U-News » Фінанси » Тарифи на електроенергію українцям підвищать: скільки коштуватиме кВт*година та до чого готуватись
Всі новини

Тарифи на електроенергію українцям підвищать: скільки коштуватиме кВт*година та до чого готуватись

В Україні вже в травні можуть підвищити тарифи на електроенергію. Саме тоді закінчується термін дії постанови, що регулює вартість струму для населення. В Міненерго вже підтвердили, що розглядають можливість перегляду тарифів. Про те, як і чому може подорожчати струм, читайте в матеріалі OBOZREVATEL.

Скільки коштуватиме електроенергія в Україні: можливі сценарії

"Рішення немає", – розповів співрозмовник OBOZREVATEL у Кабміні. При цьому співробітник уряду зазначив, що підвищення цін у рази (до 4-6 грн за кожну кВт*годину) не буде. Ані наближені до уряду експерти, ані чиновники не коментують нові тарифи на електроенергію.

Плани підвищити тарифи побічно підтвердив міністр енергетики Герман Галущенко. Він також зазначив, що поки що не може назвати можливий тариф після перегляду, проте додав, що це дозволить знайти кошти на відновлення енергосистеми.

"Варіанти, які звучать у ЗМІ, розглядаються. Але це не означає, що так і буде. Питання складне, воно обговорюється, є прорахунки, є оцінки. Ви ж самі розумієте, що 1,44 грн за кВт*годину не покривають витрати, навіть не покриває витрати на доставку електроенергії до кінцевого споживача. А треба покривати генерацію та відновлення енергосистеми", – пояснює співрозмовник в уряді.

Кілька експертів з питань ЖКГ, зокрема Олег Попенко, заявили про плани підвищити вартість струму приблизно на 30-40%. За його словами вартість електроенергії становитиме біля 2,3-2,5 грн за кВт*годину. Цю ж інформацію з посиланням на власні джерела підтвердили і деякі ЗМІ. Зараз при споживанні до 250 кВт*час українці платять за струм 1,44 грн за кожну кВт*годину.

В середньому українська родина, згідно останніми даними НКРЕКП, споживає близько 165 кВт*час струму в місцяь. З діючим тарифом це 237,6 грн на місяць. А після можливого подорожчання щомісячна платіжка за електроенергію збільшиться до 379,5-412,5 грн. При тому для тих родин, які мають субсидію, разом зі збільшенням тарифів збільшиться і розмір допомоги, тож більше платити за комуналку не доведеться.

Є ще одне важливе питання: збереження двох тарифів на струм залежно від об'ємів споживання. Логіка наступна: якщо родина витрачає багато струму, ймовірно, вона має велике помешкання та багато побутових приладів. Мовляв, багаті мають платити більше. Проте залежність між об'ємами споживання електроенергію та статками не завжди настільки очевидна. Наприклад, родини, які взимку використовують електричну теплу підлогу, електричні обігрівачі, можуть виходмити за ліміт "бюджетного" споживання, при тому вони не обов'язково мають більші статки.

Чи можливо обійтись без підвищення тарифів

І до спроби РФ знищити українську енергосистему тариф на електроенергію не покривав собівартість генерації та постачання струму. Тепер же, за даними Укренерго, тільки на відновлення та захист високовольтної мережі "Укренерго" цьогоріч потрібно майже 1 млрд доларів.

Лише за рахунок підвищення тарифів отримати кошти на повне відновлення мережі неможливо. Проте і без цього джерела надходження коштів також не обійтись. Як розповіли OBOZREVATEL в Кабміні, для відновлення енергосистеми потрібно близько 2 років, а на побудову нової системи доведеться витратити близько 5 років.

Проте частково відновлення також відбувається і за рахунок міжнародних партнерів. На це направляють кошти не лише країни ЄС. Підняття тарифів – в першу чергу політичне рішення. Якби вартість струму підвищили до економічно аргументованої суми, зараз би кожна кВт*година коштувала би близько 6-7 грн. В перші тижні після початку повномасштабної війни було ухвалено мораторій на підвищення тарифів на комуналку. Але атака на енергосистему і тривалість війни це рішення, ймовірно, змінить.

Олександр Харченко, директор Центру досліджень енергетики, пояснює: "Ніхто ж не буде відновлювати те, що було. Тобто один до одного з тим, що в нас було раніше. Це буде інша енергосистема, інакше сконфігурована, значно більше вуглицево нейтральна, більш екологічна".

Підвищення тарифів в будь-якому разі оминути не вдасться. Є тільки два питання: коли та наскільки здорожчає струм. Головне ж завдання: зібрані кошти витрачати, в тому числі, на захист та відновлення енергосистеми.

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Стало відомо, які продукти різко підвищують рівень цукру в крові
29 535
Співачка Марія Яремчук стала щасливою мамою: донька легендарного Назарія Яремчука народила сина
22 355
На які захворювання вказує постійне покашлювання
21 780
Українці масово позбавляються автомобілів: названо причину
14 552
У російської телеведучої через ботокс потекло око
13 624
Онкологи назвали новий незвичайний симптом раку легенів
13 398
Названо п’ять ознак раку легенів, які легко проігнорувати
12 270
Батько зробив гігантське тату на лобі після того, як програв суперечку своєму синові
10 958
В Україні продають "маски жінки для ухилянтів": користувачі мережі не втрималися від жартів
9 261
Розстріляли рослини: у Кремлі після інавгурації Путіна відкрили вогонь по деревах (відео)
7 009
Названо шість небезпечних ознак атеросклерозу: як уникнути інсульту та інфаркту
6 776
«Це крінж», - Цибульська розкритикувала вчинок Тіни Кароль
6 556
Мільйонер сплутав адреси й перерахував $70 млн незнайомій людині
6 313
Що можна додати в зелене добриво: найкращі варіанти
0
Ольга Фреймут в черговий раз хотіла повчити етикету українців
0
Перемога Швейцарії на Євробаченні 2024: що відомо про небінарного співака Nemo
0
Лілія Ребрик показала хрестини доньки. Кумом став телеведучий
0
Сінді Кроуфорд показала фото у відвертому жовтому купальнику
0
3 речовини, які сповільнюють обмін речовин і провокують голод
0
Дієтологи розповіли про дієту для зменшення ризику розвитку інсульту у людини
0
Вчені з Німеччини розповіли про вплив на організм склянки води натще
0
Від діабету, хвороб серця і холестерину: названі два корисні продукти
0
Вчені: утримання від алкоголю може призвести до раку
0
Скандальне листування “Заборони” з Клопотенком виявилось “агресивним пранком”
0
Сім причин, чому не варто купувати автомобіль із варіатором
0
Власник СТО назвав помилки водіїв, які призводять до поломки кондиціонера в авто
0
Названо найнеслухняніших дітей за знаком зодіаку: з ними буде нелегко

Деякі діти відрізняються бунтарським характером і ...

Психолог розповів, до чого призводить відсутність інтимної близькості у жінок

Психолог Джеймс Коан, який представляє університет ...

Чотири продукти, які жінкам варто включити в свій раціон

Дієтичні потреби чоловіків і жінок різняться, оскільки у ...