Макарони не завжди можна вважати корисним продуктом, у деяких випадках вони створюють загрозу здоров’ю. Про це розповіла дієтолог та ендокринолог.
Зараз макаронні вироби ділять переважно на групу A та B. До перших належить «італійська» паста, до другої — «радянські» макарони. Представників групи A виробляють із твердих сортів пшениці, вони більш безпечні, оскільки відносяться до повільних вуглеводів і мають низький глікемічний індекс, а отже, не провокують інсулінових чи глікемічних коливань.
Включити в раціон вироби з борошна вищого ґатунку дієтолог радить громадянам із надмірною вагою, особам із порушенням вуглеводного обміну, людям із цукровим діабетом або тим, хто перебуває у переддіабетному стані.
Макарони типу B виготовлені з використанням м’яких сортів пшениці, після варіння вони частіше стають м’якими та можуть злипатися. Вони мають гликемический індекс високий, що провокує підвищення рівня глюкози, зміни у процесі обміну речовин, також коригується ліпідний профіль, що у цілому негативно позначається на організмі. Особлива небезпека існує для громадян з діабетом, такий продукт також спричиняє швидкий набір ваги.
Не можна макарони в будь-якому вигляді та в деяких інших випадках. Берредо закликає відмовитися від них особам із діагнозом «целіакія». При останньому спостерігається непереносимість глютену.
Можна налягати лише на вироби, які не містять останнього. Дієтолог також не радить людям з діабетом та зайвою вагою занадто захоплюватися рисовою локшиною, адже там містяться швидкі вуглеводи, також відбувається підвищення рівня глюкози в крові.