U-News » Здоров'я » Чотири способи визначити, наскільки яйця придатні в їжу
Всі новини

Чотири способи визначити, наскільки яйця придатні в їжу

Перевірити дату на упаковці - не єдиний спосіб дізнатися, чи яйце досі їстівне.

Яйця мають напрочуд довгий термін зберігання - офіційно їх безпечно вживати в їжу протягом 45 днів після обробки. Існує також простий тест для визначення ступеня свіжості яєць. Про нього розповідає Nellie's Free Range Eggs.

Як і всі свіжі продукти, яйця не зберігаються вічно. Але завдяки своїй шкаралупі вони досить стійкі, хоча миття й обробка яєць фактично зменшують їхній кисневий бар’єр, таким чином скорочуючи їхній цикл свіжості.

Як визначити, чи яйця ще хороші?

Найкращий спосіб дізнатися, чи яйце досі придатне в їжу, — це перевірити дату на упаковці. Однак є способи перевірити фактичну придатність яєць для вживання в їжу.

Наприклад, можна провести «тест водою на свіжість яєць». Для цього просто наповніть миску або склянку холодною водою приблизно на 10 см і обережно помістіть усередину яйця. Дуже свіже яйце опуститься на дно й ляже на бік. Якщо яйце залишається на дні, але стоїть вертикально, його все одно можна їсти, просто воно вже не таке свіже. Такі яйця не менш поживні, ніж свіжі, і більшість людей навряд чи помітить різницю в смаку. Ба більше, «зрілі» яйця мають два бонуси: 1) зварені на круто, вони будуть очищатися від шкірки, не прилипаючи до білка; 2) яєчні білки легше збивати в безе під час приготування десертів.

Будь-які яйця, занадто старі для вживання в їжу, просто спливуть на поверхню. Щойно достатня кількість кисню встигає проникнути в шкаралупу, вона утворює повітряну кишеню, достатньо велику, щоб підтримувати яйце на плаву у воді. Такі яйця слід викинути.

Є ще кілька способів швидко визначити старе чи зіпсоване яйце.

Наприклад, якщо ви розбили яйце й відразу помітили різкий запах, ймовірно, найбезпечніше викинути його. Коли в яйцях з’являються тріщини під час обробки та транспортування, бактерії можуть проникнути через шкаралупу і спричинити появу досить смердючого запаху всередині яйця. Тим часом свіжі яйця, як правило, майже не мають помітного запаху.

Про те, чи придатне яйце в їжу, скаже і зовнішній вигляд. Після того, як ви розбили яйце, подивіться на внутрішню частину шкаралупи — чи нема там чорних або коричневих плям, які можуть свідчити про цвіль. Навпаки, темно-коричневі або червоні цятки (кров’янисті плями), що плавають у яєчному білку або прилипають до жовтка, не є ознакою псування й абсолютно безпечні для вживання в їжу. Утім, їх можна просто видалити ложкою.

Важлива також консистенція яєчного білка. Коли яйця стоять у холодильнику, невелика кількість повітря з часом потроху просочується крізь шкаралупу, створюючи повітряну кишеню, яку можна помітити, очищаючи круто зварене яйце. Це може призвести до того, що яєчний білок стане водянистим. Хоча водянисті яйця не обов’язково небезпечні для вживання, та якщо ви не впевнені в терміні придатності й помічаєте, що яєчні білки змінили консистенцію, мабуть, краще придбати нову коробку.

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Тромбоз: 7 симптомів, які не можна ігнорувати
28 387
Реальне «похмілля»: у Таїланді п’яному туристу зробили непристойне тату
24 270
Каша на сніданок: з чим не можна поєднувати гречку, попередила лікарка
17 444
5 симптомів, що вказують на те, що здоров’я нирок підірвано
14 703
Найсильніша людина світу Василь Вірастюк ефектно “перепросив” перед Іво Бобулом: і Потапу теж дісталося
14 087
Жінка викинула обручку в океан після невдалого жарту чоловіка
12 700
Де зараз зірка "Маски-шоу" Георгій Делієв, який раніше висміював українську мову
11 415
Оштрафують при першій зупинці поліцейськими: водіям нагадали про популярне порушення ПДР
11 115
Високий холестерин: 4 основні продукти, які допоможуть знизити рівень
10 727
Більша за машину: у Дніпрі помітили авто, яке везло на даху величезну альтанку
10 386
Безугла показала свою повістку: як відреагувала Мережа
9 987
Трамп найняв помічницю, яка ходить за ним із принтером, щоб на ходу друкувати добрі новини
9 520
Названо дешевий напій, котрий очищає кров від надлишків цукру
9 376
Перевірка двигуна під час купівлі авто: 5 речей, на які потрібно звернути увагу
0
Три причини, чому помідори тріскають: досвід городників
0
Нацполіція звільнила поліцейського, який зранку влаштував скандал у ресторані в Києві
0
Зобов’язали передати списки: ТЦК у Києві посилює “полювання” на ухилянтів
0
Як підготувати родзинки для паски: чи потрібно їх перед цим мити
0
Як "витягнути" людину у разі інсульту до приїзду швидкої допомоги: головні поради, які врятують не одне життя
0
Ще один аргумент на користь кави: нове дослідження показало, що цей напій подовжує життя м'язів
0
Двоє людей померли від хвороби, яка перетворює оленів на зомбі: чи є загроза епідемії
0
Відчайдушно хотів знайти пару: павич пів року бігав по селу в пошуках своєї партнерки
0
Які обмеження та штрафи для водіїв прописані у законопроекті про мобілізацію
0
Найнадійніші дизельні автомобілі: названо ТОП-3 моделі
0
Названо лайфхак для авто з господарським милом: корисний для кожного водія
0
Вплив однієї спеції на тривалість життя виявили вчені
0
Як приготувати домашній майонез за 1 хвилину

Саме час смакувати салатами з редиски, свіжою зеленню. Якщо ...

Чим посипати розсаду, щоб захистити її від хвороб: чудовий засіб

Весною дачники приділяють багато часу вирощуванню розсади. ...

Блогер Беспалов назвав ім'я чоловіка, який знущається над Камалією

Нещодавно у мережі поширились світлини, на яких нібито на ...