Тривалість та якість життя безпосередньо залежить від нашого харчування. Щоб зберегти своє здоров’я, достатньо перед покупкою продовольчих товарів уважно прочитати етикетку.
Виявивши наступні компоненти, необхідно відмовитися від продукту. Нутриціолог Євгенія Хелс перерахувала найнебезпечніші консерванти, синтетичні цукрозамінники та добавки, що приховують цукор у харчових продуктах
Небезпечні консерванти
- Е-218 (метилпарабен) – накопичуються в організмі людини та спричиняють несприятливі впливи;
- Е-220 (Діоксид сірки) – може спричинити алергічну реакцію;
- Е-211 (Бензоат натрію) – необхідно відмовитись від продуктів, у яких міститься аскорбінова кислота (Ascorbic acid, vitamin C) або лимонна кислота (Citric Acid). Ці консерванти здатні утворити у шлунку небезпечну хімічну реакцію.
Добавки, що приховують цукор у харчових продуктах
- Сироп агави може містити 80% фруктоз;
- Карамельний сироп (сироп цукровий карамелізований, сироп цукровий інвертний);
- Патока (Мальтодекстрин, maltodextrin);
- Декстроза (глюкоза, виноградний цукор, D-глюкоза);
- Цукровий відтінок (Е-150а, Е-150b, E-150c, E-150d, карамель);
- Фруктоза (глюкозна-фруктозний сироп).
Синтетичні цукрозамінники
- Цикламова кислота та її солі цикламати натрію та кальцію (E952). У деяких країнах була заборонена. Незважаючи на відсутність прямих доказів, є підозра, що ці цукрозамінники можуть посилювати дію канцерогенів;
- Добавка Е-951 (Аспартам). Може спричинити алергічні реакції. Можлива індивідуальна непереносимість добавки;
- Добавка Е-954 (Сахарин). У великих кількостях добавка сприяє зростанню пухлинних клітин.