U-News » Здоров'я » Чотири способи визначити, наскільки яйця придатні в їжу
Всі новини

Чотири способи визначити, наскільки яйця придатні в їжу

Перевірити дату на упаковці - не єдиний спосіб дізнатися, чи яйце досі їстівне.

Яйця мають напрочуд довгий термін зберігання - офіційно їх безпечно вживати в їжу протягом 45 днів після обробки. Існує також простий тест для визначення ступеня свіжості яєць. Про нього розповідає Nellie's Free Range Eggs.

Як і всі свіжі продукти, яйця не зберігаються вічно. Але завдяки своїй шкаралупі вони досить стійкі, хоча миття й обробка яєць фактично зменшують їхній кисневий бар’єр, таким чином скорочуючи їхній цикл свіжості.

Як визначити, чи яйця ще хороші?

Найкращий спосіб дізнатися, чи яйце досі придатне в їжу, — це перевірити дату на упаковці. Однак є способи перевірити фактичну придатність яєць для вживання в їжу.

Наприклад, можна провести «тест водою на свіжість яєць». Для цього просто наповніть миску або склянку холодною водою приблизно на 10 см і обережно помістіть усередину яйця. Дуже свіже яйце опуститься на дно й ляже на бік. Якщо яйце залишається на дні, але стоїть вертикально, його все одно можна їсти, просто воно вже не таке свіже. Такі яйця не менш поживні, ніж свіжі, і більшість людей навряд чи помітить різницю в смаку. Ба більше, «зрілі» яйця мають два бонуси: 1) зварені на круто, вони будуть очищатися від шкірки, не прилипаючи до білка; 2) яєчні білки легше збивати в безе під час приготування десертів.

Будь-які яйця, занадто старі для вживання в їжу, просто спливуть на поверхню. Щойно достатня кількість кисню встигає проникнути в шкаралупу, вона утворює повітряну кишеню, достатньо велику, щоб підтримувати яйце на плаву у воді. Такі яйця слід викинути.

Є ще кілька способів швидко визначити старе чи зіпсоване яйце.

Наприклад, якщо ви розбили яйце й відразу помітили різкий запах, ймовірно, найбезпечніше викинути його. Коли в яйцях з’являються тріщини під час обробки та транспортування, бактерії можуть проникнути через шкаралупу і спричинити появу досить смердючого запаху всередині яйця. Тим часом свіжі яйця, як правило, майже не мають помітного запаху.

Про те, чи придатне яйце в їжу, скаже і зовнішній вигляд. Після того, як ви розбили яйце, подивіться на внутрішню частину шкаралупи — чи нема там чорних або коричневих плям, які можуть свідчити про цвіль. Навпаки, темно-коричневі або червоні цятки (кров’янисті плями), що плавають у яєчному білку або прилипають до жовтка, не є ознакою псування й абсолютно безпечні для вживання в їжу. Утім, їх можна просто видалити ложкою.

Важлива також консистенція яєчного білка. Коли яйця стоять у холодильнику, невелика кількість повітря з часом потроху просочується крізь шкаралупу, створюючи повітряну кишеню, яку можна помітити, очищаючи круто зварене яйце. Це може призвести до того, що яєчний білок стане водянистим. Хоча водянисті яйця не обов’язково небезпечні для вживання, та якщо ви не впевнені в терміні придатності й помічаєте, що яєчні білки змінили консистенцію, мабуть, краще придбати нову коробку.

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
В аеропорту Лос-Анджелеса туристку хотіли заарештувати через “занадто гарячу” фотографію в паспорті
69 912
Кардіолог назвала найбільш небезпечний для серця алкогольний напій
37 926
Дитина зустріла сестру-близнючку своєї матері: її реакція стала хітом
37 090
Знайдений овоч, який очищає організм від токсинів, цукру і холестерину
32 651
Колишня дружина Петросяна втекла з Росії, прихопивши мільйони
28 707
Названі найгірші чоловіки за знаком зодіаку: життя з ними буде складним
25 606
Дзідзьо відреагував на вагітність колишньої дружини та публічно звернувся до неї
18 613
Народний артист розповів про співачку, кар'єру якої ледь не зруйнувала Софія Ротару
15 849
Симптоми утворення тромбів і продукти, що захищають від них
15 514
Чому навіть хороші й надійні чоловіки зраджують: психолог назвав 8 причин
14 733
Вікторія Булітко відреагувала на звільнення Глущенко із «Дизель Шоу»
14 168
За 5 років мама тричі народила близнюків: лікарі кажуть, що це диво
14 054
"Він розбив мені серце": заплакана Каменських на тлі чуток про розлучення зробила заяву
13 017
Навіщо щотижня заливати склянку оцту в раковину
0
Українка попросила розлучення у чоловіка після 16 років шлюбу просто зі сцени
0
Будуть чистими та сяючими: як правильно доглядати за золотими прикрасами
0
Справжня українська королева: на Дніпропетровщині у трамваї помітили "короновану особу"
0
Для чого іноді обробляють листя домашніх рослин олією
0
Через скільки часу можна «склеїти» розбите серце — психологи назвали конкретну цифру
0
Суханов вперше за тривалий час заговорив про маму в Росії та яке у них зараз спілкування
0
Чому чоловіки краще ставляться до своїх колишніх, ніж жінки: пояснення психологів
0
Ірина Білик відповіла, чи вірить, що у Дмитра Коляденка не було жінки після неї
0
Найбільш корисна риба, яку варто їсти часто: знижує тиск і очищає судини
0
Хлопчик з мему "Скоро вже буде Паска" виріс, і ось як він виглядає зараз
0
Окрема квитанція за комуналку: хто заплатить на тисячу більше вже у травні
0
Три хитрощі для підвищення врожаю буряків: важливі правила
0
🧳 Валіза мрії: яку обрати для ідеальної подорожі?

  Подорож — це завжди нова історія. Вона починається не з ...

Як зробити крем для обличчя самостійно і отримати величезне задоволення від результату

Ефективні засоби для обличчя здатні не лише поліпшити колір ...

Наймодніша паска 2025: який декор буде у тренді цього року

Великдень – це не лише духовне свято, а й чудова нагода ...