Деякі проблеми зі здоров'ям створюють протипоказання для вживання картоплі.
Картоплю не можна вважати шкідливим продуктом, з її споживанням пов'язана низка оздоровчих ефектів.
Але картопля має особливість.
Після приготування вона у гарячому або подрібненому вигляді стає продуктом з високим глікемічним індексом.
Іншими словами, у такому вигляді вона вкрай швидко засвоюється та підвищує рівень цукру в крові – це робить продукт потенційно шкідливим для діабетиків.
Картопля не рекомендована людям, які страждають на хронічні ниркові порушення.
Здоровим людям потрібно уважно стежити за якістю продукту: наприклад, картопля, що неправильно зберігається, стає джерелом небезпечних речовин.
У ній можуть бути глікоалкалоїди і соланін – отруйні сполуки, токсичні при вживанні у великій кількості.
Восени, окрім картоплі, доступні інші рослинні продукти. В
арто частіше їсти горіхи, гарбуз, броколі, цвітну капусту, кабачки.
Що стосується відвареної картоплі, вона набагато корисніша в охолодженому вигляді.
Після перебування в холодильнику в ній утворюється резистентний крохмаль, що покращує стан кишкової мікрофлори.