Причиною розвитку неалкогольної жирової хвороби печінки (НАЖХП) найчастіше стає неправильне харчування.
Намагаючись визначити, які продукти надають найбільший вплив на здоров`ї цього органу, вчені провели дослідження за участю майже 2 тис. осіб
Згідно з анотацією, опублікованою в Journal of Nutrition, вплив дієти на розвиток НАЖХП рідко оцінювався стосовно етнічних груп. Тепер вчені опитали 1682 людей у віці від 60 до 77 років про їхні дієтичні звички. Учасники були афроамериканцями, японцями, європейцями, корінними гавайцями і латиноамериканцями. Всім добровольцям була проведена МРТ, в ході якої було виміряно відсоток жиру в печінці, і процедура DEXA, щоб визначити відсоток жиру в організмі в цілому.
В результаті було виявлено, що відсоток жиру в печінці був в середньому вище у людей, які вживали в їжу найбільше червоного і обробленого м’яса, жирних продуктів і кави. І навпаки, показник був нижче у учасників, в раціон яких входили продукти, багаті вітамінами С, Е і харчовими волокнами.
На думку вчених, одним з факторів, що впливають на здоров’я печінки може бути вживання клітковини.
Відомо, що вона допомагає очистити організм від шлаків. З іншого боку, в продуктах з високим вмістом харчових волокон — овочі, фрукти, злаки — менше шкідливих жирів і більше поживних речовин, здатних знизити запалення.
Таким чином, незалежно від того, чи забезпечує клітковина низький відсоток жиру в печінці, дослідження вказує на те, що більш збалансована дієта в цілому допомагає підтримувати здоров’я цього органу, уклали вчені.