Журавлина – це суперфуд, в ній багато вітамінів та антиоксидантів. Вона може сприяти поліпшенню здоров’я серця та судин, а також запобігти розвитку інфекційних захворювань сечовивідних шляхів. Розповідаємо про властивості журавлини – корисні і не дуже
Журавлину рідко вживають у сирому вигляді, оскільки у неї досить специфічний кисло-гіркий смак. Найчастіше з неї роблять соки та морси. Також із ягід можна зробити соус, додавати їх у запіканки, сирники, м’ясні страви. Вічнозелений чагарник росте на болотах. У рослини маленьке темно-зелене листя, рожеві квіти і темно-червоні плоди довгастої форми.
Сьогодні вона переживає нову хвилю популярності, особливо серед тих, хто втомився шукати користь в екзотичних ягодах і хоче повернутись до чогось знайомого.
Що треба знати про журавлину
У журавлинах майже 90% води, а також вуглеводи і клітковина, а в 100 г міститься 4 г цукру.
Тим, хто вважає за краще робити з неї сік або морс, варто мати на увазі, що цукру в ньому буде вчетверо більше. Також доданий цукор присутній у висушеній журавлині та соусі з неї.
Калорійність та поживна цінність
Журавлина в чистому вигляді - досить низькокалорійний продукт, в якому на 100 г припадає 46 калорій, 0,4 г білка, 12,2 г вуглеводів, 0,1 г жиру. Крім цього, в ній є нерозчинні волокна та розчинна клітковина.
Користь журавлини
Оскільки у складі журавлини багато корисних елементів, вона сприяє здоров'ю сечовивідних шляхів, серця та судин. Крім цього ягода може сприяти зниженню холестерину та тиску.
- Містить вітаміни
У половині склянки нарізаної журавлини присутні:
- 4,4 мг кальцію
- 0,12 мг заліза
- 3,3 мг магнію
- 6 мг фосфору
- 44 мг калію
- 1,1 мг натрію
- 0,05 мг цинку
- 7,7 мг вітаміну С
- 0,5 мкг фолієвої кислоти
- 0,72 мг вітаміну Е
- 2,75 мкг вітаміну К
Ягоди журавлини – гарне джерело вітаміну С.
Це сильний природний антиоксидант. За даними національних інститутів охорони здоров'я, вітамін С може покращити засвоєння заліза, зміцнити імунну систему та підтримувати вироблення колагену для загоєння ран.
Журавлина також містить ряд життєво важливих вітамінів групи В, марганець, мідь та вітаміни Е, К1 та антиоксиданти, багато з них містяться в шкірці ягоди.
- Містить корисні сполуки
У журавлинах багато корисних рослинних сполук та антиоксидантів.
Кверцетін. Сприяє здоров'ю судин та сприяє зниженню ризику низки захворювань.
Мірицетин. Чинить антиоксидантну дію на організм.
Пеонідин. Завдяки ціанідину та пеонідину журавлина має яскравий колір.
Урсолова кислота. Може сприяти запобіганню різноманітним запаленням.
Проантоціанідин А-типу. Ці поліфеноли сприяють ефективній боротьбі з інфекціями сечовивідних шляхів.
- Запобігає розвитку інфекцій сечовивідних шляхів
Журавлина може допомогти знизити ризик ІМП завдяки вмісту проантоціанідинів типу А. Вони перешкоджають прикріпленню кишкової палички, збуднику ІМП, до слизової оболонки сечового міхура та сечовивідних шляхів.
У ході різних експериментів вдалося з'ясувати, що вживання журавлини може знизити ризик розвитку цих захворювань у дітей та дорослих.
Але для лікування поточних проблем журавлина не підходить і неефективна. Тому за підозри на захворювання необхідно консультуватися з фахівцем.
- Здоров'я серця
Деякі дані свідчать про те, що поліфеноли, що містяться у журавлині, можуть знизити ризик серцево-судинних захворювань.
Додавання журавлини до раціону може допомогти людині впоратися з кількома факторами ризику СС3. До них відноситься систолічний кров'яний тиск. Також з'ясувалося, що добавки з журавлиною допомогли знизити індекс маси тіла (ІМТ) та покращити рівень ліпопротеїнів високої щільності (ЛПЗЩ).
В іншому дослідженні брали участь 78 осіб із надмірною вагою чи ожирінням. Воно показало, що щоденне вживання однієї дози низькокалорійного журавлинного напою з високим вмістом рослинних сполук покращувало регуляцію цукру в крові, хімічні ознаки запалення та підвищувало рівень ліпопротеїнів високої густини.
- Зміцнення здоров'я порожнини рота
Проантоціанідини можуть сприяти здоров'ю ротової порожнини. Згідно з даними Центру біології порожнини рота та стоматологічного факультету Істмана при Медичному центрі Університету Рочестера в Нью-Йорку, вони запобігають прикріпленню бактерій до поверхні зубів. Також ягода сприяє здоров'ю ясен.
Шкода журавлини: чи він?
Журавлину можна вважати безпечним продуктом, якщо є її в помірних кількостях. Але при переїданні вона може спричинити небажані побічні ефекти та негативно впливати на травлення. Також уважно варто поставитися до цієї ягоди тим, хто має схильність до утворення каменів у нирках. У ній містяться оксалати, які збільшують ризик появи каменів у нирках.