Найшкідливішою для здоров’я рибою вважається тунець, повідомляє лікар-терапевт.
«Риба, яка плаває давно, вікова та велика, наприклад тунець, накопичує солі важких металів, і не лише ртуть. І за регулярного використання в раціоні вона може бути джерелом інтоксикації», – наголосила фахівець.
За її словами, інтоксикація спричиняє швидку стомлюваність, у людини знижується працездатність, падає імунітет.
Крім цього, порушується робота печінки, яка є основним органом детоксикації. Ферменти менш ефективно виводять з організму накопичені метаболіти, формується оксидативний стрес, коли клітини ушкоджуються через окислювальні процеси. Також на цьому фоні підвищується ризик виникнення в організмі будь-яких інших патологічних процесів, наголосила лікар.
За її словами, найкраще вживати м'ясо тунця якомога рідше, а замість нього віддавати перевагу безпечнішим сортам риби. Дієтолог радить вживати невелику за розмірами рибу – за свій життєвий цикл вона не накопичує солі важких металів у великих обсягах.
«Це має насамперед відношення до всіх видів тріскових риб, вони найкорисніші. Вони привносять в організм достатню кількість мінералів і білок, що дуже добре засвоюється», – резюмувала медик.