Овочі та фрукти помаранчевого кольору, а також інші продукти, в яких є вітаміни, каротиноїди, мікроелементи, омега-3 та жирні кислоти, дуже корисні для зору, вважає лікар-офтальмолог.
«Для очей корисні: риба, м’ясо, яйця, горіхи, бобові, цитрусові, зелень, овочі та фрукти оранжевого кольору, оливки, оливкова олія та молочні продукти», – розповіла фахівець.
Лікар зазначила, що джерелом каротиноїдів лютеїну і зеаксантину є різні овочі та фрукти, але особливо багаті ними шпинат, броколі, петрушка, горошок, гарбуз, фісташки. Крім того, зазначені речовини містяться і в жовтках яєчних. Каротиноїди забезпечують сітківці ока захист від ультрафіолетового випромінювання, уточнила медик.
За її словами, омега-3 жирними кислотами багата жирна морська риба, риб’ячий жир, морепродукти, насіння льону та чіа, а також різні види рослинних олій, шпинат та морські водорості. Омега-3 благотворно позначається на мікроциркуляції сітківки ока та виступає структурним компонентом її клітинних мембран.
В цілому, для здоров’я очей фахівець рекомендує дотримуватися середземноморської дієти з підвищеним споживанням злаків, фруктів, овочів, бобових та оливкової олії. При цьому слід помірно споживати насичені жири та віддавати перевагу курці чи рибі перед червоним м’ясом.
«Усі ці продукти підвищують харчову цінність щоденного раціону та допомагають нейтралізувати дефекти харчування, але не можуть вилікувати наявні захворювання очей. Проте, можна отримати користь для очей від збалансованого харчування», – наголосила лікарка.
Найкращим доповненням до правильного харчування стануть здоровий спосіб життя та регулярні фізнавантаження, резюмувала фахівець.