Кава – не тільки один з найпопулярніших, але і найкорисніших напоїв у світі. Вважається, що найбільш “здоровим” є чорна кава, але це не означає, що напій завжди потрібно вживати без добавок.
Дослідники визнають, що кількість додаткових калорій від них невелика, але при постійному вживанні вони можуть накопичуватися і сприяти збільшенню ваги. Проте існує кілька добавок, які фахівці радять ніколи не використовувати при приготуванні ранкової кави.
Вершки з великим терміном придатності
Вони, безумовно, зручні для ресторанів, але вдома краще пропустити порцію таких вершків. За словами експертів, щоб приготувати вершки тривалого зберігання, виробники повинні додавати в них синтетичні добавки. Одна з найбільш часто використовуваних-фосфат натрію.
Хоча речовина вважається безпечною, вона все ж потрапила в “Гід по брудній дюжині харчових добавок”, складений Робочою групою з навколишнього середовища США, через її зв’язок з підвищеним ризиком серцевих захворювань.
При цьому Center for Science in the Public Interest (CSPI) також включив фосфати натрію в свій список добавок, які потрібно скоротити. Це означає, що вони “не токсичні, але великі кількості можуть бути небезпечними або негативно позначатися на раціоні харчування”. Як пояснили в CSPI, більшість людей споживають набагато більше фосфору, ніж їм потрібно, що може мати несприятливі наслідки для здоров’я нирок, кісток і серцево-судинної системи.
Штучні підсолоджувачі
На даний момент дослідження з безпеки штучних підсолоджувачів неоднозначні. У той час як деякі вчені пов’язують їх з підтриманням здорової ваги, Harvard Health стверджує, що регулярне споживання таких підсолоджувачів може привести до збільшення в раціоні продуктів з меншою поживною цінністю.
Згущене молоко
Згущене молоко вважається одним з найбільш нездорових інгредієнтів, які можна додати в ранкову каву. Всього дві столові ложки такого молока містять 22 грами цукру і 130 калорій – це всього на три грами менше, ніж в плитці шоколаду.
Тростинний цукор
Звіт Національної асоціації кави показав, що 40% любителів кави додають в напій цукор. Хоча тростинний цукор сам по собі не шкідливий, його великі кількості можуть негативно позначитися на здоров’ї. Лікарі попереджають, що додані цукру, поряд з очищеними зернами і крохмалистими овочами, збільшують ризик розвитку різних захворювань: від ожиріння і діабету до проблем з серцем.