Лікар назвав шість продуктів, які треба на якийсь час виключити з раціону.
Існує група захворювань шлунково-кишкового тракту, які мають алергічне походження. Люди, які страждають від таких недуг – а їх чимало – часто відчувають нездужання, скаржаться, наприклад, на печію, якої насправді немає.
Впоратися з проблемою допоможе виключення із раціону шести продуктів. Про це пише кандидат медичних наук, гастроентеролог, гепатолог Сергій В’ялов.
Ці захворювання називаються еозинофільними. Наприклад, поширений еозинофільний езофагіт або алергічний запалення стравоходу.
“Це викликає утруднене ковтання та застрявання їжі, часто імітує печію, якої насправді немає. Буває еозинофільний гастрит у шлунку або еозинофільний ентерит у кишечнику”, – уточнив гастроентеролог.
Щоб тримати недугу під контролем, достатньо виключити з раціону яйця, а також молоко, пшеницю, сою, горіхи, рибу та морепродукти. За словами фахівця, така “дієта не потрібна на все життя”. Ці продукти виключаються разом, але потім по одному вводяться в раціон. Так можна перевірити, яка їжа спричиняє неприємні симптоми, уточнив В’ялов.
“Це простий спосіб лікування, який дає змогу уникнути постійного прийому препаратів”, – вважає лікар.
Він зазначив, що ефективність методу доведена у дослідженнях. Вже через шість тижнів у 62 відсотків пацієнтів зафіксовано гістологічну відповідь – виявлено позитивні зміни у тканинах слизової оболонки стравоходу за результатами біопсії.