U-News » Суспільство » Як не потрапити на обман шахрая: 7 популярних схем
Всі новини

Як не потрапити на обман шахрая: 7 популярних схем

Розповідаємо, як протистояти шахраям та які вони використовують основні схеми.

Коли ми чуємо чергову історію про розвод, то думаємо: "Ну зі мною таке точно не станеться". Проте шахраї знають, що ми так думаємо. Тому вдаються до хитрощів: поспішають, лякають, тиснуть на жалість чи на жадібність – загалом, вдаються до різних махінацій, щоби ми заплатили, пише Мета.

Не так складно навчитися розпізнавати їх схеми, як зробити так, щоб у потрібний момент увімкнулося раціональне мислення, щоб не робити поспішний вибір на емоціях.

При прочитанні статті ви вирішите, що зможете розкусити шахрая, але найголовніше - це навчитися протистояти йому в житті, а для цього потрібно виробити певні звички, щоб усе відбувалося на автоматі.

Поширені хитрощі шахрайства

1. Збори на лікування

На просторах інтернету розміщують інформацію про тяжкохвору дитину, якій терміново необхідне дороге лікування, медичний препарат або ще щось. В оголошенні є фотографії та навіть медичні документи, але зазвичай зображення нечіткі, а історія хвороби неповна. І, звісно, номер карти, на який потрібно буде перераховувати гроші.

На жаль, діти справді страждають від важких захворювань, а їхні родичі збирають кошти на лікування. Тому авторами оголошень в інтернеті і правда можуть бути зневірені батьки.

Але є велика ймовірність, що за подібними постами в інтернеті криються аферисти, які просто вкрали чужі фотографії та скани документів. Вони можуть навіть підредагувати фото в графічних редакторах і використовувати їх як наживу. Деколи навіть можуть створювати клони сайтів благодійних фондів.

Як не потрапити

Перевірте інформацію: просіть повний пакет документів та звіти про отримані та витрачені кошти, пропускайте знімки та скани через пошук по фото в Google. Також можна дізнатися номер лікарні, в якій лікується людина, зателефонувати туди та перевірити, чи справді у них лікується такий пацієнт. Якщо збір ведуть від імені благодійного фонду, але варто знайти офіційні контакти та уточнити, чи справді організація має до цього відношення.

2. Хибний покупець

При виставленні товару на "OLX" або інших інтернет-майданчиках для продажу речей вам телефонує потенційний покупець і ставить кілька запитань. Буває, що і на цій стадії можна викрити брехуна: складеться враження, що співрозмовник абсолютно не розуміється на тому, що хоче придбати. Потім починає розповідати, що живе далеко чи перебуває у від'їзді. І пропонує надіслати кур'єра чи таксиста, а оплату переведе на картку.

Потім йому чомусь стають потрібні не тільки номер вашої картки, а й дата видачі, ім'я, прізвище та код CVC. Пояснення навіщо це зазвичай незрозумілі.

Часто задається атмосфера поспіху та нервозності, бо поряд уже стоїть роздратований таксист чи кур'єр. Оволодівши тризначним кодом, шахраї можуть заплатити вашою карткою за покупки або переказати гроші на інший рахунок.

Як не потрапити

Нікому не називайте CVC та код із СМС. Для перекладу достатньо лише номера картки або навіть номер телефону. Якщо все-таки потрапили на вудку до шахраїв і повідомили їм усі дані, терміново телефонуйте в банк і блокуйте картку.

3. Ряджені газовики, ЖЕКівці та інші фахівці

Шахраї ходять по квартирах, представляючись працівниками служб, перевіряють плити, труби та комунікації, обов'язково знаходять поломку та пропонують встановити дороге обладнання.

Аферисти впливають на квартиранта психологічно: можуть давити, маніпулювати, залякувати. Запевняють, що без спеціального пристрою найближчим часом може статися витік газу, який загрожує вибухом та обвалом.

Згодом з'ясовується, що прилад абсолютно марний. І це ще відносно позитивний результат зустрічі з такими аферистами. У деяких випадках ситуація закінчується пограбуванням квартири.

Як не потрапити

Не відчиняйте двері, доки не дізнаєтеся з якої організації працівники. Потім зателефонуйте до керуючої компанії або газової служби і уточніть, чи направляли до вашого будинку таких співробітників.

4. Знайомий у біді

У знайомого на сторінці з'являється пост про те, що в нього сталося лихо. Вмирає близький родич, хтось потрапив в аварію чи ще щось. Терміново потрібна певна сума грошей, ось номер картки. Іноді до посту додаються фотографії медичних документів. І це все надсилається друзям.

Як не потрапити

Знову ж таки, ретельно перевіряйте інформацію, ставте запитання, відповіді на які може знати лише справжній власник сторінки. Зв'яжіться зі знайомим або його близьким за телефоном, електронною поштою або через іншу соцмережу.

5. Злив фото

Дівчині в соцмережі пише незнайомець, який є адміністратором групи з "гарячими" фотографіями. Каже, що у запропоновані новини йому відправили пост про неї. Його автор стверджує, що вона не надто перебірлива у статевих зв'язках і взагалі жінка зі зниженою соціальною відповідальністю. Для правдоподібності шахрай показав скріншот тієї новини, на якому фотографія дівчини та пара невтішних епітетів.

Потім аферист пропонує видалити піст – звісно за винагороду. Жертва хоч і знає, що це брехня, але переживає за свою репутацію та переказує гроші.

Як не потрапити

На жаль, ніяк. Хіба що припинити користатися соцмережами. Але якщо вас намагаються шантажувати таким чином, краще написати у підтримку і заблокувати аферистів. Або погрожуйте їм заявою в поліцію за наклеп і образи.

6. Вартість в рази вища за ринкову

На вулиці до жертви підходять промоутери та наполегливо запрошують, наприклад, на дегустацію чаю. Після частування пропонують купити продукт з великою знижкою, мовляв, така акція діє тільки сьогодні і тільки для Вас. Причому суми не сказати, що маленькі – близько 500 гривен за пачку чаю.

Після відмови людей їх просять заплатити бодай трохи за дегустацію чаю. Тиснять, що нібито менеджера оштрафують, якщо клієнт нічого не купить. Під час чаювання застосовують маніпуляції: говорять занадто багато і швидко, торкаються людини, часто називають її на ім'я. І за допомогою шантажу, погроз та скарг таки виманюють гроші у жертви.

Як не потрапити

Категорично відмовлятися від пропозицій вуличних зазивал. Тому що якщо вас все ж таки заманять на якусь акцію або дегустацію, піти з повним гаманцем буде непросто. Шахраї добре володіють різними техніками маніпуляцій.

7. Заблокована картка

Вам надходить повідомлення про те, що картку заблоковано. І для її розблокування необхідно зателефонувати за вказаним у повідомленні номером.

Після цього може бути різний результат подій. Наприклад, дзвінок виявиться платним і з вас спишуть гроші. Або ви потрапите на "співробітника банку", який спробує витягти з вас повну інформацію про карту, у тому числі CVC та код підтвердження із СМС. А там магічно зникнуть гроші з карти.

До речі, подібні повідомлення та дзвінки не завжди надходять із незнайомих номерів. Іноді шахраї можуть використати програми, які імітують справжні номери банку.

Як не потрапити

Якщо Ви отримуєте повідомлення або вхідний дзвінок, не поспішайте дотримуватися вказівок. Наберіть номер телефону, вказаний на обороті вашої картки, та розкажіть співробітникам про те, що сталося. Ви повинні розуміти, що жоден справжній працівник банку не проситиме у вас код із СМС.

Робимо висновки

  1. Шахраї намагаються вивести вас із рівноваги та змусити йти на поводу у емоцій.
  2. Навіть якщо співрозмовник назвав ваші ПІБ та якісь дані карти, це ще не означає, що він не шахрай.
  3. Якщо вас тороплять і мова йде про гроші, беріть паузу. Пам'ятайте, що гроші не зазнають поспіху.
  4. Наперед виберіть зручний привід для паузи. Наприклад, треба заспокоїти дитину чи відповісти на дзвінок домофону.
  5. Під час паузи спробуйте заспокоїтись. Універсального рецепта тут немає – кожному допомагає щось своє: повільно дихати, випити води, вмитися.
  6. Якщо по той бік телефону запитують щось, крім номера картки, - кладіть слухавку.
  7. Після завершення розмови зателефонуйте до спеціалізованої служби (банку, благодійного фонду тощо).

Ми описали основні схеми шахраїв та розповіли, як не дати себе обдурити.

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Не "Пасха" і не "куліч": як правильно говорити українською
42 238
Таємне батьківство Андрія Данилка: як звуть двох синів співака, хто їх народив і де хлопчики живуть зараз
35 793
Багатодітна сім’я: кохана Святослава Вакарчука та матір його спадкоємців показала третю дитину – це дівчинка
21 706
Іван Попович пояснив, чому Микола Гнатюк став монахом
18 478
Названий по-справжньому шкідливий продукт при високому холестерині
17 361
Лікарі назвали ознаки, які вкажуть на необхідність очистити печінку
17 139
Пасажирка розважила людей у ​​метро танцем на жердині
16 609
Улюблений багатьма овоч виявився ефективним захистом від раку
16 364
У білих батьків народилося темношкіре немовля: як це пояснила жінка і що каже наука
15 908
Злодій під час пограбування випав із вентиляційної шахти та "загубив" труси зі штанами – фото
14 704
6 найбільш небезпечних продуктів харчування для печінки
12 167
“Ляп на сцені”: відома українська ведуча впала зі стільця під час виступу
11 799
Син-ухилянт Софії Ротару після невдалої втечі за кордон мешкає з нею під Києвом - фото зіркового маєтку
11 212
Експерти розповіли про корисну альтернативу продуктам, які підвищують холестерин
1
Улюблений багатьма овоч виявився ефективним захистом від раку
1
Фітнес-блогерку посадили на 11 років за ходіння по магазинах у "непристойному одязі"
0
У Генштабі пояснили, кому необов'язково йти до ТЦК
0
Жінка виграла 1 мільйон доларів двічі за 2 місяці
0
Експерт назвав переваги та недоліки семимісних автомобілів з пробігом
0
Вчені назвали групу крові, яка підвищує ризик розвитку хвороби Альцгеймера та раку
0
Оля Цибульська здивувала, що страждає від психологічного розладу: "Тримаюся з усіх сил"
0
Бреда Пітта помітили на побаченні з новою дівчиною
0
Штрафи за порушення правил військового обліку можуть зрости у 5 разів, а для ТЦК розширять повноваження
0
Простий спосіб для приємного аромату у шафі: коштує копійки, а ефект на тисячі
0
Чому варто додавати лаванду в чай: лікарі назвали 5 причин
0
Названо 3 рідкісні моделі універсала з практично вічними двигунами
0
Перевірили можливості iPhone 13 у 2024 році! Все ще найкращий «яблучний» смартфон Apple

Хоча з моменту виходу iPhone 13 минуло вже кілька років, ...

Господині розповіли про особливості холодного способу засолювання сала

Солоне сало мусить бути м’яким, щоб тануло в роті. А таким ...

Буде дуже красиво: 5 незвичайних способів пофарбувати яйця до Великодня

Вже зовсім скоро ми будемо переривати Інтернет у пошуках ...