U-News » За кордоном » Захід визнав Росію ненадійним партнером - деталі (відео)
Всі новини

Захід визнав Росію ненадійним партнером - деталі (відео)

Рішенням про зупинення угод про уникнення подвійного оподаткування Російська Федерація послала міжнародній спільноті сигнал про свою ненадійність як ділового партнера, заявили в Євросоюзі. 

Російський президент Володимир Путін підписав цей указ через, цитую, “недружні дії” іноземних держав. Російський уряд ще 5 березня 2022 року затвердив перелік цих “недружніх” країн.  До нього увійшли члени Євросоюзу та ще 20 держав. З економічних гігантів до списку не потрапили тільки Китай та Індія, повідомляє FREEДОМ.

Путін призупинив дію окремих положень угод про уникнення подвійного оподаткування з так званими “недружніми” державами. У списку — США, Південна Корея, Швеція, Велика Британія, Канада, Японія, Франція. Загалом 38 країн.

Домовленості дозволяли юридичним і фізичним особам, які є податковими резидентами однієї держави, але отримують дохід в іншій, платити податок тільки в одній країні або в обох, але за зниженою ставкою. Після скасування угоди в ЄС назвали Росію ненадійним партнером.

“Російська Федерація робить усе, що їй заманеться, заради досягнення своїх поточних політичних цілей, якими б вони не були, тим самим зміцнюючи у світовій спільноті свій імідж ненадійного економічного і ділового партнера. Тож це просто ще один сигнал зовнішньому світу, міжнародній спільноті: якщо ви дійсно хочете вести якийсь бізнес, Росія — не місце для цього”, — заявив представник зовнішньополітичної служби ЄС Петер Стано в коментарі Deutsche Welle.

За ненадійність Російської Федерації розплачуватимуться звичайні росіяни. Ризик подвійного оподаткування виникне, наприклад, у працівників російських компаній, які виїхали в “недружні” країни та стали їхніми податковими резидентами, пише The Bell. Можуть постраждати компанії, у яких все ще зберігається бізнес у ЄС, оскільки для них податкове навантаження може зрости від 15 до 40%. Зміни позначаться на інвесторах і міжнародних компаніях, які все ще ведуть діяльність у Росії. І все це — на тлі збитків, яких завдали російській економіці санкції.

“За багатьма групами товарів запроваджено санкції, і постачання цих товарів — ускладнене, тому що необхідно використовувати різні схеми так званого паралельного імпорту. Це означає, що Росія стане платити більше за цей товар. Наприклад, це якісь комплектуючі для автомобіля: якщо раніше ти платив 100 доларів — це було 6 тис. рублів, то тепер це буде 10 тис. рублів”, — пояснює економічний експерт Ілля Несходовський.

Крім того, Кремль продовжує псувати відносини з давніми партнерами. У Туркменістані висловили здивування через заяву російської сторони щодо зацікавленості “інших держав” у приєднанні до “газового альянсу” РФ, Узбекистану і Казахстану. Ашхабад побачив у цьому спробу Росії розширити свій вплив на ланцюжок постачання природного газу з Центральної Азії до Китаю. Російська Федерація конкурує з Туркменістаном через експорт палива в КНР. На сайті Міністерства закордонних справ (МЗС) Туркменістану з’явилася реакція на заяви російської сторони.

“Будь-які зміни узгоджених і оформлених обсягів і схем поставок газу, з використанням наявної інфраструктури, вимагають попереднього узгодження з усіма учасниками без винятку. Тим часом жодних консультацій з Туркменістаном з цього приводу не проводилося. Такий підхід для туркменської сторони незрозумілий і неприйнятний, і розглядається нашою країною як такий, що не відповідає нормам міжнародного права і практиці роботи в газовій сфері”, — цитує МЗС заступника голови державного концерну “Туркменгаз” Мирада Арчаєва.

Раніше Путін підписав указ, за яким частки іноземних акціонерів пивоварної компанії “Балтика” і молочної компанії “Данон Росія” передаються “в тимчасове управління” Російській Федерації. Фактично, це — націоналізація.

“Росія зараз робить усе, щоб максимально ускладнити вихід європейських брендів з території Російської Федерації. Введено так званий податок на вихід у розмірі 10% від залишкової ціни активів, без цього ви не зможете продати нічого. Проблема полягає в тому, що дуже поганий сигнал для світового інвестора, якщо подібні речі мають прецедент, то це означає, що будь-яке інвестування в цю країну може рано чи пізно закінчитися націоналізацією”, — звернув увагу економіст Олег Пендзин.

Указ, який дозволяє російській владі проводити націоналізацію, глава держави підписав ще у квітні 2023 року. За цією схемою Кремль уже забрав активи фінського концерну Fortum у Росії — найбільшого іноземного інвестора на російському ринку електроенергетики.

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Впроваджують новий дорожній знак: що він означає
52 819
Стало відомо, які продукти різко підвищують рівень цукру в крові
29 320
На які захворювання вказує постійне покашлювання
21 531
Співачка Марія Яремчук стала щасливою мамою: донька легендарного Назарія Яремчука народила сина
19 252
Українці масово позбавляються автомобілів: названо причину
14 259
У російської телеведучої через ботокс потекло око
13 361
Онкологи назвали новий незвичайний симптом раку легенів
13 255
Названо п’ять ознак раку легенів, які легко проігнорувати
12 175
У Дубліні туристів закликали припинити “лапати бюст” популярної статуї
11 199
Батько зробив гігантське тату на лобі після того, як програв суперечку своєму синові
10 838
Без цих документів за кермо не можна: українським водіям загрожують серйозні штрафи
9 851
В Україні продають "маски жінки для ухилянтів": користувачі мережі не втрималися від жартів
9 064
Скільки можна зберігати заварений чай, розповіли фахівці
9 022
Експерти розповіли про корисну альтернативу продуктам, які підвищують холестерин
1
Улюблений багатьма овоч виявився ефективним захистом від раку
1
Повістки вручатимуть на блокпостах: що треба знати водіям в Україні
0
Які дерева не можна садити поруч з яблунями і грушами
0
Шерон Стоун у 19-ий день народження прийомного сина показала його за коктейлем
0
Що робити, якщо у вас виникає тривога перед початком робочого тижня
0
Працюють легіонери. ГУР показало відео евакуаційної операції з червоної зони на одному з напрямків фронту
0
Жінка з найбільшими губами у світі зробила нові ін’єкції: який вона має вигляд
0
В асиметричній сукні з драпуванням: який вигляд мала Софі Лорен 35 років тому на Каннському кінофестивалі
0
"Сіра зона" на Харківщині: у ЗСУ пояснили, що це за територія
0
Помилки у фарбуванні волосся з сивиною, які моментально вас зістарять
0
Лілія Ребрик розлучила Андрія Дикого з колишньою і не шкодує
0
Астрологи назвали найрозумніші знаки Зодіаку: таких тільки троє
0
Ці рослини не можна приносити у дім, щоб не притягнути нещастя

Вважається, що прикрасити квартиру або здивувати винуватця ...

Ці продукти крадуть вашу молодість: уникайте їх

Зупинити старіння поки нікому не вдавалося, втім не варто ...

11 ознак на нігтях, які вимагають негайного звернення до лікаря

На сайті медичної платформи "Бережи себе" повідомлено, що ...