Артрит — проблема, з якою стикалося багато хто.
Численні дослідження показали, що певна дієта допомагає зменшити хворобливі симптоми, спричинені артритом.
Фахівці впевнені, що за допомогою певних продуктів всього за кілька місяців можна впоратися із запаленням та покращити роботу суглобів.
Насамперед слід перейти до більш натуральних та менш оброблених продуктів. Також слід виключити із раціону трансжири. Натомість треба вживати інші продукти.
Фрукти і овочі
Фрукти та овочі багаті на антиоксиданти, які захищають організм і допомагають нейтралізувати нестабільні молекули, звані вільними радикалами. Згідно з дослідженнями, отримання потрібної кількості вітамінів допомагає запобігти запальному артриту та зберегти здоров'я суглобів.
Горіхи та насіння
Багато горіхів і насіння є відмінним джерелом поліненасичених та мононенасичених жирів. Вони знижують рівень холестерину та ризики серцевих захворювань, які можуть бути вищими у людей з певними типами артриту.
Жирна риба
Жирна риба містить ейкозапентаєнову кислоту (EPA) та докозагексаєнову кислоту (DHA), які допомагають пригнічувати запалення в організмі. А омега-3 взаємодіє з лейкоцитами та ферментами, відомими як цитокіни, які відіграють ключову роль у запальній реакції організму.
Кальцій та вітамін D
Кальцій необхідний для міцних кісток, що робить його важливою речовиною для людей, які страждають на біль у суглобах. Експерти радять щодня включати до раціону як мінімум три порції продуктів, що містять кальцій. Це можуть бути:
- нежирне молоко;
- йогурт;
- сир;
- зелені листяні овочі;
- мигдаль;
- сардини.
Що ж до вітаміну D, він допомагає організму ефективно засвоювати кальцій.