Фахівці Дослідницького центру біотехнологій при Лікарні Святого Михайла в Канаді довели, що продукти з високим вмістом ненасичених жирів (наприклад, оливкова олія) захищають від серцево-судинних захворювань.
Відомо, що аполіпотпротеїн A-IV (ApoA-IV) — білок плазми крові, чиє утримання в організмі збільшується після прийому їжі, — сприяє профілактиці серцево-судинних захворювань.
Вчені провели дослідження і з’ясували, що ApoA-IV пригнічує активність тромбоцитів, які сприяють згортанню крові, але при цьому можуть викликати закупорку судин і тромбоз, що є однією з основних причин хвороб серцево-судинної системи і пов’язаної з ними смертності.
Майже відразу ж після прийому їжі, що містить ненасичені жири ApoA-IV, полегшує кровотік. Він основну активність виявляє вночі і найменш — вранці. Саме тому напади та інсульти часто трапляються після пробудження, вважають експерти. Майбутні дослідження повинні будуть допомогти розробити відповідні методи лікування серцево-судинних захворювань.