Дослідження нігерійських вчених Університету штату Дельта в Абраці показало, що звичайна цибуля в поєднанні з антидіабетичним препаратом метформіном здатна знизити високий рівень глюкози (цукру) в крові і загальний рівень холестерину у щурів.
Результати наукової роботи були представлені минулого тижня на 97-му щорічному зібранні Ендокринного товариства в Сан-Дієго, пише портал Факти ICTV.
"Цибуля дешева і доступна і використовується як харчова добавка.
У неї є потенціал для використання в лікуванні пацієнтів з діабетом", – сказав провідний дослідник Ентоні Оджіє.
Повідомляється, що трьом групам щурів з медикаментозно індукованим діабетом вчені давали метформін і різні дози екстракту цибулі – 200, 400 і 600 мг на кілограм маси тіла на день (мг/кг/день), щоб подивитися, чи підвищить це ефекти препарату.
Ще дві групи (одна з діабетом, інша без) отримували тільки метформін і не отримували екстракт цибулі. У кожній групі було по п’ять щурів.
З’ясувалося, що дві дози екстракту цибулі, 400 і 600 мг/кг/день, значно знижували рівень цукру в крові натщесерце у щурів з діабетом на 50 і 35% відповідно в порівнянні з вихідним рівнем на початку дослідження до того, як гризуни отримували цибулю.
Вчені говорять, що необхідно досліджувати механізм, за допомогою якого цибуля призводить до зниження рівня глюкози в крові.
Але, за їхніми словами, вже сьогодні відомо, що вживання клітковини сирої цибулі знижує ризик серцево-судинних, шлунково-кишкових захворювань, раку товстої кишки, діабету ІІ типу та ожиріння.