Додавання декількох простих продуктів у ваш щоденний раціон допоможе сильно сповільнити старіння мозку та підтримати гостроту мислення.
Мозок, як і будь-який інший людський орган, старіє. Впродовж життя ви, ймовірно, відчуєте зміни в пізнавальній діяльності, які вплинуть на ваші навички міркування, планування та вирішення проблем, а також на пам’ять і здатність розуміти складні концепції. І хоча незначні когнітивні зміни зазвичай вважаються нормальним аспектом старіння, деякі люди зазнають більш серйозного вікового зниження когнітивних функцій. Але незалежно від того чи зазнає ваш мозок легких, чи серйозних змін у міру дорослішання, стиль харчування може значно сповільнити процес його старіння.
Невролог Медичного центру Векснера Університету штату Огайо доктор Кіран Ф. Раджніш розповів, які продукти він радить своїм пацієнтам для підтримки здоров'я мозку.
Риба
Якщо у вас виникло бажання чи потреба зосередитися на зміцненні здоров’я свого мозку, додавання більшої кількості жирної риби у свій раціон може стати корисною харчовою звичкою. Один звіт 2020 року в Frontiers in Aging Neuroscience показує, що вживання риби може допомогти з часом покращити пам’ять і загальну когнітивну здатність у здорових людей. Доктор Раджніш зазначає:
Дві порції риби на тиждень чудово підходять для здоров’я мозку, оскільки омега-жирні кислоти сприяють відновленню мієліну, тобто ізоляційної оболонки навколо мозку.
Горіхи
Для тих, хто полюбляє інколи ласувати горіхами, буде не лише корисною, але й приємною звичкою робити це частіше й регулярно. Одне дослідження Advances in Nutrition показало, що студенти коледжу віком 18–25 років, які споживали 60 грамів волоських горіхів щодня, мали кращі когнітивні здібності та критичне мислення, ніж ті, хто не їв волоських горіхів. За словами доктора Раджніша, горіхи допомагають відновити пошкодження мозку, поповнюючи запаси жирних кислот і вітаміну Е.
Ягоди, фрукти та овочі
Доктор Раджніш рекомендує своїм пацієнтам щодня вживати свіжі фрукти та овочі, оскільки багато з цих продуктів містять вітамін С, а також корисні антиоксиданти для відновлення тканин мозку та клітинних мембран. Крім того, він спеціально рекомендує додавати ягоди до раціону, оскільки вони мають поживні мікроелементи та високий рівень антиоксидантів, які корисні для відновлення та стимулювання функцій мозку.
Куркума
Ви можете задуматись над тим, щоб частіше додавати куркуму до своїх страв. Активний інгредієнт цієї спеції - куркумін, запобігає старінню, знижує ризик виникнення раку та допомагає підтримувати пам'ять.
Не забувайте, що хоч ці поради щодо харчування справді сприяють загальному здоров’ю мозку, але якщо ви підозрюєте, що у вас або ваших близьких можуть відбуватися значні когнітивні зміни, то найкраще, що ви можете зробити - це звернутися до лікаря. Ваш лікар зможе надати варіанти, адаптовані до вашої унікальної хімії мозку та потреб здоров’я.