В інтерв’ю терапевта Ксенії Канівської прозвучало пояснення, чому гіпертоніки не повинні боятися кави.
Багато хто остерігається її вживання через здатність цього напою підвищувати артеріальний тиск. Канівська зазначила, що цей ефект пов’язаний із впливом кофеїну на судини: під впливом цього природного стимулятора вони можуть скорочуватися, що викликає зростання АТ. Але таке підвищення має лише короткочасний характер і не є критичним.
У свою чергу кава має сечогінний ефект, завдяки якому кров’яний тиск знижується.
«Каву можна пити як гіпотонікам, так і гіпертонікам, але в помірних кількостях», – заявила терапевт.
Фахівець уточнила, що якщо кров’яний тиск людини залишається досить стабільним, то кілька чашок напою чудово впишуться до раціону.
«Дві, може, три чашки на день не зашкодять».
Терапевт нагадала, що кава не повинна містити добавки, які «обтяжують» напій, роблячи його надто калорійним. У нього не слід класти цукор, сироп, мед та інші підсолоджувачі – організм швидко звикає до натурального смаку напою. Трохи молока чи вершків зроблять його смак м’якшим, але вершки не повинні бути дуже жирними.