Коли приходить час вибирати мед, найкращим варіантом є сирий мед. Його можна придбати на пасіках від фермерів або у магазинах здорової їжі. Сирий мед має властивості, які роблять його бажаним вибором для багатьох, і найкращим для споживачів його називають американські лікарі.
В сирому меду немає консервантів, додаткового цукру або будь-яких інших добавок, що часто можуть зустрічатися в обробленому меді. Це дозволяє зберегти всі корисні властивості меду, пише gazeta.ua.
Зазвичай обробка меду знищує деякі корисні поживні речовини та антиоксиданти. Якщо вам важливо отримати максимум користі від меду, то сирий мед – це найкращий вибір.
Спеціалісти Американської асоціації серця рекомендують чоловікам споживати не більше дев'яти чайних ложок меду на день, а жінкам – шість чайних ложок, це допомагає запобігти серцевим захворюванням.
На світі існує більше 300 видів меду, проте деякі з них вважаються найкориснішими і доступними в Україні:
Акація: Мед з квітів акації має світлий м'який смак з відтінком ванілі.
Липа: Липовий мед отримують з жовтувато-білих квітів липи. Він має світло-золотистий колір та м'який маслянистий післясмак з відтінком лайма.
Шавлія: Мед з пурпурових квітів мускатної шавлії дуже світлий та майже прозорий. Він майже не кристалізується, а смак нагадує жувальну гумку.
Гречка: Гречаний мед отримують з квітів гречки і він багатий антиоксидантами. Смак гречаного меду солодкий з легкою гірчинкою.
Мед часто використовують при запальних захворюваннях дихальних шляхів та шлунково-кишковому тракту. Він також допомагає заспокоїти нервову систему.
Однак слід бути обережним при виборі меду, оскільки фальсифікація може бути поширеною. Справжній зрілий мед не псується, і його консистенція може змінюватися з часом – він може кристалізуватися, стаючи більш густим і світлішим. Такі зміни властиві для різних сортів меду і залежать від умов зберігання. Тому важливо приділяти увагу цим ознакам, коли обираєте натуральний мед.