Зменшення споживання солі до 5-6 грамів в день дозволяє знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань, однак для літніх людей різка відмова від солі небезпечна. Про це розповів Олександр Розанов.
"Різке обмеження споживання солі літніми людьми часто призводить до падіння рівня натрію в крові.
Це може спричинити госпіталізацію, втрату свідомості, падіння і навіть раптову смерть.
Натрій також необхідний для роботи нирок, нервової системи та імунітету: його дефіцит може призвести до підвищення прозапальних цитокінів у крові.
Крім того, у пацієнтів із серцевою недостатністю може відбутися її декомпенсація.
З огляду на все це, літнім людям потрібно не просто перестати солити їжу, необхідна копітка робота лікаря і пацієнта по оздоровленню харчування. А найкраще почати її з дитинства», - пояснив Розанов".
Люди, які споживають занадто багато солі, часто мають більш високий тиск, ніж ті, що харчуються правильно.
У довгостроковій перспективі це може призвести до інфаркту або інсульту.