U-News » Здоров'я » Ці речі та продукти на вашій кухні можуть викликати рак
Всі новини

Ці речі та продукти на вашій кухні можуть викликати рак

Інформація про ризики для здоров’я від певних продуктів, напоїв і побутових товарів регулярно з’являється в інформаційному просторі й це не може не тривожити.

Постійно публікуються нові дослідження з висновками, які показують, як ці предмети першої необхідності, від яких ми залежимо щодня, виготовлені з використанням шкідливих хімікатів та інгредієнтів, що часто змушує нас замислюватися, чи безпечно їх використовувати й споживати взагалі. 

На жаль, минулий рік не став винятком, коли йдеться про нові наукові відкриття про небезпеку для здоров’я в наших домівках. У 2022 році дослідники виявили, що три звичайні речі, які трапляються на безлічі кухонь, можуть викликати рак.

Антипригарний посуд

Протягом багатьох років зв’язок між антипригарним посудом і нашим здоров’ям був складним питанням. Пер- та поліфторалкільні речовини або PFAS – це синтетичні хімічні речовини, які використовуються в таких предметах, як водонепроникний одяг, засоби для чищення та антипригарний посуд. Відомо, що ці речовини є одними з головних каталізаторів низки ризиків для здоров’я, пов’язаних з антипригарними сковорідками. Насправді PFAS іноді називають «вічними хімікатами», оскільки вони перетравлюються надзвичайно повільно і залишаються у тілі та навколишньому середовищі дуже довго.

Попередні дослідження виявили зв’язок між PFAS і захворюваннями печінки та раком, але більшість цих досліджень проводилися на тваринах, що не дозволяє робити остаточних висновків про шкоду для здоров’я людей.

Складність вивчення впливу PFAS на збільшення ризику раку полягає в тому, що існує багато інших факторів, які можуть вплинути на розвиток раку в людини, а вплив на людей реальних канцерогенів для наукового дослідження, очевидно, створює багато етичних порушень. Через це розуміння прямого впливу PFAS на здоров’я людини залишалося в основному неправильним, але до оприлюднення нового дослідження в жовтні 2022 року.

Це дослідження, яке було опубліковано в JHEP Reports Innovation in Hepatology, є неймовірно важливим, тому що воно підтверджує зв’язок між PFAS і раком печінки. Дослідження проаналізувало зразки з попередньо зібраної крові та тканин понад 200 000 людей. З цих зразків у 50 виявили рак печінки. І коли дослідники подивилися на їх кров до розвитку раку, вони виявили високий рівень PFAS. Відповідно до пресрелізу дослідження Школи медицини Кека USC, 10% учасників з найвищим рівнем PFAS у крові, мали в 4,5 раза більше шансів захворіти на рак печінки, ніж ті, хто входив до 10% з найнижчим рівнем PFAS.

Тому наступного разу, коли обиратимете нову сковороду, подумайте над придбанням цього посуду з чавуну чи нержавіючої сталі без антипригарного покриття.

Ультраоброблені продукти

Це не дивно, що дієти з високим вмістом ультраоброблених продуктів таких, як фаст-фуд, газована вода, запакована випічка, пов’язують із різними ускладненнями для здоров’я. Минулі дослідження виявили зв’язок між ультраобробленими продуктами та підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань, діабету 2 типу та ожирінням. Однак у серпні 2022 року було опубліковано нове дослідження, яке показало підтверджений зв’язок між цими продуктами та колоректальним раком, особливо у чоловіків.

Дослідження, опубліковане в British Medical Journal, розглядало три великі когорти, які включали 3216 випадків колоректального раку. Серед цих випадків ті, хто споживав найбільше ультраоброблених продуктів, мали на 29% більше шансів захворіти на рак порівняно з тими, хто споживав найменшу кількість таких продуктів. Підвищене споживання обробленого м’яса, морепродуктів і продуктів з птиці, а також газованих напоїв, як виявилося, є основними причинами цього підвищеного ризику порівняно з іншими видами ультраоброблених продуктів. Крім того, хоча дослідження оцінювало як чоловіків, так і жінок, у жінок не було виявлено зв’язку між ультраобробленими продуктами та колоректальним раком.

Основні висновки цього дослідження можна використати як мотивацію спробувати включити більше цілісних, необроблених і рослинних продуктів у свій раціон. Це не означає, що ви не можете час від часу насолоджуватися улюбленими ультраобробленими продуктами, але обмеження споживання може принести користь загальному здоров’ю та потенційно знизити ризик раку.

Говорячи про ультраоброблені продукти, рекомендуємо дізнатися про 50 найвідоміших і найсмачніших страв американської кухні. Мабуть, жодна кухня світу не пропонує поєднання настільки смачної й одночасно шкідливої їжі.

Штучні підсолоджувачі

Щоб зменшити споживання доданого цукру, часто радять віддати перевагу дієтичній газованій воді замість звичайної, у якій використовують штучні підсолоджувачі. На жаль, дослідження, проведене в березні 2022 року, виявило можливий зв’язок між штучними підсолоджувачами й підвищеним ризиком раку.

У дослідженні, яке було опубліковано в PLOS Medicine, розглядався потенційний раковий вплив трьох популярних видів штучних підсолоджувачів: аспартаму, сукралози та ацесульфаму-К. Дослідники виявили, що з понад 100 000 дорослих французів ті, хто споживав найбільшу кількість цих штучних підсолоджувачів, мали на 13% вищий ризик розвитку раку, причому аспартам і ацесульфам-К особливо сприяли найвищому ризику.

Як бачимо, ні дієтичні газовані напої, ні їх звичайні версії аж ніяк не можна назвати корисними й найкращим варіантом для вашого здоров’я просто буде відмовитись від них, але це легше сказати, ніж зробити. Тому просто намагайтеся максимально обмежити споживання таких напоїв, якщо не можете відмовитись.

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Не "Пасха" і не "куліч": як правильно говорити українською
50 715
Таємне батьківство Андрія Данилка: як звуть двох синів співака, хто їх народив і де хлопчики живуть зараз
36 300
Іван Попович пояснив, чому Микола Гнатюк став монахом
18 946
Названий по-справжньому шкідливий продукт при високому холестерині
17 513
Лікарі назвали ознаки, які вкажуть на необхідність очистити печінку
17 276
Улюблений багатьма овоч виявився ефективним захистом від раку
16 579
У білих батьків народилося темношкіре немовля: як це пояснила жінка і що каже наука
16 362
Злодій під час пограбування випав із вентиляційної шахти та "загубив" труси зі штанами – фото
14 851
6 найбільш небезпечних продуктів харчування для печінки
12 337
“Ляп на сцені”: відома українська ведуча впала зі стільця під час виступу
11 997
Син-ухилянт Софії Ротару після невдалої втечі за кордон мешкає з нею під Києвом - фото зіркового маєтку
11 557
Чотири симптоми вказують на “непомітне” ураження організму раком
11 290
У Дубліні туристів закликали припинити “лапати бюст” популярної статуї
9 659
Експерти розповіли про корисну альтернативу продуктам, які підвищують холестерин
1
Улюблений багатьма овоч виявився ефективним захистом від раку
1
Впроваджують новий дорожній знак: що він означає
0
alyona alyona і Jerry Heil розповіли, що символізують їхні образи для "Євробачення-2024"
0
Хлопчик віддав свій єдиний долар мільйонеру, якого сплутав із безхатьком: як він його винагородив
0
53-річна Наомі Кемпбелл топлес знялась для глянцю
0
Народила свою копію: Анастасія Приходько показала старшу доньку, яку неможливо від неї відрізнити
0
Симптоми дефіциту B12: три ознаки небезпечно низького рівня вітаміну
0
Блискавка вдарила у жерло активного вулкана Гватемалі: атмосферне відео
0
Фінансовий гороскоп для всіх знаків Зодіаку на травень 2024 року
0
Як зробити взуття водонепроникним без спеціальних засобів: 4 корисні поради
0
Медики назвали ефективний спосіб спалювання вісцерального жиру на животі
0
У російському Бєлгороді палає приватна будівля: ймовірно від вибуху бомби, що летіла на Харківщину (відео)
0
Як почистити рибу без ножа: топ дієвих методів

Чищення риби – це неприємне заняття, яке може спричинити ...

Перевірили можливості iPhone 13 у 2024 році! Все ще найкращий «яблучний» смартфон Apple

Хоча з моменту виходу iPhone 13 минуло вже кілька років, ...

Господині розповіли про особливості холодного способу засолювання сала

Солоне сало мусить бути м’яким, щоб тануло в роті. А таким ...