Жирні кислоти омега-3, якими багаті риб’ячий жир, морська риба жирних сортів та багато морепродуктів, стали дуже популярними через їхню користь для серцево-судинної системи. Проте рибу і, тим більше, риб’ячий жир люблять далеко не всі.
Дослідження об’єднаної команди вчених з Іспанії та США, в журналі Advances in Nutrition, показало, що рослинна версія омега-3 – альфа-ліноленова кислота (АЛК) теж може захистити здоров’я серця. У ході багатостороннього огляду дослідницька група виявила, що вживання АЛК із різних рослинних продуктів сприяло зниженню ризиків серцево-судинних захворювань та ішемічної хвороби серця.
Також аналіз показав, що альфа-ліноленова кислота надає корисний вплив щодо зниження атерогенних ліпідів, ліпопротеїнів (а саме загального холестерину, холестерину ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНГ) та тригліцеридів), запалення та артеріального тиску, пише .
Як зазначають вчені, хорошими джерелами АЛК є багато рослинних олій (насамперед лляна, рапсова, насіння рижика), волоські горіхи, насіння льону. “Рослинна АЛК у вигляді волоських горіхів або насіння льону також може забезпечити переваги для серцево-судинної системи, особливо при включенні в здорову дієту, багату на фрукти, овочі та цілісні зерна”, – пояснює один з авторів дослідження, Пенні Кріс-Етертон з Університету штату Пенсільванія.
Аналіз показав: люди, які повністю уникають риби та морепродуктів, отримують від вживання рослинних аналогів омега-3 навіть більше користі, ніж ті, у чиєму раціоні є риба.
Рекомендація вчених – вживати близько 1,1 г АЛК на день для жінок та 1,6 г на день для чоловіків. Це близько 14 г волоських горіхів або однієї чайної ложки лляної олії.