Лікар-дієтолог пояснила, у чому користь гречки для більшості людей і попередила про винятки із правила.
Гречана каша. Вона доступна за ціною, її можна знайти у кожному магазині, а головне, у ній багато корисних речовин.
Тому її можна і потрібно їсти людям як здоровим, так і таким, що мають різні захворювання.
– Гречана крупа містить багато корисного білка, необхідного для будівництва клітин, зокрема імунних.
Крім цього, вона відома тим, що допомагає перемогти анемію, піднявши гемоглобін у крові. – Але є й багато інших корисних властивостей, про які не всі знають.
Навіщо треба їсти гречку щодня?
З якими проблемами зі здоров’ям допомагає впоратися звичайна гречана каша?
Зміцнює судини. У гречці багато корисних для стінок судин та серця калію, кремнію, фосфору та магнію. Крім того, у крупі є вітамін Е, який знижує рівень холестерину у крові.
Підвищує гемоглобін. У крупі багато не лише власне заліза, а й міді, яка бере участь в утворенні колагену та допомагає засвоюватись залізу.
Нормалізує роботу щитоподібної залози. За це відповідає бір, який удосталь міститься в сірих крупинках.
Бореться із авітамінозом. У гречку є вітаміни Е, А, D, C, групи В, Р та РР. Чим частіше ви їсте кашу, тим вище шанси приємно здивувати своїм хорошим аналізом крові дільничного терапевта.
Допомагає тримати вагу в нормі. Ця функція забезпечується вітаміном PP, який нормалізує метаболізм жирів, білків та вуглеводів, а також покращує мікроциркуляцію крові.
Зміцнює імунітет. Вітаміни A, D та C, а також цинк не залишать вірусам та інфекціям жодного шансу та убережуть вас від хвороб в осінньо-зимовий період.
Кому гречка протипоказана?
У людей з проблемами шлунково-кишкового тракту гречка може спричинити здуття живота та метеоризм. Тому їм їсти кашу треба не частіше ніж 2 рази на тиждень.
Через високу калорійність кашу також не рекомендують їсти людям, які хочуть схуднути. Як зазначила дієтолог, у 100 г крупи міститься 310 ккал.