Діабет відноситься до хронічних захворювань, при яких рівень цукру в крові постійно підвищений. Контроль цього показника має вирішальне значення захисту організму від незворотних наслідків. Нещодавно вчені виявили, що значно знизити цукор після їжі може цибуля.
У дослідженні, опублікованому в журналі Environmental Health Insights, було встановлено, що овочі знижували рівень глюкози в крові у пацієнтів з діабетом як першого, так і другого типу. Причому останніх показник падав на 40 мг/дл через чотири години після вживання цибулі.
Ці висновки були підтверджені іншим дослідженням , представленим на 97 щорічних зборах Ендокринного товариства в Сан-Дієго, в ході якого вчені спостерігали зниження рівня глюкози в крові на 50%. «Цибуля – це дешевий і доступний продукт, який може бути використаний при лікуванні пацієнтів з діабетом», – заявив провідний автор наукової роботи Ентоні Оджі.
Вчені проаналізували вплив різних доз цибулі на глюкозу у крові трьох груп щурів із медикаментозно індукованим діабетом. Результати показали, що дві дози екстракту цибулі, 400 та 600 мг/кг на день, знижували рівень цукру в крові натще на 50 та 35% порівняно з вихідним рівнем. «Ми досліджували механізм, за допомогою якого цибуля призводила до зниження рівня глюкози в крові, але поки встановити її не вдалося», — додав Оджі.
За словами вчених, цибуля здатна знижувати цукор у крові завдяки двом сполукам: кверцетину та сірці. Зокрема, було показано, що кверцетин взаємодіє з клітинами тонкої кишки, підшлункової залози, жирової тканини та печінки, допомагаючи регулювати рівень глюкози.