Крупи дуже корисні, вони повільно засвоюються в організмі, даючи більш тривале відчуття ситості. Тому відмовлятися від них не варто в жодному разі.
Перлова крупа має масу корисних властивостей. В основі перлової крупи – ячмінь, дуже давня та цінна культура. Зерно ячменю містить окрім клітковини велику кількість білка – близько 15% на 100 г, для крупи це досить великий відсоток, пише інтернетюа.
У перловці є великий асортимент мінералів та вітамінів – калій, кальцій, залізо, фосфор, мідь, цинк, селен, вітаміни групи В, РР та Е.
Каша містить амінокислоту лізин – речовина, необхідна для вироблення колагену. Саме лізин робить шкіру пружною, запобігає появі зморшок. А вітаміни В і Е в перловці допомагають зберегти здоровими нігті, волосся та шкіру.
Також у перловці міститься гордецин – природний антибіотик. Відвар з крупи та перлова каша допомагають боротися із запальними захворюваннями кишечника та шлунка та пригнічують ріст патогенної флори. Ця крупа нормалізує роботу шлунково-травного тракту, корисна при захворюваннях нирок та печінки, артритах, гепатиті, цукровому діабеті.
Перловка є одним із найкращих джерел клітковини серед круп. Але головне, що харчові волокна в цій каші включають бета-глюкан – розчинне харчове волокно, яке позитивно впливає на імунні клітини, знижує рівень глюкози в крові, впливає на зростання нормальної кишкової флори, має пробіотичний ефект, нормалізує рівень холестерину та глюкози в крові. .
Щоб перловка принесла максимум користі, важливо правильно готувати кашу. Насамперед, перед варінням каші, замочіть її – на склянку промитої перлової крупи візьміть літр води та витримайте близько 10 – 12 годин. Тоді каша вариться швидко, зберігаючи всі свої корисні властивості та вийде круп’яна та смачна. Щоб отримати розсипчасту кашу, можна додати трохи олії