. Однак її приготування також має свої тонкощі. Jana розповідає про сім помилок, які не дозволять отримати смачну і хрумку смажену картоплю із золотистою скоринкою.

Помилка № 1. Не та картопля

Сортів картоплі дуже багато, але візуально їх можна розділити на три частини: білі, жовті та червоні. Сорти картоплі відрізняються різним вмістом крохмалю. Для смаження потрібна та картопля, де крохмалю менше — червона чи рожева. Біла добре розварюється, вона підходить для пюре, в ній якраз найбільше крохмалю. Жовта картопля добре тримає форму, її використовують для супів, салатів, запікання.

Помилка № 2. Мало олії

Відомо, що багато олії — це шкідливо. Але намагання налити на сковороду якнайменше олії призводить до того, що картопля або прилипає до сковорідки (це можливо, якщо сковорода без антипригарного покриття, погано розігріта або покриття зіпсоване), або пускає сік і радше тушкується, ніж смажиться.

Якщо ви хочете хрумку скоринку, то доведеться налити на сковороду більше олії — 2-3 ложки. Крім того, цю олію потрібно буде прогріти, в холодну кидати скибочки картоплі не варто.

Помилка №3. Холодна сковорода

Сковороду потрібно добре розігрівати, інакше картопля може прилипнути до дна, її буде складно відмити потім, та й потрібної скоринки в результаті смаження не вийде. При цьому важливо не перегрівати сковороду, бо на сковороді почне горіти олія, що дуже шкідливо.

Та й сама картопля теж легко може пригоріти. Тому потрібно поставити сковороду на середній вогонь, прогріти кілька хвилин, налити на неї олію і теж прогріти протягом хвилини, а потім кидати на сковороду нарізану картоплю. Якщо від олії піде легкий білий дим або почне потріскувати, значить, перегрілося. Потрібно знімати сковороду з вогню, дати їй охолонути кілька хвилин, а потім починати смажити.

Помилка №4. Неправильне нарізування

Якщо ви нарізаєте картоплю досить дрібно, щоб вона швидше просмажилася, то це цілком допустимо. Тільки у разі тонкої соломки потрібно наливати більше олії та класти на сковороду зовсім небагато картоплі, не перемішувати її, а один раз перевернути. Тоді у вас вийде хрумка картопляна соломка.

Якщо нарізати картоплю великими шматками, то вона буде смажитися досить довго, доведеться її багато разів перевертати, і можна пошкодити скоринку або погано просмажити картопляні шматочки. Великі часточки картоплі краще запікати чи смажити у фритюрі. Хоча останній спосіб дуже далекий від правил здорового харчування.

Оптимально нарізати картоплю середньою соломкою: завтовшки приблизно 7-8 мм, а завдовжки не більше 3-4 см. Тоді картопля добре просмажиться і не перебуватиме на сковороді занадто довго.

Помилка № 5. Мокра картопля

Просунуті кулінари знають, що у смаженій картоплі має бути менше крохмалю. І є спосіб його звідти витягти: потрібно просто замочити нарізану для смаження картоплю на півгодини у холодній воді, потім вийняти її за допомогою шумівки. Ось тільки не можна кидати мокру картоплю в розігріту олію. По-перше, олія може почати сильно розбризкуватися при потраплянні води, тому можна отримати опіки. По-друге, на мокрій картоплі не утворюється та сама потрібна нам скоринка.

Щоб уникнути цієї помилки, картоплю варто просто підсушити на паперовому рушнику та промокнути серветками, а потім уже кидати на розігріту сковороду.

Помилка №6. Часто мішати

Картоплю потрібно кинути на сковороду й забути хвилин на 5-7. А потім повернутись і перевернути. Тоді на часточках картоплі утворюється якісна хрумка скоринка.

Не потрібно часто перемішувати картоплю на сковороді, цим ви руйнуєте весь смак і текстуру страви, скоринка розбивається, картопля стає м'якою — ламається і втрачає форму. Тому потрібно її перемішувати, просто акуратно перевертаючи лопаткою, і робити це не частіше 3-4 разів за все смаження.

Помилка №7. Закрити кришкою

Картопля, закрита кришкою, втрачає свою хрумку скоринку і стає м'якою. Річ у тім, що через конденсат, що утворюється під кришкою, вона радше тушкується, ніж смажиться. Також вийде смачна страва, але картопля не буде хрусткою.

Якщо ви боїтеся, що олія розбризкуватиметься, можна взяти дірчасту кришку: вона не випускає олії зі сковороди, а конденсат під нею не утворюється, тому що забезпечується вентиляція.

Також ми розповідали, які газовані напої можуть спричинити смерть у жінок.

GreenPost 


Читають Коментують
Стало відомо, які продукти різко підвищують рівень цукру в крові
45 214
Українська співачка: мій чоловік незаконно покинув Україну, але йому не соромно
26 129
Відома українська співачка зменшила груди й показалася після операції: "Було мрією з 13 років"
21 662
Названо найрозумніші знаки зодіаку: для них немає непосильних завдань
20 882
Батько хотів включити "білий шум", аби дитина заснула, але щось пішло не так
18 357
Жирова хвороба печінки: перші "тихі" зміни в організмі назвали лікарі
16 370
Скільки потрібно грошей для комфортного життя в Україні: експерт назвав цифри
16 351
Менше цієї суми пенсіонери не можуть отримувати: рішення Конституційного Суду
15 909
Село-символ: знайдено населений пункт, назва якого влучно характеризує сучасне життя в Україні
13 306
Чотири симптоми, які вказують на дуже високий артеріальний тиск
13 259
"Я в Польщі": Хто той блогер, чиє відео з перетину кордону стало вірусним у TikTok
13 135
Коли треба поєднати пляж і роботу: відео з Одеси розсмішило соцмережі
12 654
Як вивести холестерин з організму без таблеток: учені назвали найпростіший спосіб
11 887
Які чоловічі та жіночі імена не сумісні в коханні: ці пари приречені на сварки та розлучення
0
У Росії заявили, що сім'я Софії Ротару платить податки в їхній бюджет
0
Чи не найкраща звичка: чи можна вживати солодке на голодний шлунок
0
Чому Зеленський різко висловився проти Трампа? Справжнє значення заяв у SkyNews
0
Як змусити зелені помідори почервоніти за лічені дні: геніальний трюк
0
Діють як гіпноз: 5 українських жіночих імен, від яких німці божеволіють
0
У мережі показали, який вигляд нині має центр окупованого Бахмута
0
53-річна Камерон Діаз вперше за рік з’явилася на публіці з молодшим на сім років чоловіком
0
10 найкращих продуктів, які допоможуть захистити організм від раку
0
Анна Саліванчук розповіла про конкуренцію з Денисенко, Мішиною та іншими акторками
0
Підліток, якого вважали мертвим, закашляв на своєму похороні
0
Довіра, що дорого коштує: чотири знаки зодіаку, які ризикують втратити гроші
0
Син Зінкевича не зміг назвати улюблену пісню батька – чому він не слухає їх
0
Тантричний секс: як почати практикувати і чи він допоможе стосункам

Нереальне задоволення тривалістю кілька годин і глибший ...

Дисоргазмія: чому після сексу можуть зʼявлятися спазми

Більшість жінок хоча б раз у житті відчували судоми чи ...

Дружба й секс: чи можна їх поєднати без неприємних наслідків

Дружба та сексуальність — це два потужні виміри людських ...