Включення чорносливу до збалансованого раціону харчування корисне не тільки для нормалізації травлення, але допомагає запобігти втраті кісткової маси. Особливо сухофрукт корисний жінкам похилого віку. Такого висновку дійшли американські вчені з Пенсільванії.
«У жінок у постменопаузі нижчий рівень естрогену може збільшити ризик ослаблення кісток і призвести до переломів. Включення чорносливу до раціону може допомогти захистити кістки, сповільнюючи або звертаючи назад цей процес», — пише в науковому журналі Advancesin Nutrition доцент кафедри дієтології та фізіології Конні Роджерс .
Дослідники виявили, що щоденне споживання 100 г чорносливу — десяти штук сухофруктів протягом року покращувало мінеральну щільність кісток у передпліччі та нижній частині хребта, а також зменшує втрату кісткової маси. Позитивний ефект також спостерігався при регулярному вживанні чорносливу протягом шести місяців.
На думку Конні Роджес, одна із можливих причин такого ефекту пов’язана з тим, що чорнослив позитивно впливає на мікрофлору кишечника, послаблюючи запалення у всьому організмі. В результаті зменшується оксидативний стрес, що впливає на густину кісток.