Високий рівень холестерину в рази підвищує ризик розвитку серцево-судинних захворювань і летального результату. Основний спосіб контролювати рівень цієї органічної сполуки – стежити за своїм харчуванням.
При цьому, крім дотримання дієти, лікарі також радять додати в раціон певні продукти, які допоможуть знизити рівень холестерину.
Одним з таких продуктів є оливки і оливкова олія. Їх додавання в раціон знижує рівень загального холестерину в крові. У ньому взяли участь люди з високим рівнем холестерину. Першій групі запропонували їжу з оливковою олією, іншій-з кукурудзяною. Зразки крові людей з першої групи, взяті через дві години після прийому їжі, показали менший потенціал шкідливого згортання крові.
Авокадо знижує рівень ЛПНЩ-шкідливого холестерину, який сприяє утворенню бляшок, що викликають закупорку артерій. Також фрукт підвищується рівень ЛПВЩ або здорового холестерину. «Коли ви замінюєте насичені жири, що містяться в продуктах тваринного походження (яловичині, беконі, вершковому маслі) моно – або поліненасиченими жирами з рослинних джерел, таких як авокадо, – це має драматичний вплив на холестерин», – пояснює лікар.
У зв’язку з цим в боротьбі з високим рівнем холестерину незамінна риба. Вона багата корисними мононенасиченими жирами. При цьому дикий лосось є одним з основних дієтичних джерел корисних жирів. Співвідношення в ньому омега-3 і омега-6 жирних кислот допомагає знизити рівень шкідливого холетерину.
Запобіжать закупорці артерій холестерином цибуля і її “кузени” – часник і цибуля-порей. Це пов’язано з флаваноїдом, який відомий як кверцетин. Він діє як антиоксидант, що допомагає знизити рівень поганого холестерину і підвищити хороший.
Овес, висівки та інші цільнозернові продукти є відмінними джерелами розчинної клітковини. Це поживна речовина зв’язується з харчовим холестерином і перешкоджає його засвоєнню організмом. Також велика кількість клітковини і антиоксидантів міститься в бобових. Сюди відноситься квасоля, горох, нут і сочевиця. Дослідження показало, що всього одна порція бобових в день протягом шести тижнів знижує рівень шкідливого холестерину на 5%.
З спецій допоможе знизити рівень холестерину куркума. Вона має потужну протизапальну дію. Навіть низькі дози її активного інгредієнта-куркуміну-здатні знизити загальний холестерин і шкідливий холестерин у пацієнтів з ішемічною хворобою серця.
Будь-яка їжа на основі сої є хорошим джерелом фітостеринів. Це сполуки, які структурно схожі на холестерин, вироблений нашою печінкою. Тому, коли ми їмо продукти, багаті цією речовиною, наше тіло поглинає менше холестерину. Дослідження показують, що зниження холестерину можливо на 14%. З числа соєвих продуктів рекомендуються тофу, едамамі, соєве молоко та інші.
Мигдаль є хорошим джерелом як здорових жирів, так і клітковини. Це ті два поживних речовини, які допомагають контролювати рівень холестерину. В ході дослідження вчені виявили, що вживання 56 грамів мигдалю в якості закуски позитивно впливає на рівень загального холестерину.
Запобігає пошкодженню оболонки кровоносних судин з’єднання під назвою ресвератрол. Воно міститься в червоних винах. І тут головне-міра. Як зазначає доктор Войдані, потенційна користь зникне, якщо випити більше двох келихів. Тоді кількість алкоголю буде протидіяти антиоксидантному ефекту. Також отримати користь від ресвератрола можна, вживаючи в їжу виноград.